Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaja0912015

Cytologia a wycinek histopatologiczny

Polecane posty

Gość Kaja0912015

Czesc

Niestety nigdzie nie znalazlam informacji w necie, czy wynik z cytologii moze pokrywac sie np. z wycinkiem histopatologicznym. A wiec od poczatku. Rowno rok temu i analogicznie 1x w kazdym roku robilam cytologie-wszystko bylo ok. Ostatni wynik cytologii doprowadzil mnie do kryzysu psychicznego bo okazalo sie ze mam duze zmiany srodnablonkowe cin2/cin3/hsil. Oczywiscie ginekolog pobral 2 wycinki z szyjki macicy z czego bardzo dziwil sie bo jego zdaniem jest "czysto". Na wyniki badania histopatologicznego czekam jeszcze ok 1 tygodnia ale zastanawiam sie czy wycinki moga wskazac konkretnie raka? Czy moze zdarzyc sie ze mialam infekcje czy stan zapalny (przed wycinkiem zuzylam prawie cale opakowanie globulek macmiror 500). Podkresle ze w okresie cytologii chodzilam jakas przeziebiona bo bardzo czesto pojawialy mi sie tez opryszczki na wardze. Szukam historii innych dziewczyn ktore przechodzily przez to samo. Najgorsza jest ta niewiedza. Nie wiem czego spodziewac sie. Przeczytalam ze wycinki moga potwierdzic lub wykluczyc zmiany nowotworowe czyli stan rakowy, przedrakowy. Uprzedze ze zazywam Lesine od ilus lat i nie ma w ogole zadnych krwawien czy plamien miedzy miesiaczkami. 

Ktoras przechodzila przez to? 

Gość Mama

Mojej koleżance źle wyszła cytologia i kazali powtórzyć, drugi wynik był już dobry. Dla spokoju zrobiła trzecią cytologię, ale w innym miejscu i też była dobra. Spokojnie, może to błąd laboratorium albo nic groźnego. Trzymam kciuki i życzę dużo zdrowia!

Gość Tamara

Ja cytologię robię raz w roku i mam 2 grupę , 4 lata temu miałam  przypalaną nadrzerkę i pobierane wycinki ale wszystko jest ok,  teraz od 1.5 roku nie biorę tabletek antykoncepcji i zawsze przed miesiączką mam brązowe plemienia przez 5 dni i problem z zajściem w ciążę , chociaż badania są ok . Cykle mam różne 24-26 dniowe , ale brak śluzu owulacyjnego. Jak brałam tabletki tego nie było. cykle były 28 dniowe, dodam że mam 38 lat 

Gość Sisisiso
Dnia 3.01.2020 o 01:23, Gość Kaja0912015 napisał:

Czesc

Niestety nigdzie nie znalazlam informacji w necie, czy wynik z cytologii moze pokrywac sie np. z wycinkiem histopatologicznym. A wiec od poczatku. Rowno rok temu i analogicznie 1x w kazdym roku robilam cytologie-wszystko bylo ok. Ostatni wynik cytologii doprowadzil mnie do kryzysu psychicznego bo okazalo sie ze mam duze zmiany srodnablonkowe cin2/cin3/hsil. Oczywiscie ginekolog pobral 2 wycinki z szyjki macicy z czego bardzo dziwil sie bo jego zdaniem jest "czysto". Na wyniki badania histopatologicznego czekam jeszcze ok 1 tygodnia ale zastanawiam sie czy wycinki moga wskazac konkretnie raka? Czy moze zdarzyc sie ze mialam infekcje czy stan zapalny (przed wycinkiem zuzylam prawie cale opakowanie globulek macmiror 500). Podkresle ze w okresie cytologii chodzilam jakas przeziebiona bo bardzo czesto pojawialy mi sie tez opryszczki na wardze. Szukam historii innych dziewczyn ktore przechodzily przez to samo. Najgorsza jest ta niewiedza. Nie wiem czego spodziewac sie. Przeczytalam ze wycinki moga potwierdzic lub wykluczyc zmiany nowotworowe czyli stan rakowy, przedrakowy. Uprzedze ze zazywam Lesine od ilus lat i nie ma w ogole zadnych krwawien czy plamien miedzy miesiaczkami. 

Ktoras przechodzila przez to? 

Poczekaj na wycinki, będziesz wiedziała co i jak. Może się coś złego zaczyna, a czwczesne wykrycie daje dobre rokowania. A może pomylono próbki.  Czekaj na wycinki.

Gość Kaja0912015

Dziekuje za odpowiedzi. Poki co wynikow nie mam, ale w glowie mam burze. Najbardziej obawiam sie ze wyjdzie co najgorsze, czyki rak. Chociaz na wynikach cytologii nie mialam tego zaznaczonego mimo wszystko roznie bywa. Na pewno napisze co wyszlo, bo moze ktos w przyszlosci bedzie potrzebowac slow otuchy. 

Gość Sisisiso
22 godziny temu, Gość Kaja0912015 napisał:

Dziekuje za odpowiedzi. Poki co wynikow nie mam, ale w glowie mam burze. Najbardziej obawiam sie ze wyjdzie co najgorsze, czyki rak. Chociaz na wynikach cytologii nie mialam tego zaznaczonego mimo wszystko roznie bywa. Na pewno napisze co wyszlo, bo moze ktos w przyszlosci bedzie potrzebowac slow otuchy. 

Na razie ciężko coś stwierdzić, trzeba poczekać na wynik wycinków. Cin2/3 to jeszcze nie rak, aczkolwiek to dysplazja średniego/dużego stopnia, więc należy obserwować, wdrożyć leczenie etc - to już lekarz zadecyduje.

Gość Kaja0912015

Mam wyniki badan histopatologicznych. Wyszlo na szczescie LSIL. Za miesiac powtarzam znowu wycinki po wybraniu z 5 tabletek macmiror 500 (globulki). Jesli wynik znowu bedzie z LSIL to czeka mnie skrocenie szyjki macicy. Tak uwaza moj ginekolog. 

Pytanie do Was czy faktycznie przy LSIL robi sie skrocenie szyjki? Przegladajac internet widzialam rozne informacje a raczej czestsze robienie cytologii przy LSIL (sa to najbardziej lajtowe zmiany przedrakowe wg mojego ginekologa). 

Ponadto uslyszalam informacje od ginekologa ze przy takiego typu zmianach nie mozna zazywac tabletek antykoncepcyjnych. Ktos cos slyszal na ten temat tez?