Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stasko666

Probemy ze skórą po olejowym myciu skóry (OCM)

Polecane posty

Dzień dobry. Od ok. 1.5 tygodnia stosuję metodę mycia skóry twarzy i szyi olejami. Używam oleju słonecznikowego, 2 razy zdarzyło mi się podmienić go na olej lniany. Przed każdym myciem (pierwsze kilka dni) peelingowałam skórę twarzy mieszanką sody oczyszczonej i wody, teraz taki peeling robię co 3 dni i daję mniej sody. Czasami peelinguje też nos i skórę przy brwiach przy linii włosów oddzielną szczoteczką do zębów i żelem do mycia bądź pastą do zębów gdy soda dostatecznie nie eksfoliuje tej okolicy gdyż często bywa przesuszona i łuszcząca. Myję skórę 3 razy pod rząd olejem robiąc delikatny masaż, olej dobrze ściągam ręcznikiem papierowym i chusteczkami nawilżanymi. Potem używam kremu nawilżającego, i gdy się lekko wchłonie nakładam krem/maść o tłustej konsystencji robiąc już dłuższy i bardziej dokładny masaż. Gdy wstaję lub idę spać (w zależności kiedy myję skórę) usuwam płatkiem kosmetycznym namoczonym w ciepłej wodzie i odrobinie płynu micelarnego nadmiar tłustego kremy i nakładam ponownie krem nawilżający jeśli jest rano, jeśli idę spać ponownie wykonuję mycie twarzy, potem krem nawilżający i coś tłustego. Pierwszy tydzień przyniosł bardzo duże nawilżenie skóry i jej zmiękczenie, niestety od kilku dni na czole zauważyłam na czole "gule" pod skórą. Nie widać ich ale czuć pod skórą i z bliska widać, że faktura czoła się zmieniła. Trądzik miałam w wieku od 11 do 14 lat. Całkowicie zniknął w wieku 15 lat (obecnie mam 19), od tamtego momentu zdarzały mi się zmiany skórne wynikające z np. zmiany pościeli itd. Podczas trądziku młodzieńczego próbowałam dbać o skórę płynami, żelami ale szybko odstawiłam mycie, bo potęgował problemy. Jedyne co robiłam to regularnie wysuszałam skórę, nie miałam problemu z łojotkiem ani przed wysuszaniem skóry ani po. Nigdy nie oczyszczałam skóry, nie nawilżałam jej, nie używałam peelingów. Dopiero od 1.5 tygodnia zaczęłam dbać o skórę. Czytałam na forach, że takie zmiany skórne po OCM są naturalne i mijają, z kolei inni pisali, że takie zmiany nie zniknęły, a zaostrzyły. Proszę o pomoc i radę czy przerwać OCM czy może zmiejszyć jego częstotliwość? Niestety, ale widzę jakąś zależną, że moke dbanie o skórę=pogorszenie jej stanu. Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Gość Gość

To nie wina ocm tylko sody! Skąd Ci przyszło do głowy, żeby tak podrażniac skórę i naruszać jej pH?! To po pierwsze. Po drugie: po co ta morderca okluzja? Skoro nie naruszasz płaszcza hydrolipidowego, to czemu pchasz na skórę dodatkowy tłuszcz? Nic dziwnego, że skóra nie wyrabia i się zapycha. Po trzecie: płyn micelarny to detergent, należy go ze skóry spłukać. Poczytaj blog mademoiselle eve, zwłaszcza o oczyszczaniu jedno i dwuetapowym, a przede wszystkim natychmiast przestań tak maltretowac skórę bo zaraz skończysz z ropnymi wykwitami jak stąd na księżyc.  

Olej nie usuwa mi z nosa tłuszczu z porów, po 3 dniach bez mechanicznego usuwania go z tej okolicy mam na nosie widoczne i wyczuwalne "górki" z utlenionego i "utwardzonego" łoju. Teraz robię to co 3 dni w okolicach nosa. Okluzja z tłustego kremu po to aby ten wodny nie wyparował i żeby to co ma w składzie w jakimś stopniu weszło w skórę. Płyn micelarny usuwam, nabieram mała ilość na płatek zwilżony wodą żeby lepiej zebrać olej, a potem usuwam resztki ciepłą wodą. Zaraz wskakuję na blog, ale jestem trochę zaniepokojona tym stanem skóry, bo jednak dużo osób mówiło, że nie jest to kwestia "oczyszczania" się skóry.