Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolko

jak gotowac kalafior

Polecane posty

Gość lolko

czy kalafior daje sie do gotującej juz wody czy od razu do garnka z woda i czekac az sie zagotuje, aha noi ile ma sie gotowac jak chce na pół miękko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolko
prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kalafiorr
hej. ja wstawiam kalafiora do zimnej osolonej wody , tak żeby całkowicie go przykryła, wstawiam na średni gaz i gotuję do miękkości. Jeżelichcesz ugotować go na wpół miękko, musisz czuwać z widelcem lub łyżką nawet, wtedy ocenisz miękkość która będzie Ci odpowiadać. Myślę że będzie dobry po 35 minutach mniej więcej. smacznego. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolko
bardzo Ci dziekuje:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalifka83
ja gotuje na parze by zachowal wiecej witaminek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmm..
a moja mama kalafiotka gotuje w mleku.. mówi, ze chyba smaczniejszy jest czy coś..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolko
ja juz ugotowałam tak jak mówiła Kalafiorr i sałatke juz z niego zrobiłam pyszniutka dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm.. >>> a jak go się gotuje w mleku?? Jeżeli ktoś zna jakieś ciekawe sposoby przyrządzania kalafiora to poproszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wkładam kalafior do zimnej wody , trochę później dodaję soli i wlewam trochę mleka , tak około pół szklanki. Mleko powoduje to że nie czuć tak kalafiorem w całym mieszkaniu ! A jak się już ugotuje to wcinamy go do obiadu bez żadnych dodatków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lolko
mniam trzeba spróbować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka
Najsmacznieszy kalafior jest w moim wydaniu :D Kalfior oczywiście gotuje, tak al dente ;) nastepnie go mocze w jajku i bułce tartej, wkładam na goroącą patelnię i smaże na brązowy kolor mmmmmmm www.kookbuk.ownlog.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawerka
a ja gotuję wodę z łyżką soli i łyżką cukru, do wrzątku wrzucam podzielony na różyczki kalafior i gotuję bez przykrycia ok. 10 min, odcedzam i tradycyjne rumienię bułke tartą wrzucam świeże masełko polewam kalafiorka i już. Inna wersja to ugotowny kalafior smażę w ciescie naleśnikowym. Pozdrawima

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmm..
pytałam mamy co z tym mlekiem.. ona robi tak, że... ma kalafiora.. garnek.. w garnku zimna woda.. i mleka dodaje tyle, żeby woda była biała.. no i w tym gotuje kalafiora..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamka
fajne te wasze przepisy istna bomba kalfiorowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nastka_21
polecam BROKUŁY -smakują podobnie, mniej śmierdzą przy gotowaniu i niestety są o wiele droższe, ale warto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z kalafiorem i szynką : skladniki : 1 średni kalafior, 400 g szynki ( w kawalku), 2 łyżki masła, 2 łyżki maki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, 2-3 łyżki smietany 12%, galka muszkatulowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 150 startego sera żółtego, natka, masło do formy. Kalafior opłukac i podzielić na rożyczki, podgotować w malej ilości osolonej wody lub na parze. Osączyć. Szynkę pokroic w grubą kostkę. Żaroodporną formę wysmarować maslem. Wsypać do niej rożyczki kalafiora i szynkę. Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę i lekko podsmażyć ( nie rumieniąc), następnie zdjąc z ognia i wymieszać z mlekiem. Ponownie podgrzewać , cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Płaczyć go ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Sosem zalać kalafiora i szynkę. Posypać tartym serem. Zapiekać 35 min w temp 180\"C. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z kalafiorem i szynką : skladniki : 1 średni kalafior, 400 g szynki ( w kawalku), 2 łyżki masła, 2 łyżki maki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, 2-3 łyżki smietany 12%, galka muszkatulowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 150 startego sera żółtego, natka, masło do formy. Kalafior opłukac i podzielić na rożyczki, podgotować w malej ilości osolonej wody lub na parze. Osączyć. Szynkę pokroic w grubą kostkę. Żaroodporną formę wysmarować maslem. Wsypać do niej rożyczki kalafiora i szynkę. Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę i lekko podsmażyć ( nie rumieniąc), następnie zdjąc z ognia i wymieszać z mlekiem. Ponownie podgrzewać , cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Płaczyć go ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Sosem zalać kalafiora i szynkę. Posypać tartym serem. Zapiekać 35 min w temp 180\"C. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka z kalafiorem i szynką : skladniki : 1 średni kalafior, 400 g szynki ( w kawalku), 2 łyżki masła, 2 łyżki maki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, 2-3 łyżki smietany 12%, galka muszkatulowa, sól, pieprz, sok z cytryny, 150 startego sera żółtego, natka, masło do formy. Kalafior opłukac i podzielić na rożyczki, podgotować w malej ilości osolonej wody lub na parze. Osączyć. Szynkę pokroic w grubą kostkę. Żaroodporną formę wysmarować maslem. Wsypać do niej rożyczki kalafiora i szynkę. Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę i lekko podsmażyć ( nie rumieniąc), następnie zdjąc z ognia i wymieszać z mlekiem. Ponownie podgrzewać , cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Płaczyć go ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Sosem zalać kalafiora i szynkę. Posypać tartym serem. Zapiekać 35 min w temp 180\"C. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję dziewczyny, dzisiaj już spróbowałam tego kalafiora gotowanego na mleku i smażonego w jajku i bułce. Bardzo smaczne. Jeszcze raz dziękuję za świetne pomysły. Jeszcze muszę spróbować tego w cieście naleśnikowym i zapiekanki . Pozdrawiam swrdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafior to mój ulubieniec
Ja mam ulubioną sałatkę z kalafiora: na wrzącą wodę wrzucam kalafior /w całości/, gotuję go 5-7 minut. i odstawiam do ostygnięcia. następnie robię sos : 2 łyżki majonezu 1 łyżka gestej śmietany, wyciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku.Kalafior dzielę na różyczki, obsypuję dużą ilością koperku i szczypiorku, polewam sosem .Dobrze sałatkę zrobić na1-2 godz. przed spozyciem / przegryzie się wszystko/.jest naprawdę bardzo dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja kalafira lubie jesc zamiast ziemniakow. Gotuje go normalnie w wodzie z odrobina mleka. Pozniej odcedzam wode/mleko i ubijam kalafiora jak ziemniaki. Dodaje soli, pieprzu, troche masla i mleka. Pychotka! Duzo mniej kaloryczny niz ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yyyyyyyyyyyyyyyyy
Sorki, że nie na temat, ale mam pytanko: czy kukurydzę gotujecie też z dodatkiem mleka? Bo ja tak. Kiedyś ktoś mi tak polecił i smakuje ok. Nie wiem czy szybciej się gotuje, czy co miało sprawiać to mleko, juz nie pamiętam ale w smaku super. Bez mleka pewnie też.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podnosze bo ciekawe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×