Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość benka

porada , wizyta w szpitalu w niemczech z dzieckiem , brak karty europejskiej , zwrot kosztów wizyty ktoś pomoże ?

Polecane posty

Gość benka

Witam ,

Szybko opiszę sytuację może ktoś mi podpowie

Byliśmy w odwiedzinach u rodziny w Niemczech , tam córka ( lat 4 ) się pochorowała , nie mieliśmy karty europejskiej więc podczas wizyty w szpitalu musieliśmy zapłacić za wizytę ( prawie 100 euro ) 

i teraz pytanie czy możemy się starać do NFZ o zwrot kosztów skoro córka jest ubezpieczona ? Mam rachunek oraz potwierdzenie zapłaty . i czy dokumenty muszą być przetłumaczone ( wystarczy samemu czy przez tłumacza ? )

Dziękuje

Gość gość

Komu / Kiedy należy mi się refundacja kosztów leczenia?

Świadczeniobiorca, który poniósł koszty świadczeń rzeczowych udzielonych w czasie pobytu na terenie innego państwa członkowskiego UE/ EFTA, niezależnie od faktu posiadania karty EKUZ, ma prawo starać się o ich refundację , o ile spełnia następujące warunki:

-skorzystał podczas  pobytu ze świadczeń rzeczowych*/** na terenie innego państwa członkowskiego UE/ EFTA***,

-posiadał prawo do świadczeń finansowanych ze środków publicznych ,

-opłacił rachunki wystawione przez zagranicznego świadczeniodawcę.

* Chodzi o świadczenia, które z powodów medycznych stają się niezbędne podczas pobytu, uwzględniając rodzaj tych świadczeń i  przewidywany czas pobytu poza  państwem właściwym.
** W odniesieniu do poniesionych kosztów leczenia planowanego w państwach UE/ EFTA warunkiem ubiegania się o ich refundację jest uprzednie uzyskanie zgody (zezwolenia) na przeprowadzenie leczenia poza państwem właściwym.