Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
SlaskiPan98

Saturatory do gazowania wody to jeden wielki scam

Polecane posty

Cześć,

Jakiś czas temu kupiłem saturator SodaStream, w zestawie z cylindrem i 3 butelkami. Przyznaję, że nie był to do końca przemyślany zakup, po prostu trafiła się fajna promocja której uległem.

Po miesiącu użytkowania spakowałem to do pudła i wywaliłem do piwnicy. Cylinder starcza na zaledwie około 30 L "dobrze" nagazowanej wody, a to "dobrze" oznacza tyle co lekki gaz w wodzie butelkowanej dostępnej w sklepach, więc w rzeczywistości nie dobrze tylko słabo. Kolejnym powodem jest to, że pije się wodę kranową, pozbawioną związków mineralnych, nie bez powodu nie pozwala się producentom wody sprzedawanej w butelkach lać jej z kranu (ostatnio jakaś firma miała taki właśnie pomysł i nie dostała na to zgody) ponieważ mimo, że w UE mamy wysokie normy jakości wody to jednak woda kranowa jest najpodlejszym wyborem jakiego można dokonać (o przepraszam, woda z kałuży jest gorsza choć nieznacznie). Kolejna sprawa to to, że bez sensu mieć tylko jeden cylinder, jak się skończy gaz to raczej każdy posiadacz saturatora ma drugi cylinder na wymianę co też kosztuje (100 zł/1 szt.). Kolejna sprawa to butelki dołączone do zestawu. Nie ma co mieć złudzeń, nie ma czegoś takiego jak butelka plastikowa wielorazowego użytku bezpieczna w 100%. Chociaż te które są w zestawie z saturatorem, są bezpieczne od Bisfenolu A, ale co z Bisfenolem S który jest zamiennikiem Bisfenolu A? O tym już nie znalazłem informacji od producenta. Ponadto te butelki jak każde butelki plastikowe mają swoją datę przydatności a nowe są bardzo drogie. 

Reasumując oszczędności żadnych bo już taniej wyjdzie najtańsza woda mineralna z biedronki, lidla czy innego kauflandu niż zabawa z saturatorem.

Używasz syropów? Wszystkich nie próbowałem, ale te które miałem okazję sprawdzić są paskudne w smaku. I po zmieszaniu ich musisz potem porządnie umyć butelkę bo aż się klei z tego. Inna sprawa, że saturator także i w tym przypadku nie jest potrzebny bo wystarczy kupić wodę gazowaną i sobie rozmieszać z syropem.

Jedyny plus jaki widzę, to mniej plastiku. Ale szczerze? Rachunków za wywóz śmieci mi to nie usunie ani nie zmniejszy, więc jedyne co zyskałem po zakupie saturatora to decyzja o kupowaniu większych, 60-litrowych worków na śmieci :D. 

A wy jakie macie doświadczenia z tym urządzeniem? 😉

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować