alesja12 0 Napisano Maj 29, 2022 Czy są tu osoby, które chorują na to?? Bliska mi osoba została niedawno zdiagnozowana, chciałabym jej pomóc.Co powinno a czego nie powinno się jeść przy tej chorobie? Najgorsze są biegunki, tabletki miały pomóc a zmian zero, wydaje mi się, że nie mają jak zadziałać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roninini 0 Napisano Maj 30, 2022 często w tabletkach są związki tytanu, które mogą podrażniać i nasilać biegunkę, zresztą przy zaostrzeniu choroby też często zmienia się wchłanianie leków, moja mama na to choruje i też przez to przechodziła. Na pewno warto wyeliminować wysoce przetworzona żywność Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NatalieC 1 Napisano Maj 31, 2022 Może tak być, że tabletka nie działa, bo nie zdąży, słyszałam o przypadkach, gdzie w badaniu kału znajdowano tabletki nawet w całości, w ogóle nie zdążyły się rozpuścić. Warto w takim wypadku rozważyć zmianę formy podawanych leków. Moja siostra na wrzodziejące zapalenie jelita grubego bierze granulki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
a_grestowa 0 Napisano Czerwiec 12, 2022 A mogłabyś coś bliżej napisać, jak to działa i czym się różni? Sama mam podobne kłopoty, szukam pomocy i jestem zainteresowana. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gacek 0 Napisano Czerwiec 13, 2022 Ciężka choroba, gdzie stanowczo trzeba połączyć farmakologię z odpowiednią dietą. Nie słyszałem o alternatywie dla tabletek i też chętnie się dowiem. Moja babcia męczyła się z tą chorobą przez 10 lat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Szczerze uśmiechnięty 0 Napisano Czerwiec 16, 2022 Przede wszystkim oczyszczenie organizmu, odpowiednimi rzeczami a nie chemią. Jeśli potrzebujesz pogadać to napisz miałem takie problemy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alesja12 0 Napisano Czerwiec 26, 2022 próbujemy z dietą, ale tak naprawdę to mam wrażenie, że po bardzo wielu rzeczach ma biegunki, czy nabiał też powinien być wyeliminowany?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NatalieC 1 Napisano Czerwiec 26, 2022 To może być kwestia indywidualna, jeśli źle się po nim czuje to niech wyeliminuje, czasem warto słuchać swojego organizmu. Dnia 13.06.2022 o 11:38, Gacek napisał: Ciężka choroba, gdzie stanowczo trzeba połączyć farmakologię z odpowiednią dietą. Nie słyszałem o alternatywie dla tabletek i też chętnie się dowiem. Moja babcia męczyła się z tą chorobą przez 10 lat. Alternatywą dla tabletek są na przykład granulki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alesja12 0 Napisano Czerwiec 30, 2022 czym różni się działanie tabletek od działania granulek?? Czy są skuteczniejsze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gacek 0 Napisano Lipiec 4, 2022 Też chętnie się dowiem. Tak sobie myślę, że granulki zapewne uwalniają się wolniej i może organizm lepiej wchłania. Ogólnie problem z jelitami może być problemem dziedzicznym, więc staram się profilaktycznie dbać o swoją dietę i o organizm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Flanela 0 Napisano Lipiec 4, 2022 Granulki przede wszystkim bierzesz pod język i popijasz. One zaczynają swoją pracę już w żołądki i dalej w jelitach. Tabletki raczej dopiero jak dostaną się do jelit, nawet dopiero w jelicie grubym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gacek 0 Napisano Lipiec 7, 2022 A jak to jest z posiłkami przy diecie i przyjmowanej farmakologii? Ilość posiłków powinna być zwiększona? Normalnie powinno się jeść 5 posiłków dziennie, jak jest w wypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alesja12 0 Napisano Lipiec 24, 2022 dzięki za porady, lekarz zmienił tabletki na granulki z mesalazyną, efekty są lepsze, co do ilości posiłków lekarz zalecił od 5-7, mniej a częściej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach