Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania

JAK SIĘ ŻYJE NA WSI W POLSCE polska wieś lata 80 PRL i 90 Dawniej i Dziś

Polecane posty

Gość Paulina
20 godzin temu, Gość Ania napisał:

Filmik ukazujący zdjęcia z lat 80 tych PRL i lata 90 te. Polska wieś dawniej i dziś

https://www.youtube.com/watch?v=bVqk9YZkFJ4

Zapraszam :)

mi to się wydaje że te nagrania w tym wideo to bardziej z lat 90 ,ale ogólnie to super widoczki i te krówki ;)  super

Gość laura

Nie wiem, bo od dziecka mieszkam w mieście. Co prawda nie za duzym bo 50 tys mieszkanców, ale w sumie kina galerie, baseny, komunikacja, ładne zabytki,  wszystko jest.

Zimą ciesze się, że mieszkam w miescie, ale latem zazdroszczę trochę ludziom ze wsi, także coś za coś.

Dla mnie idealnie byłoby mieć mieszkanie w mieście, a domek letniskowy gdzieś na wsi w ładnym położeniu np. nad jakim malowniczym  jeziorem, albo w górach

Gość laura

No i w sumie sporo jeździłam i mieszkałam trochę w większych miastach, trochę w Lublinie, Warszawie, Krakowie, Rzeszowie i jednak wolę takie średniej wielkości jak Lublin np., wielkie mnie męczą, a swoje miasteczko 50 tys mieszkanców niby lubię, ale nie ma tu tylu mozliwości, co w wiekszym

Gość kolec
31 minut temu, Gość laura napisał:

No i w sumie sporo jeździłam i mieszkałam trochę w większych miastach, trochę w Lublinie, Warszawie, Krakowie, Rzeszowie i jednak wolę takie średniej wielkości jak Lublin np., wielkie mnie męczą, a swoje miasteczko 50 tys mieszkanców niby lubię, ale nie ma tu tylu mozliwości, co w wiekszym

O jakim ty Lublinie, Rzeszowie mówisz? są w ogóle takie miasta? pierwsze słyszę 

Gość Namysłów wojew opolsk
35 minut temu, Gość laura napisał:

jeśli twoje miasto ma 50 tysięcy mieszkańców, to nie jest małe miasteczko tylko dość duże miasto, małe miasteczko to takie co ma np 2 tysiące, 5 -10 tysięcy mieszkańców ale nie 50 tysięcy mieszkańców (Nysa ma 45 tysięcy mieszkańców i jest trzecim co do wielkości miastem województwa Opolskiego po Opolu (128 tysięcy mieszkańców) i Kędzierzynie - Koźlu (60 tysięcy mieszkańców) 

Gość laura
15 minut temu, Gość Namysłów wojew opolsk napisał:

jeśli twoje miasto ma 50 tysięcy mieszkańców, to nie jest małe miasteczko tylko dość duże miasto, małe miasteczko to takie co ma np 2 tysiące, 5 -10 tysięcy mieszkańców ale nie 50 tysięcy mieszkańców (Nysa ma 45 tysięcy mieszkańców i jest trzecim co do wielkości miastem województwa Opolskiego po Opolu (128 tysięcy mieszkańców) i Kędzierzynie - Koźlu (60 tysięcy mieszkańców) 

dość duze miasta to wg mnie wojewódzkie, więc te moje 50 tys mieszkanców to nie za wiele, no ale wiadomo, że sa tez o wiele mniejsze, ale oczywiście nie mam jakiegos parcia żeby miszkać w jak najwiekszym, mieszkałam w Warszawie i Krk, w jednym studiowałam, z drugim pracowałam jakiś czas i średnio mi to pasowało. 

Gość laura

W sumie to mieszkałam w ciagu zycia w 3 miastach, a bywałam częściej (związek ,studia zaoczne) w dwóch

Gość o n a

wieś jest fajna ale praca biurowa niestety zmusza do mieszkania w mieście ...

Gość elcia
Dnia 2.12.2019 o 16:13, Gość Bartek napisał:

Bo mi się wydaje że to mogą być tereny północny wschód i zachód Polski ale to strzelam :)

sam jestem ciekaw w jakiej wiosce był ten film kręcony 

Gość Gość

Chyba namysłów albo opole?

Gość niemiaszek

spoczko filmik , fajnie zmontowany 

Gość Omen

Wybitna produkcja!

Gość Blania
Dnia 3.12.2019 o 11:34, Gość laura napisał:

Nie wiem, bo od dziecka mieszkam w mieście. Co prawda nie za duzym bo 50 tys mieszkanców, ale w sumie kina galerie, baseny, komunikacja, ładne zabytki,  wszystko jest.

Zimą ciesze się, że mieszkam w miescie, ale latem zazdroszczę trochę ludziom ze wsi, także coś za coś.

Dla mnie idealnie byłoby mieć mieszkanie w mieście, a domek letniskowy gdzieś na wsi w ładnym położeniu np. nad jakim malowniczym  jeziorem, albo w górach

też wolę lato na wsi a zimę w górach :P

Gość Adela

W górach najpiękniej jest zimą a mi się marzy mieszkać na wsi w górach , wolność od tego całego miastowego burdelu...

Gość doodi

niestety polska wieś kiedyś była lepsza takie mam wrażenie

Gość Gość
Dnia 2.12.2019 o 14:49, Gość Ania napisał:

Filmik ukazujący zdjęcia z lat 80 tych PRL i lata 90 te. Polska wieś dawniej i dziś

https://www.youtube.com/watch?v=bVqk9YZkFJ4

Zapraszam :)

Piękna ta nasza polska wieś : )

Gość gość

prawda jest taka że życie w mieście jest coraz gorsze , wolność coraz mniejsza jedzenie w supermarketach coraz bardziej zatrute ...

Gość Robert

Zgadzam się! Plusem w mieście są tylko puby a tak to wolę wieś. 

Gość Janek

w mieście ludzie szybciej umierają, krócej żyją, przypadek?

Gość Golem

No to bardzo ciekawe bo statystyki faktycznie to potwierdzają

Gość gość

gdzie te statystyki są pytam z ciekawości

Gość Magi

Na wsi jest fajnie. Miasto tez ma plusy ale na wsi więcej plusów :P

Gość Paweł

za PRL była bieda chociaż na wsi żyło się lepiej jak w mieście no i jedzenie nie było tak nafaszerowane jak dzisiaj substancjami konserwującymi , wzmacniaczami smaku, E coś tam, E coś tam, dzisiaj jest masakra , podtruwani jesteśmy

też polecam kupować jedzenie prosto od rolnika

Gość Anka

Wiele już tutaj napisano , nic dodać nic ująć :) ps. też chcę mieszkać na wiosce 

Gość igoras

lata 80 i 90 to najlepsze moje lata wakacje na wsi ach fajne czasy to były

Gość Smerfetka

Było mniej w tam tych latach ale było zdrowiej i lepiej smakowało, nie to co teraz to zatrute jedzenie z supermarketów! :(

Gość gość

taka prawda !!

Gość Dora

Wiecie gdzie w Polsce leży wieś Namysłów?

Gość zyga
Dnia 27.12.2019 o 09:43, Gość Dora napisał:

Wiecie gdzie w Polsce leży wieś Namysłów?

niedaleko miasta Bierutów 

Gość Gmyz

Już dla samego powietrza lepiej mieszkać na wsi jak w okupowanym przez urzędników mieście i niezdrowym powietrzem.