Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PatusiaKP

Nie chcę okularów ani soczewek!/nastolatka

Polecane posty

Dziewczyny błagam pomóżcie! Noszę okulary,ale sama się sobie nie podobam w nich. Próbowałam nosić soczewki,ale nie potrafię ich nawet zbliżyć do oka,moje oczy są bardzo wrażliwe,więc nawet nie ma mowy o założeniu ich,wiem,że to kwestia czasu i nauczenia się,ale boję sie,że jak już je nałożę to ich nie zdejmę,nie potrafię nawet przybliżyć palca do oka. Nie wiem co robić,okulary też stanowią problem w codziennych czynnościach,a idę teraz do nowej szkoły. Co mam robić? Pomóżcie proszę. :/

Gość gość

Nie masz 6 lat żeby nie rozumieć, że chodzi tu o Twoje zdrowie i komfort życia. Więc albo nauczysz się zakładać soczewki albo będziesz nosić okulary - innej opcji nie ma.

Po pierwsze naukę zakładania soczewek powinnaś zacząć od wizyty u lekarza, nikt bez tego nie powinien Ci ich nawet dać do ręki. Powiem Ci, że sama miałam silny odruch zamykania oka. Potrzebowałam kilku wizyt + ćwiczyłam w domu (na początku musiałam tylko dotknąć oka palcem, późnij ćwiczyłam ruch jak przy ściąganiu soczewek), jak już to miałam opanowane to wróciliśmy do nauki zakładania z soczewkami. Problemy ze ściąganiem to też norma u każdego kto zaczyna. Mi pomogło "przesuszenie" soczewki np. oglądając TV czy siedząc przez komputerem (tylko nie za długo, bo dorobisz się zapalenia spojówek). Generalnie łatwiej jest je zdjąć po całym dniu noszenia lub gdy nie są już tak świeże - bo wtedy są bardziej suche i gorzej trzymają się oka.

Inna sprawa, że okularów i tak będziesz potrzebować gdy siedzisz przed komputerem czy gdy jesteś chora więc musisz sobie dobrać takie, w których będziesz dobrze wyglądać.