Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika.

Ślub w Polsce, gdy narzeczony pracuje za granicą

Polecane posty

Gość Monika.

Witam wszystkich!:)

Liczę na to, że ktoś mi pomoże:(. W listopadzie tego roku podjęliśmy decyzję związana ze ślubem. Ja mieszkam w Polsce i tutaj pracuje, natomiast mój narzeczony pracuje za granicą.Chcemy pobrać się w Kościele w Polsce, mamy małe dziecko. Jak wygląda kwestia załatwiania formalności? Mam tutaj na myśli, wszelkie zgody, spisywanie protokołu przedmałżeńskiego. Wybraliśmy kościół,  (nie w miejscu mojego zamieszkania) a taki, w miejscowości której mieszkałam w okresie dzieciństwa i w którym mam wszelkie dokumenty (metrykę chrztu, komunie sw, bierzmowanie) podpowiedzcie mi proszę,jak wygląda zalatwianie tych formalności. Wystarczy, że udamy się najpierw do Kościoła w którym chcemy się pobrać, a następnie uzyskamy zgodę od proboszcza mojej macierzystej parafii, gdzie mieszkam? Czy nie jest to wystarczające i trzeba także uzyskać zgodę od strony narzeczonego? Czytałam, że zgoda wystarczy tylko jednej strony( albo parafii narzeczonego, albo narzeczonej). Narzeczony nie wymeldował się, w dalszym ciągu ma meldunek w Polsce. A nie zapisywał się do Kościoła w Islandii. Bardzo Was proszę o pomoc! Zostało tak naprawdę mało czasu, a narzeczony pojawi się dopiero na początku przyszłego roku i wtedy będziemy załatwiać wszelkie formalności, a chciałabym być już przygotowana. Jeżeli ktoś się orientuje, bądź był w podobnej sytuacji, podzielcie się swoimi doświadczeniami. Z góry już Bardzo Wam dziękuję, za każdą odpowiedź!