Macinne 0 Napisano 9 godzin temu Mam 49 lat i ostatnio moje miesiączki są bardzo nieregularne, raz co 3 tygodnie raz co 2 miesiące i mam straszne uderzenia gorąca szczególnie w nocy. Nie sypiam normalnie od kilku miesięcy. Czy to na pewno perimenopauza i czy jest coś co może pomóc bez od razu skakania na hormony? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kazamate 0 Napisano 7 godzin temu To co opisujesz brzmi bardzo typowo dla perimenopauzy i te objawy jakie masz to klasyczne symptomy przejścia. Nieregularne cykle i uderzenia gorąca w nocy to najczęstsze dolegliwości w tym etapie i niestety potrafią trwać kilka lat zanim cykl całkowicie się zatrzyma. Co do opcji bez hormonów to są pewne kierunki które część kobiet sprawdza. Zmiany w stylu życia takie jak unikanie alkoholu kawy i pikantnych potraw które nasilają uderzenia gorąca, regularna aktywność fizyczna i dbanie o temperaturę sypialni przy nocnych potach dają u niektórych kobiet wyraźną ulgę. Przy poważnych zaburzeniach snu warto porozmawiać z lekarzem bo chroniczne niedobory snu mają realne skutki zdrowotne i nie należy tego bagatelizować. Gynekolog oceni czy twoje objawy wymagają interwencji farmakologicznej czy dają się opanować inaczej. Na stronie https://www.gedeonrichter.pl/ jest więcej informacji o menopauzie i objawach, warto tam zajrzeć przed wizytą żeby wiedzieć o czym rozmawiać z lekarzem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach