Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GośćAnia

Szczepienia jakie wybieracie płatne czy nie proszę o opinię. Czy szczepic w terminie, jestem po toksoplazmozie !?

Polecane posty

Proszę napiszcie jakie szczepienia wybieracie, obowiazkowe- bezpłatne, rotawirusy, pneumokoki czy na 5-tke czy na 6-tke ?? Jestem po toksoplazmozie, miałam wykryta w 3 mies ciąży brałam antybiotyk. Niunia była i będzie badana pod kontem tokso, dodatkowo konsultacje z innymi specjalistami. Jeśli wszystko z córeczka będzie nadal dobrze to powinnam szczepic Ja w terminie czy lepiej zwlekać ze szczepieniami??? Proszę o opinię, podpowiedz itd. 

Gość Nona

Dziecko powinno być przed każdym szczepieniem dokładnie zbadane. Ważne aby lekarz zwrócił uwagę również na napięcie mięśniowe. Jeśli coś Cie niepokoi idź do lekarza typu neurolog przed szczepieniem czy zakaznika w przypadku tej toksoplazmozy. 

Na siłę nie ma co szczepień przesuwać jeśli nie istnieją ku temu powody. Dla bezpieczeństwa możesz nie szczepić wszystkim na jednej wizycie, tylko rozkładać szczepienia. Wtedy gdy zdarzy sie nop będziesz wiedzieć po jakiej szczepionce. 

Ja bardziej polecam szczepienia skojarzone. Dziecko dostaje mniej wkluc, no i mniej adjuwantów. 

Jeśli nie idzie do żłobka nie musisz się spieszyć np z meningokokami- można poczekać do wieku w którym mniej dawek jest potrzebna. Ja poczekalam też z mmr-syn dostał przed pójściem do przedszkola jak skończył 3 lata. Pewnie jakby wcześniej szedł to byśmy wcześniej zaszczepili

Gość gość2

My, poza obowiązkowymi, zaszczepiliśmy na rotawirusy. A wszystkie pozostałe z kalendarza zwykłymi szczepionkami z przychodni - w rodzinie po skojarzonych działy się cuda, dlatego też zdecydowaliśmy się na więcej wkłuć i mały bardzo dobrze znosi szczepienia, jest lekko rozdrażniony ze 2-3 dni po i to wszystko. Pielęgniarka dopisuje mi w książeczce, która szczepionka, gdzie była podawana i jak wyszedł raz odczyn to wiedziałam po czym.

Gość Lalola

Hehe gosc2 ale jesteś ciemna. Szczepić takim trybem to co najwyżej mogłabyś wiedzieć po której szczepionce jest odczyn w miejscu wklucia. Jakby się zdarzył prawdziwy nop, nie m i alabys pojęcia po czym. Pediatra i pielęgniarka też nie

Gość gość2
18 minut temu, Gość Lalola napisał:

Hehe gosc2 ale jesteś ciemna. Szczepić takim trybem to co najwyżej mogłabyś wiedzieć po której szczepionce jest odczyn w miejscu wklucia. Jakby się zdarzył prawdziwy nop, nie m i alabys pojęcia po czym. Pediatra i pielęgniarka też nie

Nie jestem ciemna, pielęgniarka po to mi zaznaczała, żeby widzieć właśnie potencjalny odczyn w miejscu wkłucia i to wiedziałam, a Ty myślałaś, że po tym zgadywałabym , gdyby wystąpiły jakieś objawy ogólnoustrojowe? U syna wystąpił raz spory odczyn w miejscu wkłucia i przy kolejnych dawkach bardziej obserwowałam tą konkretną szczepionkę, czy się sytuacja nie powtórzy...