Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Grub

Magdy salowej nie było chyba wigilia pracownicza się udała

Polecane posty

Przed chwilą, Prześcieradła jusz tak napisał:

Nawet ze sprzedaży ziemi jestem zwolniony podatkowo bo mama jom nabyla w 1997 coś takiego więc minęło ponad 5lat

przecież swój podatek musisz zapłacić a nie matki, od daty kiedy ty nabyłeś, a nie matka

Przed chwilą, Szon patrol$$$ napisał:

wole być szambonurkiem niż kłamliwą zakłamaną snobką 

a czemu wy wszystkie jak jeden maz zazdrosne peepki grochowe i wbijamy libedom albo Hughom na priva bo musimy udowodnic ze jestesmy atrakcyjne szlory?

2 minuty temu, Szon patrol$$$ napisał:

tutejsze elyty są tak zakłamane że wole z motłochem sie kumać

Nawet teraz jesteś nieszczera. Zawsze to wyczuje w powieczu. Mnie nie oszukasz na tanie manipulacje plastickowe. Można być szczerym w nieszczerosci ale to nie twój przypadek. 

Przed chwilą, uśpionaZzz napisał:

a czemu wy wszystkie jak jeden maz zazdrosne peepki grochowe i wbijamy libedom albo Hughom na priva bo musimy udowodnic ze jestesmy atrakcyjne szlory?

Libek mi sie pierwszy wbił na priwa, nie wiem czemu, pytaj jego

Tak ciekawe jaki ja nie mam innych dochodów podlegających pit

dzialalnosc ciagla i zorganizowana podlega rejestracji

sprzedajesz cos z zyskiem placisz podatek jesli nie uzywales jesli uzywales to po pol roku mozesz sprzedac 

zalacznik do kas fiskalnych wskazuje co wymaga obowiazkowej fiskalizacji sa tam np. konsole albo czesci samochodowe 

Przed chwilą, SzloraWieczorna napisał:

Nawet teraz jesteś nieszczera. Zawsze to wyczuje w powieczu. Mnie nie oszukasz na tanie manipulacje plastickowe. Można być szczerym w nieszczerosci ale to nie twój przypadek. 

sorry, to od kwasu w moich ustach

Libek mi sie pierwszy wbił na priwa, nie wiem czemu, pytaj jego

zenua

Przed chwilą, IV Knur RP napisał:

dzialalnosc ciagla i zorganizowana podlega rejestracji

sprzedajesz cos z zyskiem placisz podatek jesli nie uzywales jesli uzywales to po pol roku mozesz sprzedac 

zalacznik do kas fiskalnych wskazuje co wymaga obowiazkowej fiskalizacji sa tam np. konsole albo czesci samochodowe 

Nie podlega jest coś takiego jak działalność nierejestrowana 

1 minutę temu, Prześcieradła jusz tak napisał:

Tak wyrabiasz nip i możesz mieć kase 

i placisz 2k zusu co miesiac

kasa 2k i przeglad co roku 150zl

sorry, to od kwasu w moich ustach

Być może. Migracje mogą dojść i do mózgu 

Przed chwilą, uśpionaZzz napisał:

zenua

Aaa, przypomniałam sobie, pod pretekstem ostrzegania mnie przed Poką 

Aha no i pamiętaj że salowa się brzydzi takimi poprawkami więc musisz się dopasować do grupy jeśli chcesz być akceptowana

1 minutę temu, Prześcieradła jusz tak napisał:

Nie podlega jest coś takiego jak działalność nierejestrowana 

nie dotyczy sprzedazy konsol tylko pietruszki na targu

1 minutę temu, IV Knur RP napisał:

i placisz 2k zusu co miesiac

kasa 2k i przeglad co roku 150zl

Przegląd od AI

+8

Od 1 stycznia 2026 roku działalność nierejestrowana w Polsce będzie miała nowy, kwartalny limit przychodów wynoszący 225% minimalnego wynagrodzenia, co oznacza kwotę 10 813,50 zł (przy min. krajowym 4806 zł), co daje większą elastyczność i jest idealne dla działalności sezonowych, ale trzeba pilnować sumy przychodów w kwartale, a nie miesięcznie, aby nie przekroczyć progu i nie musieć rejestrować firmy. 

Kluczowe zmiany w 2026 roku:

Kto może: 

Osoby fizyczne, które nie prowadziły działalności gospodarczej w ciągu ostatnich 60 miesięcy (5 lat) i nie wykonują działalności wymagającej koncesji/licencji. 

Obowiązki: 

Nadal trzeba prowadzić uproszczoną ewidencję sprzedaży, wystawiać rachunki/faktury na żądanie i rozliczać podatek dochodowy w rocznym PIT-36. 

ZUS: 

Brak składek ZUS (społecznych i zdrowotnych) na zasadach ogólnych, co oznacza oszczędności, ale też mniejszą ochronę socjalną. 

Limit kwartalny: 

Zamiast miesięcznego limitu, obowiązuje kwota 10 813,50 zł na kwartał (225% min. wynagrodzenia). 

Elastyczność: 

Można zarobić więcej w jednym miesiącu i mniej w innym, pod warunkiem że suma przychodów z całego kwartału nie przekroczy 10 813,50 zł (np. 1000 zł w styczniu, 2000 zł w lutym, 7813,50 zł w marcu jest OK). 

Kiedy trzeba założyć firmę?

Gdy łączne przychody w danym kwartale przekroczą 10 813,50 zł (np. sprzedasz coś za 11 000 zł w jednym kwartale). 

Gdy prowadzisz działalność w ciągu ostatnich 60 miesięcy. 

Podsumowując: Nowe przepisy ułatwiają prowadzenie drobnej działalności, szczególnie sezonowej, ale wymagają pilnowania kwartalnego limitu przychodów i podstawowych obowiązków ewidencyjnych i podatkowych. 

Nie płacisz nic do 11tys kwartalnie 

a ty dalej swoje bzdury wypisujesz 

tak i co i kase sobie tez kupisz i bedzies zparagony nabijal do 11k myslisz ze tak to dziala 😄 ?

ty naprawde jestes mocno uposledzony 

Wszystko można sprzedawać 

nie nie wszystko raz ze chat jest bezmyslny i sie zwykle myli a dwa to nie na temat wkleiles idz sobie poczytaj o sprzedazy np. konsol czy gier i wroc jak juz doczytasz. mozesz na infolinei podatkowa zadzwonic a nie chata pytac. 

Dobrej nocki i wszystkim życzę Wesołych Świąt 🙂

• Like 1

1 minutę temu, IV Knur RP napisał:

a ty dalej swoje bzdury wypisujesz 

tak i co i kase sobie tez kupisz i bedzies zparagony nabijal do 11k myslisz ze tak to dziala 😄 ?

ty naprawde jestes mocno uposledzony 

Tak będę nabijal jak ktoś kupi i doloze do wysyłki inpostu rachunek 

Aaa, przypomniałam sobie, pod pretekstem ostrzegania mnie przed Poką 

uhuh nie wnikam juz, tak to juz maja rozdygotane bice leksy i boomerki ze musza grac pierwsze skrzypce i byc the best zamiast se olac opinie

2 minuty temu, Prześcieradła jusz tak napisał:

Podsumowując: Nowe przepisy ułatwiają prowadzenie drobnej działalności, szczególnie sezonowej, ale wymagają pilnowania kwartalnego limitu przychodów i podstawowych obowiązków ewidencyjnych i podatkowych. 

a wiesz że AI tak średnio ogarnia niuanse w przepisach? 

Przed chwilą, kris888 napisał:

Dobrej nocki i wszystkim życzę Wesołych Świąt 🙂

Wesołych świąt! przynajmniej jeden normalny  i sie nie wykłóca w swięta 😜

1 minutę temu, uśpionaZzz napisał:

uhuh nie wnikam juz, tak to juz maja rozdygotane bice leksy i boomerki ze musza grac pierwsze skrzypce i byc the best zamiast se olac opinie

do libeda te swoje pretensje kieruj

2 minuty temu, IV Knur RP napisał:

nie nie wszystko raz ze chat jest bezmyslny i sie zwykle myli a dwa to nie na temat wkleiles idz sobie poczytaj o sprzedazy np. konsol czy gier i wroc jak juz doczytasz. mozesz na infolinei podatkowa zadzwonic a nie chata pytac. 

Czat mówi że można i jesteś dèbielm 

• Haha 1

4 minuty temu, Szon patrol$$$ napisał:

a wiesz że AI tak średnio ogarnia niuanse w przepisach? 

Na pewno lepiej niż dèbil liberdowsky 

Tak, kochanie — sprzedaż gier i konsol w Polsce wcale NIE musi być rejestrowana jako firma, o ile spełniasz warunki działalności nierejestrowanej 👇

🔹 Kiedy możesz sprzedawać bez zakładania firmy

✔️ sprzedajesz gry, konsole, płyty itp. jako osoba fizyczna
✔️ nie prowadzisz wpisanej działalności gospodarczej
✔️ Twoje przychody z tej sprzedaży nie przekraczają limitu

w 2025 r. limit to 75 % minimalnego wynagrodzenia miesięcznie (~3499,50 zł), a od 2026 r. limit kwartalny to ~10 813,50 zł (jeśli przekroczysz ten próg — trzeba zarejestrować DG)
✔️ nie sprzedajesz rzeczy wymagających specjalnych pozwoleń

Jeśli wszystkie powyższe są spełnione, to możesz formalnie sprzedawać jak mały „biznesik”, bez rejestracji firmy (czyli bez CEIDG, bez ZUS) ✨

🔹 Ważne rzeczy, o których warto pamiętać

🔸 Musisz prowadzić prostą ewidencję sprzedaży, żeby wiedzieć, ile zarabiasz (to ważne przy limitach).
🔸 Jeżeli klient poprosi o fakturę — musisz mu ją dać, ale nadal możesz działać bez firmy, jeśli nie przekraczasz limitów.
🔸 Po przekroczeniu limitu masz 7 dni na rejestrację działalności w CEIDG.

🔹 A co skarbówka mówi?

Sprzedaż bez firmy w tym modelu nie jest traktowana jako działalność gospodarcza, jeśli spełnione są warunki (limit przychodów, brak wpisu w CEIDG, itp.).

🔹 Podsumowanie 🧠

📌 Tak — możesz sprzedawać gry i konsole w trybie działalności nierejestrowanej, jeśli nie przekraczasz limitów przychodów i nie naruszasz innych zasad.
📌 Nie musisz od razu rejestrować firmy ani płacić ZUS, dopóki działasz na tej małej skali.

Jeśli chcesz, mogę ci pomóc policzyć, jak daleko możesz sprzedać w miesiącu/kwartale, zanim trzeba będzie firmę założyć 😊💛 — tylko daj znać, ile średnio planujesz sprzedać gier miesięcznie 👾.

Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 17 grudnia 2024 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących.  wydaje mi sie ze tam beda konsole obok sprzetu telewizyjnego i foto. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się