Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Egzamin Higienistka Stomatologiczna czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gość

Piszcie jakie macie terminy i gdzie egzaminow w czerwcu.

Gość gość
Warszawa stomatologia wrzesień 2019 :D

Gość gość72
Dziękuję za informację i zaproszenie do dyskusji :) Jeśli to nie problem to fajnie by było aby ta co będzie miała praktyczny pierwsza podzieliła się tematem. Wiem , że dla następnych będzie to ułatwienie ale może uda nam się jakoś odwdzięczyć np. dzieląc się ciekawymi linkami lub notatkami ! Teorię mamy wszyscy w jednym terminie 19.06 , ka praktyczny mam 27.06 . Pozdrawiam i liczę na owocną współpracę ;)

Gość gość
na ten moment to ja mam najszybciej praktyczny nie widzę problemu odnośnie napisania wam tego co było na egzaminie :)

Gość gość
Ja mam 30czerwca praktyczny

Gość gość
Jak myślicie co będzie?

Gość gość
nie mam pojęcia :(

Gość gość72
U nas się mówi że może być skaling ręczny bo dawno nie było !!!

Gość gość
U nas też bez rewelacji. Ćwiczymy lakowanie i lakierowanie. Nasz egzamin ma byc ok. 22 do 26 czerwca praktyczny. Kazda inf sie podziele .

Gość gośćgdansk
fakt scalingu dawno nie było, więc całkiem możliwe a obawiacie się bardziej pisemnego czy praktycznego? zmieniam pseudonim żeby było wiadomo kto pisze :P

Gość gość
Mnie przeraza lapisowanie i mam nadzieje ze go nie będzie. Ja wkuwam wady zgryzu i ćwiczenia bo straszne sa dla mnie. Pozdrowienia jak czegoś sie dowiem dam znac. Marta.

Gość gośćgdansk
Marta - jakbym słyszała siebie :P lapisowanie to jest dramat, a wady zgryzu i orto to już wgl? a masz jakieś dobre notatki?

Gość gość
Niestety moje natatki sa tak ubogie ze szok :-/ jedynym moim oparciem jest janczuk. Marta

Gość gość
Jak robicie lapisowanie dziewczyny? U nas tego nie przerabialismy

Gość gość
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone źródło skąd bierzecie informacje o ćwiczeniach przy wadach zgryzu? Chodzi o ćwiczenia np rehabilitacja połykania, oddychania itd :)

Gość gość
Jak robicie okłady na łyżkach?

Gość gość
Co mogą dać z protetyki??

Gość gośćxcc
Jeżeli ktoś chce to moge wam wysłać wszystkie procedury zabiegów (skaling/piaskowanie, lapisowanie, lakowanie, lakierowanie) tylko podajcie emaile. Z protetyki mogą być wyciski, pobranie kęska zwarciowego

Gość gość
A przed okładami oczyszczacie zęby na kątnicy z użyciem pasty?

Gość gość
Jak pobrać kęsek?

Gość gośćxcc
Trzeba czytać co w zadaniu egzaminacyjnym jest napisane. Jeżeli będzie pisać że zęby były już oczyszczone to już tego nie wykonujemy. A jeżeli nic takiego nie będzie to normalnie oczyszczamy szczoteczką na kątnice

Gość gośćxcc
Pobranie kęska zwarciowego: 1. Kilkakrotnie zwarcie i rozwarcie zębów w celu zaobserwowania sposobu zagryzania zębów przez pacjenta 2.Dopasowanie długości wosku do łuków zębowych (jeżeli kęsek jest za długi to obcinamy wosk nożykiem) 3.Złożenie płytki wosku na pół po uplastycznieniu w ciepłej wodzie lub nad palnikiem 4.Uformowanie wosku na kształt podkowy 5. Ułożenie wosku na powierzchni żującej żuchwy 6.Sprawdzamy czy doszło do zagryzenia wosku między łukami zębowymi. 7.Odczekanie 1 min na ochłodzenie wosku 8.Dociśnięcie wosku do brzegów siecznych i wyjęcie go z jamy ustnej 9. Dezynfekcja kęska Umieszczenie kęska w plastikowym pojemniku

Gość gość
Czy mogę prosić o opisanie jak zarobić masę z alginatu na wyciski?

Gość gość
Jak opisujecie pakiety a jak wanienke z roztworem do dezynfekcji?

Gość gość
Dziewczyny pomocy! Czy jak przystępujemy do zabiegu na egzaminie to najpierw myjemy ręce itd zakładamy rękawice, przyłbice, maseczkę, idziemy do stołu technicznego po narzędzia i materiały do zabiegu i środki ochrony dla pacjenta i dopiero idziemy z tym wszystkim do stanowiska pracy?? A kiedy to stanowisko dezynfekujemy? Przed przygotowaniem narzędzi czy po?? Bardzo proszę o pomoc :(:(

Gość gość
Przed lapisowaniem zębów oczyszczacie je z zebiny próchnicowej ekskawatorem albo wiertłem na turbinie? Czyli najpierw usunięcie zebiny potem oczyszczanie szczoteczką na kątnicy a dopiero potem lapisowanie?

Gość gośćxcc
Jak przystępujemy do egzaminu to na początek myjemy ręce metodą podstawową, później ręce dezynfekujemy. Zakładamy rękawiczki, maseczke i okulary i idziemy dezynfekować asystor i blat roboczy. Po dezynfekcji przecieramy okulary i zostawiamy je na asystorze. Zdejmujemy rękawiczki, maseczke (czerwony worek) i idziemy myć ręce/dezynfekować. Znów zakładamy maseczke i okulary i szykujemy materiały do zabiegu :)

Gość gośćxcc
Przy lapisowaniu na początek jest eskawator, potem oczyszczamy wodą i suszymy powietrzem. Potem normalnie czyścimy szczoteczką na mikrosilnik i pastą polerską

Gość gość
A czy prawidłowo będzie taka kolejność : Myje ręce higienicznie, susze, dezynfekuje, zakładam rękawice, maseczkę, przyłbice, idę do stolu technicznego, wybieram narzędzia i materiały do zabiegu oraz środki ochrony indywidualnej dla pacjenta, podchodzę do blatu gdzie będę przeprowadzac zabieg, dezynfekuje blat, rozkładam serwete ochronną, ochronę zagłówka, kubek, slinociąg, okulary ochronne dla pacjenta, wkład do spluwaczki, kładę przygotowane materiały i narzędzia, zmieniam rękawice, myje ręce, susze, dezynfekuje, zakładam nowe rękawice, przeprowadzam zabieg, po zabiegu zmieniam rękawice pamiętając o myciu rąk, potem na końcu wszystko wyrzucam do odpadów medycznych, pojemniki z lekami dezynfekuje i do asystora, dezynfekuje blat, wyrzucam maskę rękawice, przyłbice dezynfekuje i na blacie po zabiegu mam tylko model i przyłbice? Już nie wiem sama czy to jest dobrze :(

Gość gość
Czy jest możliwość żebyśmy przeszły na korespondencję e-mail? :)