Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Baaardzo dziwna reakcja na suplement jodu KTOŚ TAK MIAŁ ?

Polecane posty

Gość gość

Duuużo czytałam o pozytywach przyjmowania jodu, w postaci płynu Lugola. Wiem, ze to trzeba przyjmować z selenem, stopniowo zwiekszac dawki itd. Selen już biorę od pewnego czasu.

Wyszło mi ostatnio lekko podwyższone TSH, także postanowiłam naturalnie je obniżyć. 

Więc kilka dni temu spróbowałam pierwszy raz płynu Lugola. Wzięłam jedna kroplę na pół szklanki. 

I po jakichś 15 minutach po wypiciu,  zaczęłam widzieć jakieś dziwne błyski przed oczami, takie fioletowe mignięcia- trwało to przez ponad pół godziny.... Pierwszy raz doświadczylam czegoś takiego. 

Ale najgorsze było to, że przez chwilę też zrobilo mi się strasznie słabo, nogi miałam jak z waty  i serce zaczęło mi ostro walić, myślałam że zemdleję zaraz  - przerazilo mnie to, na szczęście to trwało kilka chwil. Ufff. 

Miałam wrażenie też jakby zaczęła mnie piec skóra na całym ciele. 

Co to mogło być do cholery?  Ktoś ma jakieś wytłumaczenie? 

Mam brac dalej jod i się tym nie przejmować?

Miał ktoś z Was podobne objawy podczas przyjmowania jodu? 

Może to reakcja naczyniowa? Ogólnie to mam bardzo wrażliwy układ naczyniowy. Czesto po wielu rzeczach obniża mi się ciśnienie i zaczyna uciskać głowa - własnie z powodu rozszerzenia naczyn. 

Tak baardzo nastawilam się na ten jod, a tu coś takiego 😞  W życiu bym sie nie spodziewała jakichkolwiek skutków ubocznych po tak małej dawce jodu (a wiem ze niektórzy biorą po kilkanaście kropli dziennie) Boję się teraz wziąc drugi raz. Ehhhh

Gość LanaBanana

Moze za duze stezenie jodu jak na poczatek? Ile % plyn lugola uzywasz? Moze masz alergie na jod?

Gość gość

Nigdy nie miałam alergii na nic. Na jod też raczej nie mam. To raczej nie były objawy alergiczne, prędzej jakaś reakcja nadwrażliwości - tak mniemam. 

Używam tego zwykłego płynu Lugola, z apteki - Coel. Na ich stronie jest napisane, że stężenie jodu wynosi 1%. Także malutko. 

W necie też wyczytałam, ze po rozpoczeciu suplementacji jodu - do 4-5 dni mogą występowac skutki uboczne. Choć nie wiem czy to co mi się wydarzyło to był "skutek uboczny". Prędzej wyglada mi to na jakąs indywidualną reakcję. Właśnie po to założylam ten temat, aby przekonać się czy może ktoś miał podobnie. 

Gość Gość

"

"Szkodliwe oddziaływanie jodu wynika raczej nie z jego bezwzględnego przedawkowania, ale ze wzmożonej wrażliwości wrodzonej, czyli idiosynkrazji lub nabytej – alergicznej.
Niekiedy może pojawić się alergia jodowa, w wyniku której nawet małe dawki jodu powodują zmiany skórne i nieżyt błon śluzowych. Toksyczność spożytego doustnie jodu elementarnego polega głównie na jego działaniu drażniącym na śluzówki jamy ustnej i przewodu pokarmowego – działa żrąco i utleniająco. W dużych ilościach powoduje denaturację białek. Pary jodu drażnią i uczulają błony śluzowe i skórę silniej od par bromu i chloru.

Objawy:
-brak apetytu
-łzawienie
-ślinienie
-rumień skóry – tzw. trądzik jodowy
-pokrzywka
-duszność
-przyspieszenie akcji serca
-sinica
-spadek ciśnienia krwi
-wymioty o ciemno zabarwionej treści przy zatruciach drogą pokarmową
-biegunka, niekiedy krwawa