Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Korporacje i kobiety w korpo

Polecane posty

Gość gość

Korporacje i ludzie pracujący w korporacjach mają na tym forum strasznie negatywną opinię. Co wam tak przeszkadza w tych miejscach? Płacą lepiej niż prywatne firmy, mają lepsze "paczki", dużo lepiej dbają o pracownika, a ludzie tam pracujący nie różnią się niczym o pracowników mniejszych zakładów. Więc?

Gość Czosnek

Mam wrażenie, że te negatywne stereotypy tworzą ludzie, którzy nigdy w tzw. korpo nie pracowali lub którym się po prostu nie udało. Ja pracuję w korporacjach od 12 lat i ludzie są przeróżni: niektórzy fajni, niektórzy toksyczni.

Mam to szczęscie, że dzięki pracy w korpo poznałam fantastycznych ludzi i utrzymujemy przyjaźnie, nawet jeśli nie pracujemy już razem. Jutro idę na wesele koleżanki z poprzedniego korpo, pracowałam z nią w jednym zespole 5 lat temu. Bywałam też ze znajomymi z pracy na wakacjach, nawet popłynęłam z koleżankami w rejs statkiem. 

W obecnej pracy - jest to międzynarodowa firma prawnicza - mam świetny zespół. Robimy sobie drobne upominki na urodziny, wychodzimy na piwo, i tak jak w poprzedniej pracy, robimy sobie krótkie wypady w babskim gronie.

Jasne, że czasem trzeba zostać po godzinach i są nerwy, ale dzieje się to CZASAMI a nie nagminnie. Dzięki pracy w korporacjach wiele się nauczyłam, dobrze sobie radzę ze stresem, wykonuję skomplikowane zadania i jestem zadowolona ze swoich zarobków.

Gość gość
1 minutę temu, Gość Czosnek napisał:

Mam wrażenie, że te negatywne stereotypy tworzą ludzie, którzy nigdy w tzw. korpo nie pracowali lub którym się po prostu nie udało. Ja pracuję w korporacjach od 12 lat i ludzie są przeróżni: niektórzy fajni, niektórzy toksyczni.

Mam to szczęscie, że dzięki pracy w korpo poznałam fantastycznych ludzi i utrzymujemy przyjaźnie, nawet jeśli nie pracujemy już razem. Jutro idę na wesele koleżanki z poprzedniego korpo, pracowałam z nią w jednym zespole 5 lat temu. Bywałam też ze znajomymi z pracy na wakacjach, nawet popłynęłam z koleżankami w rejs statkiem. 

W obecnej pracy - jest to międzynarodowa firma prawnicza - mam świetny zespół. Robimy sobie drobne upominki na urodziny, wychodzimy na piwo, i tak jak w poprzedniej pracy, robimy sobie krótkie wypady w babskim gronie.

Jasne, że czasem trzeba zostać po godzinach i są nerwy, ale dzieje się to CZASAMI a nie nagminnie. Dzięki pracy w korporacjach wiele się nauczyłam, dobrze sobie radzę ze stresem, wykonuję skomplikowane zadania i jestem zadowolona ze swoich zarobków.

w 100% się zgadzam. Jeszcze dodam, że te nadgodziny w większości korpo wcale nie są dobrze widziane bo wszystko trzeba księgować i źle wyglądają na systemie (konieczność nadgodzin = zły management). W małych firmach jest zasada "klient nasz pan" i nie ma przebacz, ludzie za darmo robią chore nadgodziny

Gość gość

Często w korpo są toksyczne relacje międzyludzkie. 

Gość Czosnek
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Często w korpo są toksyczne relacje międzyludzkie. 

Wszędzie są toksyczne relacje międzyludzkie. Trzeba nauczyć się radzić sobie z nimi z klasą i w profesjonalny sposób. Jest masa poradników na ten temat. 

Gość tommy

dokładnie toksyczne relacje mogą być w korpo w szkole wśród sprzątaczek budowlańców...wszędzie.

W korpo też pracują ludzie.

Gość Pothead

A nie szczury?

6 minut temu, Gość tommy napisał:

dokładnie toksyczne relacje mogą być w korpo w szkole wśród sprzątaczek budowlańców...wszędzie.

W korpo też pracują ludzie.

A nie szczury?

Gość Czosnek
9 minut temu, Gość Pothead napisał:

A nie szczury?

A nie szczury?

Nie, ale potheadzi też pracują. Pójdź na terapię dla potheadów - nazywa się candis i jest za free - to nie będziesz miał paranoi, że ludzie to szczury.

Gość EEE

Na tym forum siedzą głównie długotrwale bezrobotni, więc specjalnie bym się nie przejmowała ich opiniami o pracy. 

Pracowałam w kilku małych firmach i zawsze, prędzej czy później, było to samo. Lewe umowy (na niższe kwoty niż te faktycznie otrzymywane), robienie afer bez powodu (przekroczenie przerwy o dwie minuty, uczciwe korzystanie z L4 czy chęć wybrania dwutygodniowego urlopu), szukanie oszczędności dosłownie na wszystkim, łącznie z odbiorem śmieci biurowych. Zdarzało się straszenie zamykaniem firmy w ramach mobilizowania pracowników.

Teraz jestem w korpo i wreszcie czuję się jak człowiek. Zarabiam dobrze, ubieram się jak chcę, nie zostaję po godzinach. Biorę wolne, kiedy chcę, bo w dużym dziale nic się nie zawali, jak mnie klika dni nie będzie. Mam prywatną opiekę zdrowotną, bezpłatny basen i te wszystkie inne rzeczy, które oferują duże firmy w ramach bonusów. To jest normalne życie, a nie błaganie szefa o kasę za nadgodziny.

Gość tommy

A nie macie jakiegoś dresscodu w tym korpo?

Gość tommy

właśnie: jakie są te wszystkie bezpłatne rzeczy jakie wam oferują w ramach bonusów?

Gość tommy

masz porównanie z pracą w małych firmach i gdzie pracują fajniejsi ludzie tam czy w korpo?

Jak to wygląda z Twojego doświadczenia?

Gość Gosc

Nie rozumiem po co zawierać "przyjaźnie" w pracy i po co spotykać się z ludźmi z pracy po pracy? Masakra! 

Gość Marek00

Pracowałem w korpo i więcej tego błędu nie popełnię.Z doświadczenia wiem, że u "prywaciarza' jak się dobrze poszuka roboty to także można sporo zarobić, a dodatkowo obecnie pracuje u "prywaciarza" i zarabiam więcej niż w korpo na bardzo podobnym stanowisku.

Nie ma "sztucznych przyjaciół" i wyścigu " kogo dziś można podj*bac kierownikowi""

Korpo dla mnie ma tylko jedną zaletę-ładnie to wygląda w Cv.

Aaaa i jeszcze dopiszę na koniec jeden aspekt-urlop.Otóż jednego dnia nie było mnie w pracy, a wtedy właśnie zaczął się dzień wyboru urlopu i wszystkie terminy w lipcu i sierpniu wybrali inni, więc pozostał mi urlop w listopadzie.To był mój najgorszy urlop w życiu.

Nigdy już nie chcę pracować w korpo, no chyba, że życiowa sytuacja mnie zmusi do tego.

Gość ciekawski

Czy to prawda że na seks pozostaje czas tylko w czasie lanczu? Praca od ciemka do ciemka?