Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca czy związek? Co byscie wybrali?

Polecane posty

Gość Gosc
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Moja koleżanka miała sytuację, że je facet dostał pracę zagranicą. Dla niego było oczywiste, że ona z nim pojedzie i będzie ją utrzymywał, bo ona musi rzucić pracę w kraju. Związku na odległość nie chciał, bo wiadomo jak to się kończy, a on rzeczywiście chciał z nią być Tak jej zaproponował i ona się zgodziła. Nie powiedział jej "bądźmy razem, ale radź sobie sama, każdy sobie w tym obcym kraju rzepkę skrobie". Popatrz na to pod tym kątem- jeżeli Twój facet nie ma wobec Ciebie żadnych zobowiązań i ich nie chce, nie macie żadnej wspólnoty majątkowej i każdy sobie, to wybierz pracę. 

Czyli związek dziś to tylko zobowiązania majątkowe tak?

Gość abc123

Szczerze to cieżko coś doradzić, to jedna z takich sytuacji z których nie ma idealnego wyjścia

Gość Gośc

Popracuj tam jakiś czas, odloz troche pieniędzy i szukaj czegos naprawdę dobrego w swoim mieście. Jeżeli uczucie jest bardzo silne to pretrwa te 2 , 3 lata rozłąki, jeśli nie , będziesz wiedziala jaki był to związek. A jeśli się chce , można długo utrzymywać namętna relacje na odległość. Przeciez to, że się tam zatrudnisz, nie oznacza, że jest ot na zawsze. Jedno wiem na pewno - miłośc jest najważniejsza, ale tak samo ważne jest być kobietą niezależną, bo facet, zawsze może Cie zostawić, a Ty będziesz miała pracę i mogła się tam spełniać. 

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Jak się ma ambicje to kształtuje się swoją rzeczywistość tak jak nam pasuje. Jak się nie jest zbyt dobrym w tym co się robi to trzeba jeździć po świecie i brać to co nam gdzieś dają. 

Ja bym chciała mieszkać w swoim rodzinnym mieście, ale tam nie ma absolutnie żadnego zapotrzebowania na moje umiejętności i nie ma pracy dla mnie. Pensje też są ogólnie niższe niż w innych rejonach. Więc sobie jeżdżę I nieźle zarabiam. Jak bym chciała "kreować rzeczywistość", to bym musiała jakiś biznes wymyślić i raczej kompletnie niezwiązany z moim obszarem. Biznes też się ciężko prowadzi, bo ludzie kasy nie mają, nie ma żadnych nisz, a ja wcale nie mam smykałki do interesów, za to mam pewne specjalistyczne umiejętności, które są całkiem przyzwoicie opłacane, więc gdzie tu sens. Autorko, siebie i swój interes stawiaj na pierwszym miejscu. 

Gość gość

Jak to napisał George R.R. Martin  "miłość jest śmiercią obowiązku, czasami obowiązek jest śmiercią miłości"

Gość Gość

Ja przed podobnym dylematem stanęła w wieku 34 lat już jako żona. Wybrałam prace i dzisiaj żałuję. Przez moja decyzje rozpadlo sie malzenstwo, jestem samotna matka a praca nie daje mi takiej satysfakcji jak myślałam że mi da. 

Gość gość

A co do tego co powinnaś wybrać, to sama musisz zadecydować. Najlepiej byłoby pogodzić jedno z drugim jakimś cudem. Wybieranie kariery czesto kończy sie samotnością, a tylko związku brakiem rozwoju. 

Gość Gość
30 minut temu, Gość Gosc napisał:

Czyli związek dziś to tylko zobowiązania majątkowe tak?

Zobowiązania majątkowe są bardzo dobrym miernikiem tego jaki jest faktycznie status związku. Można sobie myśleć, że jest wielka miłość i się nieźle zdziwić jak się przytrafi choroba albo utrata pracy i się okaże, że druga strona nie chce najmniejszej odpowiedzialności za tą niby ukochaną osobę..

Gość Gość

Skoro masz takie dylematy to żadnej miłości w tym związku nie ma