Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SlaskiPan98

Kupno samochodu nie mając prawa jazdy

Polecane posty

Cześć,

Niedawno zacząłem robić prawko i mam taki problem - od zawsze podobał mi się model auta który jest trudnodostępny na naszym rynku a jeśli już to jest dość drogi. Trafiła się okazja bo ktoś wrzucił ogłoszenie że sprzeda auto moich marzeń za kwotę która byłaby dla mnie do zaakceptowania, no tylko problem jest taki że nie mam jeszcze prawa jazdy. I mam mętlik bo z jednej strony wiem, że zaraz mi ktoś sprzątnie tę ofertę sprzed nosa, a z drugiej strony nie mam jeszcze prawka i niewiadomo kiedy będę miał, terminy na egzamin są za 5-6 tygodni a nikt mi nie zagwarantuje, że zdam za 1szym razem.

Zastanawia mnie czy nie poprosić brata żeby pojechał ze mną, ja bym te auto wziął od gościa, może brat by z niego korzystał jeśli by miał ochotę a jeśli nie to stałoby u mnie pod blokiem do czasu zdobycia przeze mnie prawka. Co myślicie? Wiem że to nie do końca rozsądne i trochę też się boję napisać do sprzedającego że chce kupić auto nie mając prawka a muszę mu nakreślić sytuację bo papiery chciałbym mieć na siebie.

Nie wiem za bardzo co robić, dosłownie żadne auto mi się nie podoba tak jak to, nie chodzi tylko o aspekt wizualny (chociaż nie ukrywam że ma duże znaczenie) ale też o wyposażenie, komfort jazdy, nie mam zielonego pojęcia co robić 😕

Za hejt dziękuję, proszę tylko o opinię. Chcę wszystko zrobić na legalu, nikomu krzywdy nie robię więc hejt niepotrzebny 😄 Ale za opinie będę wdzięczny 😉 

Ja mogę się mylić, ale z tego, co ja się orientuję, prawo jazdy jest potrzebne tylko do jazdy po drogach publicznych, a nie do posiadania samochodu.

Auto możesz kupić bez prawa jazdy – to nie jest zabronione.
Możesz podpisać umowę, być właścicielem i opłacić ubezpieczenie.