Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Abram88

Planuję urządzić domową siłownię

Polecane posty

Hejka! Planuję urządzić domową siłownię i szukam inspiracji. Co warto mieć w pierwszej kolejności, żeby treningi były efektywne?

Zrezygnowałem z klasycznej siłowni na rzecz domowej i nie żałuje. Już trochę sprzętu mam od k-sporta, który jest polskim producentem, z solidnym wykonaniem i dobrą jakością. A z racji, że idą święta, i żeby żona się nie czepiała, że dokupuje coś znowu, zamawiam jej ten fotel k-sport.com.pl/product-pol-222-Drazek-Porecz-zewnetrzny-do-podciagania-uchwyt-na-worek-Ogrodowy-street-workout-KSOZ004.html - na wiosne wystawi go sobie na taras - a ja dzięki temu dołożę klatkę i parę innych rzeczy 😄

9 godzin temu, Hann napisał:

Zrezygnowałem z klasycznej siłowni na rzecz domowej i nie żałuje. Już trochę sprzętu mam od k-sporta, który jest polskim producentem, z solidnym wykonaniem i dobrą jakością. A z racji, że idą święta, i żeby żona się nie czepiała, że dokupuje coś znowu, zamawiam jej ten fotel k-sport.com.pl/product-pol-222-Drazek-Porecz-zewnetrzny-do-podciagania-uchwyt-na-worek-Ogrodowy-street-workout-KSOZ004.html - na wiosne wystawi go sobie na taras - a ja dzięki temu dołożę klatkę i parę innych rzeczy 😄

:classic_laugh:

Dnia 21.01.2025 o 10:12, Abram88 napisał:

Hejka! Planuję urządzić domową siłownię i szukam inspiracji. Co warto mieć w pierwszej kolejności, żeby treningi były efektywne?

Cześć! Świetny pomysł z domową siłownią! Na początek warto skupić się na sprzęcie, który jest uniwersalny, zajmuje mało miejsca i pozwoli Ci trenować różne partie mięśni. Oto kilka propozycji:

1. Podstawowy sprzęt do treningu siłowego:

Hantle regulowane – Oszczędzają miejsce i pozwalają dostosować obciążenie.

Sztanga z obciążeniem – Przydatna do ćwiczeń wielostawowych, takich jak przysiady czy martwe ciągi.

Ławka treningowa – Idealna do wyciskania, ćwiczeń brzucha i innych.

Drążek do podciągania – Dobrze sprawdzi się, jeśli chcesz wzmocnić górną część ciała.

2. Sprzęt do treningu funkcjonalnego i cardio:

Mata do ćwiczeń – Niezbędna do treningów na podłodze, np. stretchingu lub core.

Kettlebell – Wszechstronny sprzęt do treningu siły, wytrzymałości i dynamiki.

Skakanka – Tania, a świetnie rozwija kondycję i spala kalorie.

Rower stacjonarny lub bieżnia – Jeśli masz miejsce i zależy Ci na cardio.

3. Akcesoria:

Taśmy oporowe – Do wzmacniania mięśni i rehabilitacji.

Wałek do masażu (roller) – Do regeneracji mięśni po treningu.

Lustra – Pomogą Ci kontrolować technikę podczas ćwiczeń.

4. Organizacja i bezpieczeństwo:

Stojak na obciążenia i hantle – Utrzyma porządek.

Wentylator lub dobra wentylacja – Ważne dla komfortu.

Oświetlenie – Jasne światło motywuje do działania.

Warto zacząć od uniwersalnych elementów i stopniowo rozwijać siłownię w zależności od Twoich celów treningowych. Jeśli masz jakieś pytania albo szukasz konkretnych rozwiązań – śmiało pisz!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować