Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ana

Obecnie Boże Narodzenie to dzisiaj, niestety ...

Polecane posty

Gość Ana

święto komercyjne, święto prezentów licytowania się ile kto wydał pieniędzy, święto, ktore zaczyna się właściwie juz w listopadzie,  a nie w grudniu co mnie bulwersuje i oburza. Pozostaly dawne rytuary jak choinka, Gwiazdor czyli św. Mikołaj, opłatek, no i spotkania rodzinne (chociaż nie dla wszystkich).  Nasz katolicyzm jest wystygły i coraz bardziej chłodny ...

Gość gość

Wigilia dla mnie to bardzo ważny dzień w roku, to tradycja, to uroczysta rodzinna kolacja wigilijna,  to choinka, rodzinne śpiewanie kolęd, wspominanie tych,  których już nie ma przy stole...

Gość gość

A ja nie obchodzę i nie żałuję

Gość Ana
23 godziny temu, Gość gość napisał:

A ja nie obchodzę i nie żałuję

Przymusu nie ma 🙂 Ja obchodze , bo dla mnie to tradycja rodzinna no i okazja do spotkania się z rodzinką.

Jest takie stare powiedzenie "Jaka Wigilia, taki cały rok" 😉  U mnie zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole jest 12 potraw i wazne żeby spróbować każdą  z potraw bo to oznacza, że w przyszłym roku w żadnym miesiącu,  nie zabraknie nam jedzenia. No i zgodnie z tradycją Wigilia zaczyna się od dzielenia opłatkiem bo opatek jest symbolem milości, zrozumienia i wybaczenia aby moc zgodnie biesiadować....

Dnia 20.12.2019 o 17:41, Gość gość napisał:

Wigilia dla mnie to bardzo ważny dzień w roku, to tradycja, to uroczysta rodzinna kolacja wigilijna,  to choinka, rodzinne śpiewanie kolęd, wspominanie tych,  których już nie ma przy stole...

no, u mnie jest podobnie

Gość PRZEMO

dzień jak codzień i tak konia bede walił quurwwwy A JAK MACIE COŚ LEPSZEGO W TEN DZIEN TO MI NAPISZCCIE HEHEHE