blondino_latino 0 Napisano Lipiec 12, 2022 Młody samiec doberman niedawno skończył 6 miesięcy, jakoś od tygodnia zaczął być bardzo pobudzony do suk. Mam też problem z tym, że czasami ma taki napad, że uporczywie skacze ma mnie i próbuje mnie kopulować. Mówię mu, że nie można, podnoszę ton, łapie za kark ,odganiam go i nic nie daje. Dopiero jak daje mu komendę, żeby siedział przez kilka minut to dopiero potem się uspokaja. Ale np; usiąde na ławke, czy schylę sie po zabawke to znowu zaczyna się. Dodam, że w domu jest spokojny, tylko na dworzu w trakcie zabawy ma takie ataki. Nie wiem co robić, bo nie mogę go w takim wieku jeszcze wykastrować, dopiero jak przestanie rosnąć czyli 1,5-2 lata Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dobrosułka 989 Napisano Lipiec 13, 2022 Wykastrowanie nie gwarantuje znikniecia tego zachowania. Ja swojego uczylam w taki sposob, ze jak to robil to byl izolowany na kilka minut. Teraz w wieku 15 miesiecy nie mam z nim problemu. Moj poprzedni pies byl bardziej napalony i mial swoja zabawke w domu, ktora traktowal jak swoja dziewczyne. Po przyjsciu z spaceru zajmowal sie nia. Moze podrzucenie szczeniakowi duzej zabawki pomoze przeczekac ten kres dojrzewania 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach