alesja12 0 Napisano Czerwiec 14, 2020 Jest wam bliska? ja widze ile ubrań wyrzucam i butów i stwierdziłam dzisiaj że pora ponaprawiać co się da, także buty, niektóre miałam ilka razy na nogach, potem się coś tam porozklejało i rzucone do pudła, a na pryszłosc kupowanie rzeczy bardziej wartościowych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
oetadam 0 Napisano Czerwiec 20, 2020 Witam! Alesja12, jeżeli masz buty, które są rozklejone to możesz je z łatwością naprawić przy pomocy kleju TADAM® To elastyczny klej, który dzięki swoim właściwościom służy do napraw różnych części butów: czubków, brzegów, zapiętków, obcasów, podeszw i cholewek. Zachęcam Cię do jego zakupu i działania. Gdyby pojawiły się pytania, chętnie na nie odpowiem. Ekspert marki TADAM tadam.com.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hilal 0 Napisano Czerwiec 21, 2020 Nie ma co gadać - zero waste to i tak za mało, żeby wdrożyć szybką zmianę, ale przecież jeśli nie zrobimy nic, to będzie jeszcze gorzej Jest nas za dużo na tej planecie, każdy z nas powinien kierować się ideą zero waste, a przynajmniej less waste - uzywać wielokrotnie materiałów, które się do tego nadają, kupować produkty z recyklingu itd. Wiadomo, że trzeba uważać na produkty, do których 'dorabia się' ideologię, np. takie, które zostały wykonane z recyklingowanych tworzyw, ale do ich wytworzenia zużyto więcej zasobów, niż zużyto by na utylizację lub produkcję od nowa, no ale.. uczymy się przez całe życie, ważne, żeby mieć dobre nastawienie :)) Pozdrowienia z Hilal Store ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maria.marysia.mama 4 Napisano Czerwiec 23, 2020 Niestety nie mamy w Polsce takich możliwości jak nasi zagraniczni koledzy. U nas sklepy z produktami na wagę to rzadkość! A szkoda... jednak nawet małe rzeczy robią różnice: wielokrotnego użytku siatki, butelki do wody, oszczędzanie wody, mniejsze spożywanie mięsa itd. Musimy coś zrobić, bo nasza planeta umiera... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AnKar 0 Napisano Lipiec 6, 2020 Szanowni koledzy i koleżanki z forum. Czy nie uważacie, że zmiana powinna być, ale globalna i ogólnie systemowa i "modowa" - powinny być zabrnione takie praktyki jak specjalnie postarzane sprzety, ubrania wykonane tak, że się zaraz rozsypują. Tzw. Pink dla dziewczynek - gdzie chłopczyk nie będzie korzystał z różowej hulajnogi siostry mino, że jest dobra, gdzie produkt np. krem do twarzy jest zapakowany w potójne śmieci - folijkę, pudełko kartonowe i plastikowy słoiczek. To nie sa moje fanaberie - my jako zwykli użytkownicy niestety nie mamy dużego wpływu na tzw. Zero Wate doputy do póki globalne hieny będą się chciały tylko bogacić, a nam robaczkom każą płacić za ich śmieci miliony. A my kobitki wybieramy różową golerkę do golenia - bo ładniejsza... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rory Gilmore 7 Napisano Lipiec 12, 2021 Chyba niedawno weszło w życie rozporządzenie zakazujące planowanego postarzania produktów przez producenta (planned obsolescence). Jeśli chodzi o kolory dla dziewczynek i chłopców - no cóż...wiele zależy od reakcji rodziców na takie rozgraniczanie i o ich świadome wybory konsumpcyjne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adusia990 0 Napisano Lipiec 15, 2021 Bardzo dobra idea i uważam, że trzeba się starać a przynajmniej próbować stosować ją w życiu codziennym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lis 7 Napisano Lipiec 15, 2021 Dnia 14.06.2020 o 21:57, alesja12 napisał: Jest wam bliska? ja widze ile ubrań wyrzucam i butów i stwierdziłam dzisiaj że pora ponaprawiać co się da, także buty, niektóre miałam ilka razy na nogach, potem się coś tam porozklejało i rzucone do pudła, a na pryszłosc kupowanie rzeczy bardziej wartościowych Ja widzę w tym wartość. W sumie tak trochę jestem zero waste ze względów finansowych, po prostu finansowo nie miałam za bardzo wyjścia i wykańczałam, nosiłam rzeczy do końca, mało i rzadko kupowałam. W tym momencie mam czas w którym muszę kupować rzeczy, niestety często nie mogę sobie pozwolić na to by kupić droższe dobrej jakości, ale jak się da to tak robię. To wychodzi nawet tak pobocznie, bo po prostu lubię rzeczy trwałe, dobrej jakości. Muszę troszkę popracować nad nie marnowaniem jedzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystynka1987 0 Napisano Sierpień 17, 2021 Bardzo wam polecam książkę Mniej znaczy więcej - wydawnictwa Karakter Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markdi 1 Napisano Wrzesień 1, 2023 Agd, rtv i meble - robie identycznie - kupuje tez uzywane/jak nowe narzuty (np ikea, ale tez inne bawelniane ) na olx, za nieduze pieniadze; podobnie mozna kupic obrusy, zaslony, firanki - rowniez w second-handach; w zasadzie wiekszosc wyposazenia M mozna miec z odzysku, nawet parkiet, farby (ludzie sprzedaja koncowki farb, jakie im zostaly, ew. mozna poszukac koncowek farb w sklepach - taniej), to samo gres czy plytki - koncowki serii kosztuja niewiele; chemia budowlana i co tam jeszcze potrzebujesz... Jeśli macie jakieś odpady elektroniczne, dobrze będzie oddać je do skupu, jak tutaj https://geomar.net.pl/oferta/odbior-odpadow-przemyslowych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patrycja8 0 Napisano Wrzesień 11, 2023 Ja tez jestem za zero waste. Zazwyczaj kupuje rzeczy używane, zwłaszcza ciuchy. Wiem jak będa wyglądać po praniu. A rzeczy, których nie używam sprzedaje przez intenet na różnych serwisach ogłoszeniowych, ostatnio mamrzeczy.pl. Kwiaty podlewam wodą po gotowaniu warzyw itp (podobno dobra odżywka ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach