Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Margixx

Rozklinowanie aparatu ortodontycznego

Polecane posty

Witam może ktoś tutaj miał coś takiego lub się na tym zna. Ortodontka założyła mi tzw. rozklinowanie, czyli nałożyła mi jakiś cement lub plombę światłoutwardzalną (nie wiem do końca, co to jest) na dolne siódemki. Po lewej stronie odpadło trochę cementu, jeszcze tego dnia co założyła, i od tygodnia chodzę z tym podwyższeniem wyższym po lewej stronie, przez co krzywo układam szczękę. Na wizytę jadę dzisiaj. Boję się, że przez tydzień mogło się coś stać, w sensie, że szczęka mogła mi się na stałe przekrzywić i tak już zostanie. Bardzo zaczęła mnie boleć żuchwa i siódemka, na której jest ten cement. Czy ten cement da się w ogóle zdjąć, tak żeby nie uszkodzić zęba czy tylko jakimś piłowaniem? Bo boję się, że ona mi rozwierci całego zęba i go zniszczy albo że ten cement nie zejdzie do końca i będę z takim chodziła. Dodam jeszcze, że ten cement jest w kolorze zęba i wygląda, że złączył się z zębem, dlatego przeraziłam się, że nie da się tego zdjąć. Może trochę panikuję, ale naprawdę się tym martwię i chcę się dowiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź.