Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ace

Dentysta! Co robić?

Polecane posty

Gość Ace

Witam, miałam robioną plombę górnego zęba we wrześniu, od razu po powrocie do domu bolał mnie pomiędzy tym robionym i zębem obok, ale sądziłam że to przez separator do zębów który był dość głęboko wsadzony. Trzy dni później poszłam na plombę kolejną i zdjęcie kamienia. Przez tydzień bolały wszystkie zęby co jest dość normalne, tylko że po tym tygodniu ten plombowany ząb nie przestał boleć przy jedzeniu twardego jedzenia. Wróciłam wiec do gabinetu gdzie dentysta skorygował mi wypełnienie, kilka dni później zauważyłam nadwrażliwość pomiędzy tymi zębami. Ból na gryzienie twardego się polepszył, ale jeszcze nie do końca zniknął, więc po dwóch kolejnych tygodniach wróciłam do gabinetu. Kolejny raz skorygowano mi plombę i polakierowano nadwrażliwość. Nic. Za to zaczęłam odczuwać jakby lekkie odrętwienie w tych rejonach jakbym co jakiś czas po prostu czuła tego zęba, ale nie bolał. Po 3 tygodniach wróciłam ponownie. Kolejny raz skorygowany i polakierowany z prośbą o powrót za tydzień jak nic się nie zmieni. No i nic. Przez kilka dni za to zaczęłam odczuwać samoistny ból który trwał jakieś 15min i powtarzał się kilka razy w ciągu dnia. Wróciłam po tym tygodniu. Wyjęto mi plombę i włożono opatrunek z prośbą o powrót za 3 tygodnie. Nadwrażliwość zniknęła od razu, a gryzienie poprawiło się znacząco po 1,5 tygodnia. Byłam dobrej myśli więc zaczęłam jeść tym zębem normalnie. Jednak jak zaczęłam to robić opatrunek zaczął się ścierać i z dnia na dzień robiło się znowu coraz gorzej. Nadwrażliwość się odsłaniała coraz mocniej i mocniej że w 3 tygodniu znowu wróciła do punktu wyjścia, a gryzienie zrobiło się znowu silniejsze, ale jeszcze nie najgorsze. Wróciłam więc do gabinetu i wytłumaczyłam sytuację po czym dostałam dość płaską plombę. Sądzę że nic to nie da, ale naprawdę nie mam ochoty ponownie tam wracać! Minęło dopiero kilka dni po robieniu plomby, nadwrażliwość się utrzymuję, ból na gryzienie też, ale rozumiem że może być to jeszcze przez niedawny zabieg, więc mam nadzieję że po jakimś tygodniu się polepszy, jednak mam zwątpienia. Co robić? Poprosić o wyższe wypełnienie? Bo dopóki opatrunek był wysoki było w porządku. Czy w ogóle ząb nadaję się do kanałowego? Jestem bezradna, a naprawdę nie mam ochoty na borowanie po raz kolejny. 

Gość gość

miałas opatrunek ze wzgledu na odslonięta miazgę? jesli tak to może od tego bolec, z czasem ząb bywa ze się "uspokaja", albo zębina jest odsłonięta i to od tego; zmien dentyste na takiego co wiecej tłumaczy moze

Gość Ace
Dnia 8.12.2019 o 23:44, Gość gość napisał:

miałas opatrunek ze wzgledu na odslonięta miazgę? jesli tak to może od tego bolec, z czasem ząb bywa ze się "uspokaja", albo zębina jest odsłonięta i to od tego; zmien dentyste na takiego co wiecej tłumaczy moze

Doktor stwierdził że ząb jest po prostu za słaby po wierceniu, bo było dość rozległe, ale jeszcze nie do kanałowego, nie takie głębokie. Dlatego włożył opatrunek żeby zreminalizować? zęba. Na razie mam nadzieję, że to jeszcze od wiercenia i jakoś się uspokoi, ale po prostu nie wiem co się z nim dzieje. Pytałam czy coś tam pod spodem widać złego po wyjęciu plomby, ale stwierdził że wszystko jest tam w porządku.