Bastia92 0 Napisano Lipiec 11, 2022 witam.! mam takie pytanko,czy ktos może boryka,lub ma problem z kruszeniem sie zebów??mi ostatnio wykruszyła sie troszke ploba i teraz niestety czuje dyskomfort,a do dentysty dopiero za dwa tygodnie bo terminy itd..czy są na jakieś pasty lub płyny dobre które nie szkodzą dziąseł i szkliwa??też niestety pojawił sie bialy osad i do tego czasu chciałbym jakoś to wyeliminować,może ktoś podzieli sie własnym doświadczeniem w tej sprawie,miło i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bastia92 0 Napisano Lipiec 26, 2023 Dnia 23.07.2023 o 17:28, Qiann napisał: Na pewno Ci zaleci coś dentysta na twoje problemy. Jeżeli chodzi o wrażliwe dziąsła szyjki to Elmex zielona.Płyn też jest.Myślę że do tego czasu już dostałeś poradę No a zęby? Ach te zęby. Tydzień temu skończyłam zęba, leczenie kanałowe, też odleciało część zęba i 1100zł zapłaciłam. Meridol jeszcze, taka jest pasta. Biały osad to nie wiem co to może być. a elmex tą pomarańczową stosowałaś może?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malwina Nikuli 0 Napisano Sierpień 3, 2023 Wszystkie elmexy mają dowalony fluor, aż uszami wychodzi, szczególnie zwiększyli przez ostatnie pół roku. Jedyna pasta w Rossmanie bez tego to Biorepair na wrażliwe zęby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malwina Nikuli 0 Napisano Sierpień 3, 2023 Jeżeli ktoś chce zapoznać się z badaniami to wystawiam informacje do przemyślenia na ten temat. Dziś o dwóch konkurentach jodu, czyli dwóch pierwiastkach, które uniemożliwiają przyjęcie i zagospodarowanie potrzebnej organizmowi ilości jodu. Mowa tutaj o tragicznym fluorze i mniej sławnym bromie. Fluor kojarzy się nam głównie z pastą do zębów. Tak bardzo wierzymy producentom pasty do zębów, lekarzom dentystom, polecającym pasty z fluorem, że nie przychodzi nam do głowy, by kierować się w tej materii wyborem w oparciu o badania naukowe, które są tutaj jednoznaczne i nie pozostawiają żadnych złudzeń. Fluor jest neurotoksyną szkodliwą dla mózgu, co udowodnili naukowcy z Pomorskiej Akademii Medycznej w 1978 r. W świetle ich badań fluor uszkadza DNA komórek krwi. Już dawka 0,45 ppm fluorku potasu zaburza reakcje umysłowe i sensoryczne, otępia i zwiększa uległość. Tak więc fluor jest całkowitym przeciwieństwem jodu, który stymuluje rozwój umysłowy. Co ciekawe, znając te specyficzne właściwości fluoru, w czasie II wojny światowej hitlerowcy dodawali fluor do wody, którą pili więźniowie obozów koncentracyjnych. Fluor działał jak środek uspokajający i pod jego wpływem więźniowie byli apatyczni i ulegli. Fluorowanie wody (powszechna obecnie praktyka) powoduje zwiększenie liczby nowotworów, problemy genetyczne i neurologiczne. W roku 1997 dr H. Limeback (prezes Towarzystwa Badań Dentystycznych w Kanadzie) wieloletni zwolennik fluoryzacji przepraszał na łamach „The Tribune” wszystkich i wskazywał, iż w świetle najnowszych badań, całkowicie odradza stosowanie past z fluorem u dzieci poniżej 3 r.ż. ze względu na powodowane problemy układu neurologicznego. Fluor jest jednym z głównych składników leków psychotropowych - wzmacnia ich działanie. Gdy do popularnego leku uspokajającego Valium dodano fluor, powstał środek o silniejszym działaniu, Rohypnol. Inny, niezwykle silny środek uspokajający z fluorem, Stelazinum, jest używany w domach opieki społecznej i w szpitalach psychiatrycznych na całym świecie. Fluor jest konkurentem jodu i blokuje jego przyswajanie, powodując jego niedobory we wszystkich organach go potrzebujących. Tutaj odsyłam Was do filmu o jodzie, gdzie dokładnie omawiam jakie organy potrzebują jodu. Fluor zaburza syntezę hormonów, więc może powodować niedoczynność tarczycy. Fluor zaburza procesy enzymatyczne w komórkach, hamując oddychanie tkankowe tak istotne dla naszego zdrowia. Zaburza też przemianę węglowodanów i lipidów. Coraz więcej badań wskazuje na szkodliwość fluoru wpływającego na deformacje kręgosłupa, osteoporozę, a nawet na powstawanie raka kości. Fluor jest gorszą trucizną od ołowiu – tak uważają niektórzy naukowcy. Blokuje też przyswajalność magnezu, co jest szczególnie groźne u kobiet w ciąży i może powodować szkodliwe zmiany u płodu. Duże ilości fluoru, czyli przewlekłe zatrucie małymi dawkami fluoru, zamiast powstrzymywać próchnicę, wypiera wapń z zębów i zajmuje jego miejsce, i powoduje fluorozę objawiającą się jako brunatne plamki na zębach. Fluor wpływa pozytywnie na szkliwo tylko w okresie tworzenia się zębów, czyli wtedy, gdy aktywne są tzw. adamantoblasty, czyli komórki wytwarzające szkliwo. Zatem wg badań fluor ma znaczenie tylko w profilaktyce osób młodych do ok. 20 roku życia, pod warunkiem, że się go nie przedawkuje. Potem nie ma to już najmniejszego sensu, a sam fluor odkłada się w kościach i skórze i w konsekwencji może doprowadzić do zatrucia zwanego fluorozą. Na dodatek: ekspertyza przeprowadzona na zlecenie Amerykańskiego Instytutu Badań Stomatologicznych wykazała, że właściwie nie ma różnicy między liczbą ubytków w zębach dzieci mieszkających na terenach objętych fluoryzacją i na nieobjętych. Związki fluoru obecne w żywności – m.in. we wspomnianej herbacie, rybach, fasoli, ziemniakach, mleku, szpinaku, mące pszennej, mięsie, kapuście, sałacie, są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm z dróg pokarmowych. Jako ciekawostkę można wskazać tutaj, że max. dozwolone stężenie przez 8h ekspozycji działania fluoru jest dużo mniejsze niż w przypadku substancji uważanej za ogromną truciznę, czyli cyjanowodoru, potocznie nazywanego cyjankiem. PODSUMOWANIE Z niewiadomych przyczyn w dzisiejszej medycynie obserwujemy tzw. „jodofobię”, czyli obawę przed przedawkowaniem jodu, mimo jego udowodnionego zbawiennego wpływu na cały organizm, zaś fluor, który jest neurotoksyną i przyczyną osteoporozy dziecięcej, jest tak często zalecany. Tragiczny fluor podawany jest małym dzieciom podczas akcji fluoryzacji, do wody pitnej a ten obniża zdolności intelektualne i „otępia”, natomiast nikt nie pomyśli by tym samym dzieciom podawać jod, który działa wręcz odwrotnie – stymuluje mózg do rozwoju intelektualnych zdolności: nauki i zapamiętywania, rozwoju mowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szpileczka 0 Napisano Sierpień 29, 2023 A może sprawdzą się w Twoim przypadku licówki? Mnie też kiedys ukruszyła się jedynka i to dość spora część i po konsultacji z lekarzem zdecydowałam się właśnie na licówkę. Wygląda super, w ogóle nie widać, że ząb był robiony, nie ma żadnej różnicy między jedną i drugą jedynką. Pomyśl może o tym. W razie czego polecam Scandinavian Clinic przy Szczepańskim, tam robiłam właśnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach