Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AILA

Ciasteczka z płatków owsianych

Polecane posty

Gość AILA

...zrobiłam je i coś jest chyba nie tak: dałam 1 szklankę cukru 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mleka 3 łyżki wody 4 łyżki margaryny 2 łyżki kakao wszystko zagotowałam następnie uformowałam płaski ciasteczka i dałam na pergamin posmarowany masełkiem i co?? ciasteczka nie chcą się odkleić i nie stwardniały dobrze, nawet jak 1 udało mi się odkleić to nie da się go utrzymac w dłoni - bo sie rozpada!! co jest???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za mało płatków
i za mało margaryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuu
A ja robię inaczej i są pyszne 1 szklanka płątków 1 szklanka otrąb 1 szklanka mleka 1/4 szkl oleju 1 szklanka wody, mleka, soku łyżeczka proszku do piecznie bakalie wszystko mieszam i formuję ciasteczka i do piekarnika na 10-15 minut robię w różnych opcjach - zamiast wody sok jabłkowy i do tego rodzynki albo dodaję kakao, wiórki kokosowe i orzeszki (można odrobine dosłodzić) i tu z wodą lub z mlekiem Polecam łatwe i pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuu
coś źle wpisałam - płynu jest w sumie jedna szklanka i to może być woda, mleko lub sok + 1/4 szklanki oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuu
ale namotałam, więc jeszcze raz 1 szklanka płatków 1 szklanka otrąb 1 szklanka mąki 1 szklanka wody/mleka/soku 1/4 szklanki oleju łyżeczka proszku do piecznie i ewentualnie jajko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy te platki
maja byc 'surowe' czy zalane wczesniej gorąca wodą albo zagotowane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie to maja byc
otreby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowe
płatki czy otręby mają być surowe - jak dotrę do domu to podam Ci mój sprawdzony przepis, w 100% pewny - zajrzyj tu późńiej 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja Wam podam przepis na
pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego :) są pyszne i zero pracy przy nich ;) Kupouje ciasto francuskie w Lidlu ( te jest najlepsze) Dzielę je na 16 -20 kawałkow. Na kazdym kawałku kłade kostkę brzoskwini z puszki , zlepiam 4 rogi w jeden , smaruje zołtkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po ostygnieciu posypuje cukrem pudrem . Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ile w lidlu kosztuje to ciasto
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja Wam podam przepis
około 3-4 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowe
Obiecałam i podaję mój przepis wielokrotnie sprawdzony i chwalony przez jedzących. OWIES PANI JADZI 2 szkl. cukru kryształu 12,5 dag masła (dawniej to było pół kostki, ale kostki miały 25dag :-( ) 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 3 szkl. płatków owsianych (drobne lepsze, ale górskie też dobre) Rozpuścić wszystkie składniki, ale nie gotować. Wsypać 3 szkl. płatków. Wykładać łyżeczkami tworząc małe kupki-ciastka na talerze (łatwo umyć), blaszkę, lub folię Al czy pergamin itp. Pozostawić do zastygnięcia. Ja zawsze rozkładam na talerzach, bo nawet jak przylepią się to łatwo czymś podważyć. Są to szybkorobiące się, niezastąpione ciasteczka na piesze wędrówki i do uprzyjemniania sobie życia w akademiku. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowe
Ciastka wg powyższego przepisu nie rozpadają się, można je łatwo transportować. Płatki owsiane dodajemy do nich oczywiście surowe takie prosto z torebki. Płatki owsiane mają wiele cennych wartości odżywczych, które tracimy podczas długiego ogrzewania, dlatego te ciastka mimo, że są słodkie są jednocześnie bardzo zdrowe, bo ich nie pieczemy i nie gotujemy. Są też wytrzymałe i niepsujące mozna przechowywać o ile łakomczuchy Wam wszystkiego nie zjedzą. Na drugi dzień bardziej kruszeją. Przechowywane w torebce foliowej stają się miększe, trzymane na powietrzu wysychają i są bardziej twarde, ale też dobre - co kto lubi po prostu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowe
A, i można zamiast masła dać margarynę, ale z masłem jednak lepsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×