Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Moniaaa_80

inflacja a oszczędności

Polecane posty

Dzień dobry,

Mam pewne oszczędności - kilka lat temu zarabiałam trochę lepiej i udało mi się zaoszczędzić kwotę na pół nowego mieszkania. Z jednej strony bardzo fajnie, ale z drugiej - w ostatnim czasie oprocentowanie lokat jest tak słabe, że te pieniądze bardzo szybko tracą na wartości. Kwota jest za mała być kupić jakąś nieruchomość (niestety udało mi się zaoszczędzić tylko na połowę ewentualnego mieszkania), a za duża - żeby przepić :).

Na giełdzie się za bardzo nie znam, mieszkania nie kupię bo na brakująca część aktualnie nie dostanę kredytu (własna DG) , na zakup kryptowalut chyba trochę za późno, żeby na na nich zarobić.

Co radzicie?? Jak najlepiej chronić swoje oszczędności w obliczu inflacji, która już się rozpoczęła, a po wczorajszych zapowiedziach PIS o podnoszeniu płacy minimalnej do 4 000 zł, boję się , że podskoczy nawet do 20%, a a ja za 2 - 3 lata stracę oszczędnosci swojego życia.

Z góry dziękuję za racjonalne podpowiedzi.

Gość gosc

obligacje skarbu panstwa, 4 letnie

1.25% + inflacja

nie sposob stracic

Czy te obligacje są pewne  na 100%?? Przepraszam, może głupie pytanie, ale jestem laikiem, a szukam najbardziej rozsądnej opcji. No i musiałabym zamrozić całą kwotę na 4 lata...

A co sądzicie o zamianie wszystkiego na waluty? EUR lub CHF? WIem, że trochę późno, trzeba było zmieniać 3 - 4 tygodnie temu