Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kik

Robaki w ryżu

Polecane posty

Gość Kik

co kupie biały ryż to jakies w nim brązowe małe robaki są, masakra. Ostatnio ugotowalam i te robaki widze to az niedobrze. Lubie ryż ale ostatnio to juz boje sie nawet kupowac. Kupowalam w roznych sklepach, roznych firm. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

Może larwy mola spożywczego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

A otwierasz od razu po przyjściu ze sklepu, czy za jakiś czas? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kik

Nie to nie są mole. Zaraz poszukam w necie i wstawie link. Nieraz otwieralam od razu, innym razem za jakis czas. Ostatnio kupilam w sklepie ugotowalam w woreczku patrze a tam te tobskk no normalnie nie moge 😕 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kik

Ten robal sie nazywa trojszyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Dziwne. Różne sklepy, a ten sam robal, który nie jest molem, a larwa mola jest biała. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kik

2. TROJSZYKI

JAK WYGLĄDAJĄ TROJSZYKI?

Trojszyki to ciemnobrązowe chrząszcze, których wielkość nie przekracza 4 mm. Na grzbiecie posiadają charakterystyczne podłużne pręgi. Ich tułów jest przedzielony, mają też dobrze odgraniczoną głowę oraz parę czułek. 

SKĄD SIĘ BIORĄ TROJSZYKI?

Zwykle do domu przynosimy je wraz z zakupami. Trojszyk szuka najbardziej optymalnych warunków do rozmnażania, najważniejszy tu jest stały dostęp do pokarmu. Dlatego wybiera miejsca składowania żywności oraz sklepy, w których sprzedawane są produkty mączne.

CO LUBIĄ TROJSZYKI?

Nadpsute przetwory mączne, ziarna zbóż, nasiona, słodycze, suszone owoce, warzywa i wiele innych produktów. Jaja są składane bezpośrednio do jedzenia. Rozwój trwa do 35 dni, w zależności od warunków: temperatury i wilgotności. Oznacza to, że w ciągu roku populacja może rozrosnąć się wielokrotnie.

CZY TROJSZYK JEST SZKODLIWY?

Trojszyk ulec to jeden z najbardziej szkodliwych szkodników żywności. W poszukiwaniu miejsca na złożenie jaj samica niszczy opakowania z żywnością (bez znaczenia, czy są plastikowe, papierowe czy materiałowe), a gdy już trafi do wnętrza, dochodzi do skażenia wydzielinami i kałem, porzucane są tam także martwe owady. Partia tak skażonej żywności nadaje się jedynie do utylizacji.

Co więcej, w przeciwieństwie do moli spożywczych, trojszyki mogą wywołać alergię, same w sobie zawierają także substancje wywołujące drażniący efekt dla skóry człowieka. Istnieją ponadto przypuszczenia, że trojszyki działają rakotwórczo i mutagennie. Nie jest więc tak, jak chociażby w przypadku moli spożywczych, których przypadkowe spożycie nie doprowadzi do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Spożycie trojszyka lub jego larw jest szkodliwe.

JAK ZWALCZYĆ TROJSZYKA?

Trojszyk to trudny przeciwnik, dlatego jego zwalczanie należy powierzyć firmie DDD. Do jego zwalczania wykorzystujemy fakt, że trojszyk nie toleruje niskich temperatur.

We własnym zakresie warto wdrożyć regularne przeglądanie zapasów i usuwanie zainfekowanej żywności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kik

pewnie kiedys to jadlam i nie zwracalam na to uwagi a teraz jak sprawdzam to non stop je widze a przeciez robali nie bede jesc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Zobaczyłam go i chyba tego jest teraz plaga. Nie ty pierwsza i nim wspominasz, ale ty pierwsza, że siedzi w ryżu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×