Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Brex

Skąd ludzie wiedzą w której firmie chcą pracować jeszcze przed rozpoczęciem pracy w danej firmie?

Polecane posty

Skoro tego jak będzie się pracować w danej firmie nie da się w żaden sposób przewidzieć zanim zacznie się w niej pracować, ponieważ na to jak pracuje się w danej firmie w 99,99% ma wpływ to na jakich współpracowników i szefa ZUPEŁNIE LOSOWO trafimy w danej firmie, a tylko w pozostałych 0,01% ma wpływ cała reszta, czyli branża, profil, marka, i tym podobne nic nie znaczące bzdety i pjerdoły

Rozpoczynanie pracy w każdym nowym miejscu miejscu pracy najbardziej podobne jest do pierwszej wizyty u zupełnie obcych ludzi - dopiero jak już tam jesteśmy to możemy stwierdzić, czy chcemy tam być kolejny raz, ale nie możemy tego stwierdzić przed pierwszą wizytą, skoro zupełnie nie znamy tych ludzi

W życiu zawodowym bowiem nie ma absolutnie żadnych zasad i panuje całkowita nieprzewidywalność - to wyłącznie szef i pracownicy danej firmy ustalają zasady jakie panują w danym miejscu pracy

Kiedy szło się do nowej szkoły, to chociaż też napotykało się tam nieznanych wcześniej uczniów i nauczycieli, to jednak każda szkoła była bardziej podobna do innych, bo podporządkowana jest ministerstwu, które ustala ogólne ramy, zasady

Natomiast w miejscach pracy panuje w zasadzie całkowita wolna amerykanka i róbta co chceta i widzimisie szefa i pracowników. Teoretycznie praca też podlega jakimś przepisom, ale po 1 w zasadzie powołanie się na te przepisy jest jednoznaczne i tak z odejściem z danej firmy, a po 2 te przepisy w żaden sposób realnie nie regulują relacji pomiędzy szefe a pracownikami ani pomiędzy pracownikami, a w szkole jednak na bieżąco prawo trzyma jakoś w ryzach zachowanie nauczycieli i uczniów i jeśli ktoś sięgnie po taki bat, to jednak prędzej kara spotka nauczyciela lub sprawiającego problemy ucznia niż osobę zgłaszającą problem

Ja wcześniej długo zastanawiałem się gdzie chciałbym pracować, bo ulegałem złudzeniu, że jestem w stanie lepiej lub gorzej wybrać miejsce pracy. Ale po próbach pracy w kilku miejscach już wiem, że zupełnie nie ma sensu wybierać miejsca pracy, bo i czy wybieramy czy nie, to i tak trafiamy w zupełnie losowe miejsce tworzone przede wszystkim przez zupełnie randomowych ludzi

Więc wyboru czy chcemy gdzieś pracować możemy dokonać dopiero po tym jak chociaż chwilę gdzieś popracujemy, a nie zanim zaczniemy, a jedynym realnym sposobem wyboru miejsca pracy to wyłąnie METODA PRÓB I BŁĘDÓW

Czasem nie wiedzą. Idą tam zupełnie nieświadomi, z kim będą tam mieli do czynienia (no chyba że ktoś znajomy już tam pracuje i poleca to miejsce, lub go nie poleca). Najczęściej po czasie już każdy zaczyna orientować się, gdzie trafił, i jacy to są ludzie. Moim zdaniem potrzeba przynajmniej roku czasu w każdym miejscu pracy, żeby się czegoś więcej o nim dowiedzieć. Ale najlepiej sprawdzić samemu.

Przeważnie na decyzję ma wpływ wysokość zarobków w danym miejscu.

Edytowano przez Jestem Jaka Jestem

1 godzinę temu, Jestem Jaka Jestem napisał:

Czasem nie wiedzą. Idą tam zupełnie nieświadomi, z kim będą tam mieli do czynienia (no chyba że ktoś znajomy już tam pracuje i poleca to miejsce, lub go nie poleca). Najczęściej po czasie już każdy zaczyna orientować się, gdzie trafił, i jacy to są ludzie. Moim zdaniem potrzeba przynajmniej roku czasu w każdym miejscu pracy, żeby się czegoś więcej o nim dowiedzieć. Ale najlepiej sprawdzić samemu.

Przeważnie na decyzję ma wpływ wysokość zarobków w danym miejscu.

Tylko czasem nie wiedzą? Więc zazwyczaj wiedzą? SKĄD??

Aż roku? Wolne żarty! Przecież w miejscu, w które nam bardzo nie odpowiada, trudno wytrzymać miesiąc, a jak jest bardzo źle, to nawet tydzień! I moim zdaniem już po kilku dniach można się zorientować w 90% jak tam jest, oczywiście żeby zorientować się w 99% to trzeba może dłużej, ale nie wiem czy roku

Edytowano przez Brex

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować