Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jedzenie w domu a przedszkole, do mam przedszkolaków

Polecane posty

Gość gość

Ile jedzą w domu Wasze przedszkolaki, jeżeli mało jedzą w przedszkolu? Nadrabiają w ciągu tych kilku godzin jak są w domu? Mam 4 latka, który chodzi do przedszkola i tam mało je. W domu je bardzo dużo. I tak zastanawiam się czy to jego nadrabianie w domu jest naprawdę zdrowe. Wcześniej nie miałam za bardzo wątpliwości, ale średnio raz na 2 tygodnie opiekuję się nim w domu inna osoba i to ona zasugerowała, że syn je zdecydowanie za dużo. Nie jest gruby, wręcz przeciwnie, waży obecnie 16 kg i raczej mieście się w dolnej granicy. Od zawsze był dzieckiem, które dużo jadło. Lubi warzywa, owoce, mięso, ryby, kaszę. Ma zróżnicowaną dietę. Je bardzo mało słodyczy itd. W przedszkolu je głównie 2 kanapki z serem, jajkiem plus owoce. Zawsze je śniadanie w domu. To co zjadł w piątek: jajecznica z 2 jajek rano, po powrocie zupa ogórkowa 1,5 talerza, potem kasza jaglana z burakiem 3/4 talerza (takiego do zupy), potem mała miseczka truskawek, kotlet mielony z ziemniakami i kukurydzą (1 kotlet, 3 ziemniaki, mały talerzyk kukurydzy, podjadał później żurawinę, 5 małych placków jabłkowo - bananowych. Menu z czwartku: jajecznica z 2 jajek, po powrocie z przedszkola: zupa krem z dyni ( cały talerz), warzywa na parze(ziemniak, batat, pietruszka, por, cebula, fasolka - duży talerz 3/4), fasola jaś gotowana mały talerzyk,  arbuz - 4 kawalki, kasza manna z bananem ( talerz 1/2). Menu środa: kasza z jabłkami i daktylami ( 3/4 talerz), po powrocie: zupa krem z dyni ( cały talerz), sok warzywny - cały kubek, placki z cukinii - takie małe z łyżki masy - 12 , lód owocowy ( sami robimy),  kluski ze szpinakiem ( mały talerz). Prócz podstawowych dań dopomina się często o takie przekąski jak śliwki suszone, daktyle, orzechy. I tutaj moje pytanie czy Wasze dzieci też nadrabiają jedzenie?

Gość gość

Nie piszesz o której dziecko wraca do domu i o której ma w przedszkolu posiłki. Może być też tak, że mu jedzenie w przedszkolu nie smakuje.

Gość Sjsjdjd

Twoje dziecko je bardzo dużo. Jak zjada jajecznicę z 2 jajek na śniadanie to spokojnie do 12-13 może nie być głodny i faktycznie w przedszkolu nic nie jeść. Raczej bym się nie przejmowała. Myślę że to jedynak dlatego mama przewrażliwiona 

Gość Laufer81

Nie i uj...Tyle w temacie.

Gość Goosc

Myślę że syn sporo je... 

Może warto zbadać na pasożyty? 

Gość gość

Tu autorka, 

Syn jest w przedszkolu od 8.00-15.00. W domu jesteśmy około 15.30. Synowi nie smakuję jedzenie w przedszkolu, to są głównie kanapki i owoce, nie ma żadnych ciepłych posiłków. Dlatego rano je śniadanie w domu. Co do pasożytów to był odrobaczany, to na pewno nie to. Zawsze dużo jadł, tylko, że bardziej rozchodziło się to na cały dzień, a teraz je tyle głównie popołudniu. 

Gość Ehdjx

To początki . Nauczy się jeść w przedszkolu. Syn jak poszedł rok temu do przedszkola to też na początku nie jadł a nadrabiał w domu. Trwało to z miesiąc a później zaczął jeść normalnie z dziećmi i w domu normalnie. 

Gość Gość

Moim zdaniem wszystko OK. Dziecko jest teraz w największej fazie wzrostu. Nie faszerujesz go mielonym i ziemniakami czy słodyczami cały czas. Jecie zdrowo i lekko. Rozumiem, że codziennie nie je jajecznicy?

Mój syn (6lat) je na śniadanie zazwyczaj coś mlecznego lub kanapkę. W szkole ma obiad. Później przychodzi je zazwyczaj talerz zupy i kolację. Ewentualnie to co na kolację pierw, a później zupa i jakiś jogurt lub owoc. Jest bardzo szczupły, ale rośnie bardzo szybko. 

Sama pamiętam jak byłam nastolatką to potrafiłam zjeść więcej niż mój tato lub prosić o dokładkę, a byłam taka szczupła, że aż kości mi wystawały. 

Tak z ciekawości. Sama robisz mu jedzenie do przedszkola?czemu je tylko kanapki?

Gość Olga

Moja córka tak jadła w trzylatkach. Śniadanie,  obiad i podwieczorek w przedszkolu plus obiad,  podwieczorek i kolacja w domu. Była i jest szczupła.  Okazało się,  że w przedszkolu niby wszystko je, ale jak zapytałam dokładnie ile, to mówiła,  że dwie łyżki zupy, lub trzy gryzy kotleta. Jedynie surówki zawsze do końca.  Tym sposobem w domu była zwyczajnie głodna,  tak jakby nic nie jadła od rana. Teraz jest w pięciolatkach zjada normalnie posiłki, praktycznie do czystego talerza. Raz na jakiś czas menu w przedszkolu jej nie podpasuje i wtedy nadrabia w domu, tak jak kiedyś. A! I jeszcze jak ma etap szybkiego wzrostu, to też dużo je.

Gość Gghhhbb

Jak się martwisz zrób wyniki z krwi i przestań się martwić mój syn też jest z tych co  zje  lodówkę z drzwiami, od urodzenia  był dużym- mam na myśli wzrost chłopcem, z wagą w normie i wielkim apetytem. Też słyszałam różne opinie  teściowej i mojej mamy na szczescie moja pediatra jest normalna  i zawsze mówiła " wyniki są ok dziecko nie ma żadnych niepokojących objawów niech je". Mój młody w przedszkolu praktycznie nie je w domu nadrabia nie widzę w tym problemu.  A wierz  mi robiliśmy różne badania m-ca tarczyca cukrzycę akromegalia  choroby nadnerczy  itd. Wszystko przez panikę  babc  które były przerazone  że dwulatek ma 103 cm wzrostu

Gość Gość

Mam bliźnięta w przedszkolu, jedno je bardzo mało (np. słyszę od pani, że zjadł cztery łyżki zupy), drugie zazwyczaj nic. Dzieci miały być w przedszkolu do 16 (tak pracuję), ale z uwagi, że nic nie jedzą, są odbierane o 14 i od razu po przedszkolu jedzą obiad u babci. Mimo że teoretycznie podwieczorek był raptem 40 minut wcześniej. Potem w domu jest jakaś przekąska, powiedzmy banan, jogutr, no i kolacja, zwykle z kanapkami, ale nie zawsze.

Gość gość

pewnie ma tasiemca uzbrojonego

Gość Mama przedszkolaka

Moja córka je bardzo wybiórczo. A i tak jest problem, żeby usiadła do stołu i zjadła to co jej smakuje.. koszmar

W przedszkolu też je kiepsko, śniadania nie chce tam zjeść, na obiad je zupę np. pół miseczki, z drugiego dania potrafi same ziemniaki zjeść albo samo mięso.. surówki nie tknie. Na podwieczorek są owoce albo kanapki albo drożdżowe ciasto - to czasem zje kanapkę czy tosta, albo ciasto. 

W domu wygląda to tak: ok 7.15 je tost z serem/jajecznica/kanapka i pije herbatę. Wracamy z córką na rowerze (jeżeli nie pada albo nie jest wyjątkowo wietrznie) i o 16.30-17 zje miseczkę zupy (rosół, krupnik, pomidorowa, zupa krem) zawsze mam zupę z warzywami i mięsem bo zabieram dla siebie do pracy :)  o 18 jemy obiadokolację - ryba/mięso, ziemniaki/kasza, i warzywa które córka lubi - brokuł, marchewka z groszkiem, mizeria. Lubię gotować, jak robię kopytka albo śląskie to często dorzucam do ciastka np. szpinak z czosnkiem i cebulką, albo dynię :) w weekend wpada jeszcze miska mleka z płatkami owsianymi i ziarenkami (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane). Jak zrobię ciasto drożdżowe to obowiązkowo kakao musi być do picia ;) 

Jak robię buraczki to wtedy, gdy była zupa krem (w ten sposób przemycam dziecku warzywa np. dynię, cebulę, kalafior, por, pietruszka, burak) i wiem że zjadła warzywa. W weekendy, na spacery zabieramy banana (jedyny owoc, jaki zjada. Szarlotki nie tknie, ciasta z gruszkami też nie, dżemu nie zje na naleśniku np. czy toście, koktajli też nie tknie :/ soku wyciskanego też nie wypije), orzechy, żurawinę lub rodzinki (niesiarkowane i niesłodzone), czasami piekę bułeczki cynamonowe to też zabieramy wtedy. Słodyczy kupnych nie dostaje, chyba że jesteśmy w gościach to też nie panikuję jak zje żelki czy Kinder czekoladę. 

Gość Bdbdb

Rozpisz w jakich godzinach spożywa posiłki. 

Moim zdaniem sporo zjada. 

Gość aga
Dnia 17.09.2019 o 08:45, Gość gość napisał:

pewnie ma tasiemca uzbrojonego

Dnia 16.09.2019 o 20:05, Gość gość napisał:

Ile jedzą w domu Wasze przedszkolaki, jeżeli mało jedzą w przedszkolu? Nadrabiają w ciągu tych kilku godzin jak są w domu? Mam 4 latka, który chodzi do przedszkola i tam mało je. W domu je bardzo dużo. I tak zastanawiam się czy to jego nadrabianie w domu jest naprawdę zdrowe. Wcześniej nie miałam za bardzo wątpliwości, ale średnio raz na 2 tygodnie opiekuję się nim w domu inna osoba i to ona zasugerowała, że syn je zdecydowanie za dużo. Nie jest gruby, wręcz przeciwnie, waży obecnie 16 kg i raczej mieście się w dolnej granicy. Od zawsze był dzieckiem, które dużo jadło. Lubi warzywa, owoce, mięso, ryby, kaszę. Ma zróżnicowaną dietę. Je bardzo mało słodyczy itd. W przedszkolu je głównie 2 kanapki z serem, jajkiem plus owoce. Zawsze je śniadanie w domu. To co zjadł w piątek: jajecznica z 2 jajek rano, po powrocie zupa ogórkowa 1,5 talerza, potem kasza jaglana z burakiem 3/4 talerza (takiego do zupy), potem mała miseczka truskawek, kotlet mielony z ziemniakami i kukurydzą (1 kotlet, 3 ziemniaki, mały talerzyk kukurydzy, podjadał później żurawinę, 5 małych placków jabłkowo - bananowych. Menu z czwartku: jajecznica z 2 jajek, po powrocie z przedszkola: zupa krem z dyni ( cały talerz), warzywa na parze(ziemniak, batat, pietruszka, por, cebula, fasolka - duży talerz 3/4), fasola jaś gotowana mały talerzyk,  arbuz - 4 kawalki, kasza manna z bananem ( talerz 1/2). Menu środa: kasza z jabłkami i daktylami ( 3/4 talerz), po powrocie: zupa krem z dyni ( cały talerz), sok warzywny - cały kubek, placki z cukinii - takie małe z łyżki masy - 12 , lód owocowy ( sami robimy),  kluski ze szpinakiem ( mały talerz). Prócz podstawowych dań dopomina się często o takie przekąski jak śliwki suszone, daktyle, orzechy. I tutaj moje pytanie czy Wasze dzieci też nadrabiają jedzenie?

Nie piszesz dokładnie JAK mało on je w przedszkolu i dlaczego. Zrób mały wywiad z dzieckiem spytaj się czy lubi zupkę, czy drugie danie w przedszkolu, co jadło, zwróć na to uwagę pani wychowawczyni. Nie o to chodzi by zmuszać ale zachęcić i dopilnować. Niektóre 4 latki są roztrzepane. 4 latka to wiek, w którym dziecko nie potrafi jeszcze na długo skoncentrować uwagi, stąd może nie dojada. Może dziecko jest z charakteru powolne i potrzeba Mu więcej czasu na zjedzenie posiłków, a przychodzi pani kucharka i zabiera talerz. Wszystko to omów z wychowawcą grupy. 12 placków z cukinii nawet jak są małe to jednak trochę dużo ... !!! Co do innych, myślę że ok. Dziecko rośnie i niech je tyle na ile ma ochotę, ale nie wmuszaj też w Niego jedzenia. Podawaj wodę źródlana do picia. Wychodź na świeże powietrze, na plac zabaw, niech zażywa dużo ruchu, nawet jak był na placu zabaw w przedszkolu. Ja także jadłam 2 obiad po przyjściu ze szkoły, a nie jestem w tej chwili otyła. Po prostu 4 latka to wiek w którym intensywnie dziecko rośnie i się rozwija. /Zwróć uwagę, czy Mały nie jest nerwowy i czy nie zajada nerwów, w tym wypadku ważna wizyta u psychologa. Czy jedzenie nie jest formą zajmowania wolnego czasu. Niech dziecko je jeżeli jest głodne ,,na zawołanie,, i mówi że chce jeść bez Twego zachęcania. Jeżeli ma dobry apetyt to spokojnie sobie poradzi. Jak masz wątpliwości policz kalorie tych posiłków dziennych i spójrz do tabeli. Przedszkolak powinien przyjmować dziennie między 1400 a 1700 kcal. A jak się bardzo niepokoisz to skontaktuj się z dietetykiem pokazując mu przykładowy tygodniowy rozkład posiłków oraz to co je w przedszkolu, co zaobserwuje pani.