Rypsyma Sargsan powracam 29 Napisano Grudzień 7, 2021 33 lata temu Armenię napotkało mocne trzęsienie ziemi które w sczególnosci objęło północno zachodnią czenśc ówczesnej Ormiańskiej Republiki Radzieckiej. W Wyniku tej tragedii zgineło 25 tys osób a 500 tys stało sie bezdomnymi . Takie miasta ja Spitak znikły z powierchni zimi i potrzebowały wile lat i pomocy filantropów by móc się odbudować jednak tam już nigdy nic nie bedie takie smao . Powstały nowe cmentarze jednej daty śmierci . Koniec ZSRR to ciezke lata dla całej Armenii ale mieszkancy pólnocny kraju doznali dramtu po którym nie podnisli się nawet przez te 33 lata . Ja pamiętam ten dzień z perspektywy małej dziewczynki trensinie zimi u nas było dośc mocno odczuwalne ale nikt nie spodziewał się na pocztku tego co dzije sie 100 km na północ od nas . Gdy wóciłam do domu na wsi już mówiono zbierano pomoc i robiono zbiórki pamietam jak wile ludzi ze wsi pojechało pomagac w teraenach epicentrum .Dziś po 30 latach jako matka widze jak mało zrobiły władze Radzickie by zabespieczyc i uratowac tych ludzi . Radziecka archiytektura na papieże miała wytrymać moc trzensienia Ziemi jednak to sie nie stało a ludzie zgineli bo materjał szedł dla góry nie dla ludzi . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach