Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość J-a-a-a

Jak zrobic tiramisu?

Polecane posty

Gość kikitas
o ile wiem, a robie tiramisu pasjami, to serek jest płynny jesli sie za długoi kręci czyli za dlugo mieszamy serek z masą jajeczną. Ale zwykle jesli polezakuje w lodówce minimum 5 godzin to nei ma problemu. A znacie wersję Tiarmisu z truskwkami? taka letnią wersję - znam z programu Tessa w domu z TVN STYLE. Całkiem ciekawy smak, ale oczywiście nie przebije oryginału ;-) A i jeszcze robie semifreddo z mascarpone polane sosem malinowym -deser pychotka. Pozxdrawiam, aż sobie smaka narobiłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje tiramisu
miało za żadką konsystencję może niepotrzebnie dodawałam białek? albo za długo ucierałam????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fghgffjjj
raczej za długo ucierałaś albo za mało serka... białak były na sztywno ubite???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje tiramisu
białka były na sztywno ubite, a tiramisu robiłam z 2 serków i 4 jajek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozena.it
Podam wam przepis na moje tiramisu....nawet wlosi sie nim zajadaja: Na kazde 10 dkg mascarpone: - 1 jajko - 4 lyzki cukru pudru Na bialo utrzec cukier z jajkami, potem dodac ser i tylko wymieszac( mozana mikserem, ale krotko). Bialka ubic na bardzo sztywno i delikatnie lyzka wymieszac ( nie mikserem!!!!) Biszkopty zamoczyc (nie nasaczac......tylko lewa-prawa) w mocnej kawie sporo poslodzonej z niewielka iloscia alkoholu (moize byc zwykla wodka)....a ile tego alkoholu, to rzecz gustu. ulozyc warstwami a na sam wierzch poprzez siteczko naproszyc sporo kakao gorzkiego. Wstawic do lodowki i smacznego!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozena.it
Sprostowanie: do cukru pudru nalezy uzyc lyzeczki od herbaty....nie lyzki. Przepraszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Zuzi !
Ty wez jemu zrob lepiej loda!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaloszkowa2
Próbowałam robic sama tiramisu,ale zawsze jest cos nie tak.A moze dlatgeo ze wobec siebie mam wieksze wymagania i chce stworzyc na miare tego,co jadłam w Antich Caffe. Nigdy nie moge znalezc własnie tego smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maja Alpro
hej, ja pracuje dla Alpro soya, jestem wege i robie sobie takie tiramisu: biszkopty, cukier waniliowy, kawa, tofu, Alpro soya Cuisine (alternatywa śmietany) i kakao. biszkopty nasącza się kawą, na to kładzie masę "serową" - czyli rozgniecione i zblenderowane tofu ze śmietanką i cukrem. zrobić kilka warstw i obsypać kakaem. wychodzi super! polecam nie tylko dla wegetarian :) http://alprosoya.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggiiee
Przepyszny deser, bardzo lubię go przygotowywać, wychodzi za każdym razem. Film z przygotowania- krok po kroku- polecam, bo tak robi się go najłatwiej: http://www.kulinarnatv.pl/film.php?id=129 A Tiramisu znaczy: Poderwij mnie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
'poderwij mnie' w sensie 'unieś do góry', bo deser jest taki lekki... uważam, że stosowanie zamienników jest usprawiedliwione, gdy oryginalny składnik jest nie do zdobycia i oczywiście gdy jest to jeden zamiennik, a nie wszystkie składniki jak was nie stać na mascarpone, to zróbcie sernik na zimno z sera homogenizowanego, zamiast na siłę udawać 'światowca' i serwować coś, co koło tiramisu nawet nie leżało już kiedyś pisałam na ten temat- obcokrajowiec ugotuje kapustę pekińską z grzybami s**take i będzie to serwował swoim gościom jako polski bigos - a czy to będzie miało coś wspólnego z prawdziwym bigosem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trollooo
Do prawdziwego tiramisu nie dodaje się ŻADNYCH białek; tylko żółtka z cukrem utarte na puszysty kogel mogiel i wymieszane z mascarpone. Żadnej bitej śmietany, serków homo, twarożków itp. Ja nie wątpię, że to może być całkiem smaczne, ale po pierwsze to nie będzie ten smak, a po drugie będzie to ewentualnie deser a'la tiramisu, a nie tiramisu sensu stricte. Bez przesady, mascarpone nie jest aż tak koszmarnie drogi, w Biedrze jest w stałej ofercie. Tiramisu raczej nie robi się na codzień, więc można odżałować. Ja za często nie robię (choć uwielbiam) bo to jednak jest potworna bomba kaloryczna, a u mnie na 1 małej porcji NIGDY się nie kończy i minimum to 1/4 całości na jedno posiedzenie (i pożeram całość w jeden dzień). A teraz podam Wam propozycję mojego deseru wymyślonego na podstawie tiramisu, ale czekoladowego - polecam jest pyszny. Podobnie używamy biszkoptów, ale tutaj namaczamy je w mocnej herbacie z likierem pomarańczowym lub wiśniówką (mi bardziej pasuje lekko gorzkawy posmak pomarańczy z czekoladą). Biszkopty przekładamy z kolei musem czekoladowym. Jest sporo przepisów na mus czekoladowy w necie; ja polecam ten (http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/mus_czekoladowy/przepis.html) lub ze strony Ewy Wachowicz. Przekładamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po nasiąknięciu biszkoptów, przegryzieniu się smaków wychodzi rzecz obłędna - polecam każdemu czekoladoholikowi :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dominikaa83
Ja raczej nie dam rady. Natomiast teraz sama kupiłam super przepyszna czekoladę Wedla Tiramisu. Jest pyszna, spokojnie 3 kostki wystarczają mi za deser. No i najlepiej smakuje z lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×