Kunesu 0 Napisano piątek o 08:20 Szukam komputera do gier do 4000 zł najlepiej nowy, bez systemu. Chcę pograć w 1080p w gry typu GTA V, Wiedźmin 3, czasem coś online. Co warto brać teraz: Intel czy AMD? I jaka karta graficzna będzie najlepsza w tej cenie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mi Chał 0 Napisano niedziela o 12:04 Cześć. Procek (Intel czy AMD): Słuchaj, teraz obie firmy dają radę, ale jak masz budżet, to AMD często wychodzi lepiej. Jakiś Ryzen 5, na przykład 7600X, byłby git – dobra moc za normalne pieniądze. Wtedy więcej kasy zostanie Ci na grafę, a to jest najważniejsze. Intel też ma spoko opcje, np. Core i5-13600K, ale może być trochę drożej i wtedy trzeba by ciąć na czymś innym. Grafika- tu jest pies pogrzebany, jeśli chodzi o płynne granie w 1080p. Popatrz na te dwie: Nvidia GeForce RTX 4060 Ti: Karta w sam raz do Full HD. Wydajna, nie żre dużo prądu i ma DLSS 3 – to taki bajer, co Ci podbije klatki w grach, które to obsługują. Cenowo pewnie coś koło 2500-2800 zł. AMD Radeon RX 7800 XT: Też kozak karta, często nawet trochę tańsza (tak 2000-2500 zł) i daje radę, zwłaszcza jak nie ciśniesz na maksa z ray tracingiem. Jak masz te 4000 zł, to pewnie bym celował w procek AMD i grafę AMD Radeon RX 7800 XT. Powinno się udać zmieścić z resztą gratów (płyta, RAM, szybki dysk SSD NVMe, zasilacz, buda) bez jakichś większych cięć. Ale jak Ci bardziej zależy na DLSS 3 od Nvidii, to RTX 4060 Ti też jest spoko opcją, tylko może być ciut ciaśniej z budżetem na resztę. Na takim sprzęcie GTA V czy Wiedźmin 3 będą Ci hulać w 1080p bez zająknięcia. A to, że bez systemu, to luz, jak masz swój klucz albo ogarniesz sobie potem. Daj znać, jak coś wybierzesz, albo jak masz jeszcze jakieś pytania! I pamiętaj, żeby sprawdzić ceny, bo lubią się zmieniać. A jeśli jesteś z Warszawy, to mogę podać Ci namiar do gościa, który złoży Ci sprzęt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach