Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dinjg

Jak nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych i zachęcić do wizyty u dietetyka?

Polecane posty

Moja córka ma 12 lat 145 cm wzrostu i waży 43 kg. To jest chyba trochę za dużo. Wzrost na 10 centylu a waga na 50 centylu. Nie wiem jak jej to po wiedzieć bo wiem że dziewczynki mogą być przeczulone na punkcie swojego wyglądu. Sama też nie chcę odchudzać jej na siłę mi przede wszystkim chodzi o jej zdrowie a nie wygląd. Potrzebuje rady dietetyka bo sama nie wiele wiem o zdrowym odchudzaniu. Moja córka je śniadanie zazwyczaj są to jajka, płatki z mlekiem, kanapki potem do szkoły daje jej kanapke z różnymi rzeczami w domu je obiad i potem jeszcze owoce i warzywa.  Co powinnam zmienić? 

Gość Gosc

Zastanowić się co jecie i jakie porcje. Wprowadzić więcej warzyw, owoców, kasz, wyeliminować żywność przetworzoną. Nie rozumiem dlaczego masz ja przekonywać do wizyty- idziecie i tyle. A nawyki żywieniowe ma zmienić cała rodzina

Gość Gość

Ty powinnaś ja uczyć zdrowych nawyków jak była bobasem. Teraz będziesz musiała się mocno napracować by jej pomóc. Nadwaga to coś strasznego dla człowieka a dla dziecka tym bardziej. 

Gość fyfyfyfyf

Prynajmniej cos z tym probujesz robic- chwala ci za to. Siostrzenica meza wazy tez 43kg ale przy wzroscie 130 i majac 8 lat. I nikt nie widzi w tym problemu... Z nastolatka musisz byc bardzo delikatna wiec niech to raczej bedzie akcja ze wszyscy zmieniacie nawyki zywieniowe (a nie ze tylko i wylacznie przez nia i jej wyglad). Dobrze ktos powiedzial- wiecej kasz, warzyw, a te platki na sniadanie jesli sa slodzone to zastapilabym np. owsianka z owocami.

Gość Gość

Obserwuj, bo równie dobrze wystarczy więcej ruchu. To nie jest jakaś wysoka waga. W tym wieku za chwilę może Ci urosnąć 10cm i będzie ok. Konsultuj z lekarzem, a nie tutaj, bo zaraz przeczytasz, że dziecko ma nadwagę i na obóz dla "grubasów" musisz ją wysłać.

Gość Gość

Obserwuj, bo równie dobrze wystarczy więcej ruchu. To nie jest jakaś wysoka waga. W tym wieku za chwilę może Ci urosnąć 10cm i będzie ok. Konsultuj z lekarzem, a nie tutaj, bo zaraz przeczytasz, że dziecko ma nadwagę i na obóz dla "grubasów" musisz ją wysłać.

Gość Gosc

Przecież ona ma idealną wagę