Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Najtan

Ósemki – usuwać, czy nie?

Polecane posty

Gość Najtan

Nurtuje mnie jednak kwestia. Mam wokół siebie kilka osób, którym zęby mądrości mocno dały się we znaki. Zastanawiam się, czy nie warto byłoby usunąć te zęby jeszcze zanim zaczną boleć. Co o tym sądzicie?

Gość Aaaraaa

Dlaczego chcesz usuwać zdrowe zęby? Czy istnieją do tego jakieś wskazania?

Gość Najtan

Nie ma konkretnych wskazań, ale nie chcę przechodzić tego, co moi znajomi. Praktycznie każdy, kogo znam męczył się z którymś z zębów mądrości. 

Gość Aaaraaa

Wyrywanie zdrowego, nie sprawiającego kłopotów zęba jest nienajlepszym pomysłem. Zęby mądrości, jeżeli wyrastają we właściwy sposób, są w pełni funkcjonalnymi zębami. Nie warto ich usuwać zanim jeszcze wystąpi taka konieczność, chyba, że wyrastają one w niewłaściwy sposób. 

Gość Norwidd

Jeżeli zęby rosną niewłaściwy sposób, mogą prowadzić do stłoczenia zębów i skrzywienia zgryzu, dlatego jest to wskazaniem do usunięcia zęba.

Gość markas

Zęby mądrości wcale nie muszą sprawiać problemów. Ja mam wszystkie cztery i nic złego się z nimi nie stało.

Gość CoCos

Pamiętaj o odpowiedniej higienie tych zębów. Są one schowane z tyłu, dlatego ciężko je doczyścić.

Gość Bajka

Nie wyrywaj zdrowych zębów, chyba, że Twój stomatolog zaleci ich usunięcie.

Gość GiGi

Czasami dziwię się ludziom dlaczego na siłę szukają sobie problemów. Jeżeli zęby nie bolą to nie trzeba ich usuwać bo z nimi wszystko dobrze. Ważne są też wizyty kontrolne - lekarz stomatolog Ci powie kiedy należy podjąć leczenie albo usunąć zęba.