Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Leniwa kuchta

Madre, oszczedne, eco porady dotyczace kuchni i gotowania

Polecane posty

Gość Leniwa kuchta

Hej, czy macie jakies sposoby, porady, sztuczki na ulatwienie pracy w kuchni przy szykowaniu posilkow. Nie jestem expertem w tej dziedzinie, ale moje sposoby to m.in. robienie kanapek na drugi dzien do pracy wieczorem, wykorzysywanie torebek po chlebie do tych kanapek, wykorzystywanie wielkorotne tych samych torebek do zamrazania, gotowanie obiadu na dwa dni, planowanie obiadow na caly tydzien, aby raz w tygodniu robic wieksze zakupy i nie marnowac czasu na codzienne zakupy, uzywanie gabek i scierek kuchennych, ktore mozna prac, zamrazanie obranych i umytych warzyw, z ktorych mozna ugotowac zupy, uzywanie blendera do rozdrabniania miesa na krokiety zamiast maszynki (dluzej sie myje, zajmuje wiecej miejsca).

Czy mozecie sie podzielic swoimi radami. Bede super wdzieczna i dziekuje za kazda porade.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Zamiast foliowek możesz używać woskowijek. Sa super do chleba, bo zachowuje dłużej świeżość. Ja jeśli już mam jeść kanapki w pracy, to robię je sobie w pracy bo nie lubię jak mi długo kanapka leży, wolę zjeść świeża. Można sobie robić więcej zupy albo sosu i zawekowac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pomocna

Ja mam kompost, z ktorego ciesza sie moje roślinki, ale staram się jak najwiecej wykorzystac z warzyw dla siebie. Np liście z brokułów i kalafiorow sa jadalne, najczęściej wodę po ugotowaniu przeznaczam na zupę krem jarzynowa do ktorej idą wlasnie   liście, okorowane lodygi czy glaby. Druga opcja to wykorzystanie tych czesci do soków wyciskanych w wyciskarce wolnoobrotowej. Pulpe tez można przerobić, jest duzo przepisow na chlebki czy ciasta warzywne.

Jak mam piec np mieso  to od razu szykuje tez jakas zapiekankę na kolacje, jakies warzywa czy ciasteczka.

Kupuje karmę dla zwierzat w duzych workach, ktore potem wykorzystuję na smieci.

Malo używam maki więc jak potrzebuje troche na już  to miele płatki owsiane albo jakas kaszę, w zależności jaka maka mi pasuje do danej potrawy.

Mam też zawsze wiórki kokosowe, można z nich zrobić tanszym kosztem mleczko kokosowe i zdrowiej niż z puszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zyc sie nie chce

Rosol na zeberkach od kurczaka. Z warzyw z rosolu zrobic salatke. Z rosolu pomidorowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

Ja wykorzystuje torebki foliowe z kuchni na woreczki na kupe dla psa.  Uzywam szklanych pojemnikow do przechowywania jedzenia.  Mam mikser na jeden kubek gdzie miksuje kefir lub jogurt z roznymi owocami lub warzywami.  Miksuje czasami rowniez skorke banana i dodaje do ziemi w doniczkach dla kwiatkow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pomocna

Zamykame pojemniki po lodach wykorzystuje do mrożenie roznych produktow,.szczegolnie plynnych.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×