Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Rypsyma Sargsan powracam

Odbudowa Apostolskiego Kościoła Wszyskich Ormian

Polecane posty

Mimo wszelkiej krytyki czy też namawianie polityków do bojkotu świętej liturgii Kościół w Armenii ostatni takie czasy miał  przed 1920 . Boskie liturgie są coraz bardziej popularne . Tegoroczna liturgia Wielkanocna po zamknięciu Liturgii w czasie roku 2020 przyniosła winnej wiernych niz ta z 2019 . Nie mówić  już o Bożym narodzenie czy Nowym roku który Ormianie po raz  pierwszy od 100 lat spędzili w kościele a nie na zabawach . Wzrost pobożności  wśród młodego pokolenia ma już wpływ od dawne młodzi ludzie  z czasów posowieckich wychowani w Armenii chrześcijańskiej stali się ludzi pobożnymi. Jednak sytuacja frekwencji na nie dzielnych cy nawet Świątecznych liturgiach była opłakana . Cześ rodzin religijnych nawet w czasach radwanickich praktykowała obrządki jednak rodziny mnij religijne szczególnie w Yerywaniu nadal opuszczali liturgie . Pozytywne było to ze we wszystkich świątyniach czy bardziej zatłoczonych na wsiach czy tych pustych w mieście zaczęły palić się świece a wic wierni coraz częściej odwiedzili choć na trochę świątynie  . Przeniesienie religii do szkół ł i  wprowadzenie Religi i historii chrześcijaństw na dla umocniło wiare młodych ludzi przyniosło wilki efekt . Młodzież zaczęła sie kształcić  w sposób teologiczny pociągając za soba strasze pokolenie . Jednak obecną sytuacje zawdzięczamy prawi półrocznemu sprawowaniu liturgi za zamkniętymi drzwiami  a potem wojnie . To wojna wywołała najgorliwsze pokolenie chłopców  z lat 2000 2001 2002 te pokolenie i ci co przeryli przerzyli pikło i swą siłę odnajduja w Bogu . To pokazuje  przepełnione świtanie i winc wysoki powrót do Boga .    Mimo że   na Kaukazie religii sie nie zabraniało  poWojnie ojczyzninej Ormianie  mili take same możliwości jak katolicy w Polsce to sytuacja z  poboznąscia i z monosomia zaczęła spadać. Pijaństwo wśród mężczyzn, aborcje liczne rozwody do dał nam socjalizm . Religijny przełom działa gdyż liczba aborcii spadła wraz z wrostem religijności . Ja miła szczęście gdyżż moja rodzina jak i wczasach Radzieckich tak i po bylismy rodzina z wyoką wrecz heroiczna religijnością . Nie zminiła nawet śmierć mojej mamy gdyz tata równiesz co było żagańskością w czasach radzieckich reglanie był na nabożeństwie . Rodzina do której weszłam może juz nie prestregła tak wszystkich praw bo w moim domu przestrzegało sie posty pred każdym wilkiem świtem co odwołany już w cisze Gregoriański reformy ale tu też wsyko wygladało bardzo dobże a moja teściowa odwiedała zawsze cierkiew kiedy mogła . W naszej rodinie niedopusczlna była aborcja i inne okrucieństwa wprowadzone przez socjalizm . 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować