Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Szpinak

Zespół Aspergera

Polecane posty

Ze wiąże sie z brakiem umiejętności wczucia sie w cudza perspektywę to wiedziałam, ale czy to tez brak empatii? Sadzilam, ze nie ale…

ai:

Nie, zespół Aspergera (ZA) to nie jest 

całkowitybrak empatii, ale raczej znaczące trudności w empatii emocjonalnej i kognitywnej, wynikające z zaburzeń w rozumieniu niewerbalnych sygnałów społecznych i emocji innych, co prowadzi do problemów z interakcjami społecznymi…

co sądzicie? Są na forum specjaliści z dziedziny?

Mam koleżankę z zespołem aspergera (diagnozowana jako dorosła) i ona raczej życzenie komuś nowotworu skwitowałaby jednoznacznie i nie wydawała sie wyzuta z empatii.

wiec jak to jest? 

Edytowano przez Szpinak

Rozumiem ze to jest po prostu spektrum i koelzanka jest dość wysoko funkcjonująca (temu pozno diagnozowana na własna potrzebe). 
aczkolwiek zawsze sadzilam ze brak empatii u autystykow to jednak krzywdzący stereotyp jednak powoli zmieniam zdanie.

mozna pewnie tez mieć i aspergera i niezależnie od tego mieć niska empatię. 

Odpisuję tu, bo zablokował ktoś temat. Widziałam co pisał, ale myślę, że jest to efekt wypadkowy ciągłych ataków, których doświadcza z twojej strony. Nie sądzę, by rzeczywiście życzył ci choroby nowotworowej w dosłownym znaczeniu, ot takie przepychanki słowne. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się