Gay FM 4 Napisano 6 godzin temu (edytowany) teraz siedzę na Mint ale coś z kde bym wziął Edytowano 6 godzin temu przez Gay FM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 6 godzin temu Ja kiedys na swoim laptopie z i5 mialem kde na arch linux, i sciagnalem sobie sweet theme i pieknie zapieerdalal. Ale arch linux instaluje sie komendami Mi kiedys jeden madry gosc wytlumaczyl jak instalowac arch linux. Najpierw komendami musisz partycje sformatowac, potem arch-chroot na / i instalujesz base systemu, kde plasma i grub na koncu, a potem grub-mkconfig -o /dev/sda i reboot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gay FM 4 Napisano 6 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, Dogma napisał: Ja kiedys na swoim laptopie z i5 mialem kde na arch linux, i sciagnalem sobie sweet theme i pieknie zapieerdalal. Ale arch linux instaluje sie komendami Mi kiedys jeden madry gosc wytlumaczyl jak instalowac arch linux. Najpierw komendami musisz partycje sformatowac, potem arch-chroot na / i instalujesz base systemu, kde plasma i grub na koncu, a potem grub-mkconfig -o /dev/sda i reboot nie, no arch linux to nie dla mnie, bo w życiu bym tego nie zainstalował, ale szanuje ludzi którzy używają Archa. Wolałbym coś dla normalnego człowieka bardziej jak Mint ale z kde Edytowano 6 godzin temu przez Gay FM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 6 godzin temu (edytowany) 7 minut temu, Gay FM napisał: teraz siedzę na Mint ale coś z kde bym wziął Kubuntu - debianoid oparty na KDE. A ci co nie chcą się bawić w Arch, nie mają czasu, ochoty, to jest Manjaro Linux... oparty na Arch, z tym, że przyjaźniejszy dla ludzi. Edytowano 6 godzin temu przez RC_+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 6 godzin temu Wcale nie, dobre dla gejmerow. Tutaj poradnik https://itsfoss.com/install-arch-linux/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 6 godzin temu To polecam Artix linux, ja kiedys tego uzywalem pol roku, sa .iso z kde na koncu OpenRC spoko jest do serwisow, na wiki gentoo jest opisane jak korzystac xD https://artixlinux.org/download.php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 6 godzin temu Chrzanicie glupoty, wystarczy nauczyc sie komendam jak formatowac i montowac partycje, chroot i i stalacja systemy i konfiguracja grub i macie zajeebisty minimalny systemik, ktory zapieerdala i kde plasma rowniez na nim, bo kde jest dobrze skonfigurowane na arch linuxie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 6 godzin temu Sorry pojeebalo mi sie Grub-install /dev/sda A potem grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg czy jakos tak Znudzily mi sie komputery, jeebal to pies, dosyc sie nasiedzialem na doopie przed ekranem. Teraz wole sauny i baseny, jacuzzi i kobiety w bikini xD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bаzyl 7 Napisano 4 godziny temu Mówią, że Zorin OS 17 Core z layoutem „Windows” jest stosunkowo łatwy dla użytkowników Windows. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 3 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, Bаzyl napisał: Mówią, że Zorin OS 17 Core z layoutem „Windows” jest stosunkowo łatwy dla użytkowników Windows. Wizualnie jak najbardziej, wygląda jak Windows. Ale to wciąż Linux. Każdy kto przejdzie na Linuxa będzie musiał zmienić kilka swoich zwyczajów, szczególnie dotyczących instalowania oprogramowania. Tak jak w Windowsie plik wykonywalny to jest przede wszystkim plik z rozszerzeniem .exe, tak w Unixach dosłownie każdy plik może być plikiem wykonywalnym, o ile przypisze mu się taki atrybut. Mamy paczki .deb, flatpaki, snapy, appimage, no i oczywiście legendarne repozytoria apt/aur z wiersza poleceń... w skrócie, mnóstwo różnych sposobów na instalację oprogramowania. Wspominam o tym dlatego, że prawda jest taka iż niezależnie jakby Zorin był podobny do Windowsa, wciąż będzie Linuxem, ale to akurat atut, bo na Windowsie za Chiny ludowe nie zaktualizuję kernela przeglądając neta i oglądając YT, a na Linuxie robię to średnio raz na dwa tygodnie Edytowano 3 godziny temu przez RC_+ 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
big buu 45 Napisano 3 godziny temu SteamOS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gnomee 27 Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Bаzyl napisał: Mówią, że Zorin OS 17 Core z layoutem „Windows” jest stosunkowo łatwy dla użytkowników Windows. Ja nie lubie tego Zorina bo nie dość ze ruski to jeszcze sprzedaje jako wersja pro coś co można mieć za darmo w innych dystrybucjach, ale i tak lepsze to niż windows Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, gnomee napisał: Ja nie lubie tego Zorina bo nie dość ze ruski to jeszcze sprzedaje jako wersja pro coś co można mieć za darmo w innych dystrybucjach, ale i tak lepsze to niż windows Handlowanie wersjami pro średnio się z duchem Linuxa zgadza... Linux powinien być darmowy, bez udziwnień, a jeśli płatny to dla użytkowników profesjonalnych, np serwery, IOT, chmura... na szczęście większość distro to jest full pakiet za free. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gnomee 27 Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, RC_+ napisał: Handlowanie wersjami pro średnio się z duchem Linuxa zgadza... Linux powinien być darmowy, bez udziwnień, a jeśli płatny to dla użytkowników profesjonalnych, np serwery, IOT, chmura... na szczęście większość distro to jest full pakiet za free. Trochę to mało etyczne wg mnie, wiadomo ze twórcy chcą zarabiać ale nie w taki sposób Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gnomee 27 Napisano 3 godziny temu (edytowany) 13 minut temu, RC_+ napisał: a na Linuxie robię to średnio raz na dwa tygodnie Przyjacielu a TY jakie distro używasz na daily? Oczywiście jeśli to nie tajemnica Edytowano 3 godziny temu przez gnomee Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dogma 12 Napisano 3 godziny temu (edytowany) Ja i tak jak kiedys wyjde z przegrywu, i bede mial gdzie mieszkac, to bede uzywal tylko openBSD, stawial serwery i uczyl sie tworzyc gry open source. Nie przepadam za linuxem. Zle mi sie kojarza linuxiarze. Wystarczy wejsc na reddit albo forum arch linuxa i zobaczyc jakiego pokroju ludzie uzywaja linuxa. Ja tam juz nie mam zamiaru byc linuxiarzem. Edytowano 3 godziny temu przez Dogma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, gnomee napisał: Przyjacielu a TY jakie distro używasz na daily? Oczywiście jeśli to nie tajemnica Na laptopie XPS bazowe Ubuntu LTS. Na PC do emulacji SteamOS 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 471 Napisano 1 godzinę temu za duzy wybor ciężko wybrac, jednakze wole cos z rodziny RH do wersji 8.0. Jak mnie ten Wayland drażni... Czy ktos z was mial sposobnosc tluc sie z konfiguracją pulpitu gnome na wersji 9.0 ? to jakas porażka.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 49 minut temu 20 minut temu, Nemesio Cervantes napisał: za duzy wybor ciężko wybrac, jednakze wole cos z rodziny RH do wersji 8.0. Jak mnie ten Wayland drażni... Czy ktos z was mial sposobnosc tluc sie z konfiguracją pulpitu gnome na wersji 9.0 ? to jakas porażka.. Fedory I Red Haty to zdecydowanie moje najmniej ulubione dystrybucje. Ruszam je tylko wtedy gdy mi za to płacą Najlepiej się czuje na debianoidach i archach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 471 Napisano 43 minuty temu (edytowany) 6 minut temu, RC_+ napisał: Fedory I Red Haty to zdecydowanie moje najmniej ulubione dystrybucje. Ruszam je tylko wtedy gdy mi za to płacą Najlepiej się czuje na debianoidach i archach. ja tak uwazam o debianach tylko dla masochistow, co potwierdzil kiedys Torvalds. pewnie widziales to na TedX bylo Edytowano 43 minuty temu przez Nemesio Cervantes Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RC_+ 70 Napisano 38 minut temu 1 minutę temu, Nemesio Cervantes napisał: ja tak uwazam o debianach tylko dla masochistow, co potwierdzil kiedys Torvalds. pewnie widziales to na TedX bylo Klasyczny Debian jest trudny, to prawda, bo nie ma praktycznie żadnego kodu niewolnościowego. Więc tam że wszystkim jest pod górkę od drukarek po mp3. Ale taki Minut czy Ubuntu instalują szereg kodu by system po prostu działał od ręki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 471 Napisano 21 minut temu 12 minut temu, RC_+ napisał: Klasyczny Debian jest trudny, to prawda, bo nie ma praktycznie żadnego kodu niewolnościowego. Więc tam że wszystkim jest pod górkę od drukarek po mp3. Ale taki Minut czy Ubuntu instalują szereg kodu by system po prostu działał od ręki. ja wychodze z zalozenia ze system to tylko fundament i musi byc szybki, sprawny i user friendly, bo i tak mase czasu spedzam na pozostalych sprawach. ja tylko nie rozumiem kogo powalilo z tym gnomem na.Waylandzie. pisali na forum, ze to niby wynik lat przemyslen community... boszzzzz. Najgorsze ze przechodzac na MarieDB10.5 trzeba bylo przejsc na wyzsza wersje RHEL i zaczely sie problemy. Mysle ze to jest zamierzone dzialanie, masa ludzi nie ogarnie tego i musi zaplacic za helpdesk.. taki myk biznesowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach