mr_Kumpir 39 Napisano sobota o 15:48 1 minutę temu, Mareliska napisał: Oki myślałam, że są ograniczenia... Jakiś podzial jeśli tu mocowanie jest f a tu z trzeba kupić przejsciówkę i działa wszystko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 15:50 (edytowany) 2 minuty temu, mr_Kumpir napisał: trzeba kupić przejsciówkę i działa wszystko Z przejściówka to tak, też na to patrzyłam, ale pod innym kątem... myslalam o obiektywach innego systemu i sony w przypadku laowa jest chyba najlepszym wyborem... Edytowano sobota o 15:51 przez Mareliska Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 15:52 Do rozważenia kiedyś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 39 Napisano sobota o 15:52 1 minutę temu, Mareliska napisał: Z przejściówka to tak, też na to patrzyłam, ale pod innym kątem... myslalam o obiektywach innego systemu i sony w przypadku laowa jest chyba najlepszym wyborem... dla mnie by to było dobre rozwiązanie Nikon 5600 i Z 20 czy 50 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 15:56 1 minutę temu, mr_Kumpir napisał: dla mnie by to było dobre rozwiązanie Nikon 5600 i Z 20 czy 50 Pewnie, a obiektywów tak jak pisałam jest ogrom i są stosunkowo tanie... tańsze niż inne systemy np mój .) Z tego co kojarze dobre obiektywy już masz teraz wystarczy uzupełnić kolekcje o ogniskowa której Ci brakuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 15:57 Oki uciekam, trzymaj się. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 39 Napisano sobota o 15:57 Przed chwilą, Mareliska napisał: Oki uciekam, trzymaj się. trzymaj się tak mam najlepsze z w miarę tanich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 16:41 Oki to jeszcze coś wkleje... to znalazłam w drugiej kolejności. "Obiektywy tilt-shift to specjalistyczne obiektywy, które pozwalają na niezależne odchylanie (tilt) i przesuwanie (shift) osi optycznej obiektywu względem matrycy aparatu. Dzięki temu można kontrolować perspektywę i płaszczyznę ostrości, co pozwala na uzyskanie unikalnych efektów, takich jak "efekt makiety" czy korekcja zbiegających się linii w fotografii architektonicznej." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 16:42 "Tak, obiektywy przeznaczone do astrofotografii mogą być użyteczne w fotografii architektury, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Obiektywy o szerokim kącie widzenia, często stosowane w astrofotografii, mogą powodować zniekształcenia perspektywy w zdjęciach budynków, dlatego wymagają korekty w postprodukcji lub użycia obiektywu tilt-shift. Jednak jasne obiektywy o dużej przysłonie, które są popularne w astrofotografii, mogą być bardzo przydatne w warunkach słabego oświetlenia, np. podczas fotografowania wnętrz lub w pochmurne dni. Szczegółowe rozważania: Szerokokątne obiektywy w astrofotografii: Często używane w astrofotografii do uchwycenia rozległego nieba, mogą powodować zniekształcenia perspektywy, takie jak "upadające" budynki. Obiektywy tilt-shift: Specjalistyczne obiektywy do architektury, pozwalają na kontrolowanie perspektywy i eliminowanie zniekształceń, co jest szczególnie przydatne w fotografii miejskiej. " Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 16:45 Kliknelam na ten materiał i później zadałam pytanie czy takie obiektywy będą ok. w przypadku architektury. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano sobota o 16:45 Pa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mr_Kumpir 39 Napisano 18 godzin temu Nie oglądałem tego filmu ale mam obiektyw do astro i portretu więc możliwe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wizzy 13 Napisano 18 godzin temu Mnie sie dzisiaj snilo, ze jade pociagiem w jakims magicznym zaczarowanym terenie i konduktor mnje pyta o bilet xD Moze to byl konduktor ze snow Elci xD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
250GodzinTak 39 Napisano 15 godzin temu Pewnie siedzą na wczasach i dopska grzeją Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mareliska 5 Napisano 9 godzin temu Czat napisał, że ewentualnie w postprodukcji można wyrównać krzywizny... widziałam filmik z recenzja obiektywu tilt shift spoko, ale też więcej zabawy bo więcej ustawień. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach