BlueFlower26 0 Napisano 2 Październik Witajcie Czy ktoś tutaj też miał podobną sytuację, a mianowicie irracjonalny strach przed porodem? Mam już jedna córkę, myślałam że przy następnym dziecku nie będę się tak bała, ale jest jeszcze gorzej, bo zaczelam sobie wkręcać że jeśli podczas porodu coś pójdzie na tak, to co wtedy? Boje się o swoje życie i maleństwa. Nie mogę jej zostawić samej na tym świecie. Czy któraś z Was też tak miała i czy to jest normalne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Coś Napisano 5 Listopad Pozostaw wszystkie decyzje Duchowi Swietemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDxDxDxD 449 Napisano 7 Listopad Tokofobia wtórna to paniczny lęk przed ponowną ciążą lub porodem, który pojawia się u kobiet, które już rodziły. Jest ona wynikiem traumatycznych doświadczeń z poprzedniej ciąży, porodu (np. poronienia, trudnego porodu, urodzenia martwego lub chorego dziecka) lub połogu, a także może być powiązana z wcześniejszą lub poporodową depresją. Wśród jej objawów znajdują się m.in. silny lęk, koszmary senne i objawy fizyczne jak bóle głowy czy wymioty, utrudniając codzienne funkcjonowanie i stając się przeszkodą w planowaniu kolejnej ciąży. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDxDxDxD 449 Napisano 7 Listopad Jak sobie radzić? Pomoc specjalisty: Wiele osób wymaga profesjonalnej pomocy, aby świadomie i bezpiecznie przejść przez macierzyństwo. Zaświadczenie: W skrajnych przypadkach lekarz psychiatra może wydać zaświadczenie o tokofobii, które może być wskazaniem do kwalifikacji do cięcia cesarskiego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach