Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgadza sie

jak sie robi miodownik

Polecane posty

Gość zgadza sie

czy zrobienie jego jest trudne ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sierra30
miodownik to proste ciasto tylko te placki po upieczeniu sa twarde radze troche nasączyć pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sierra30
i kroić potem nie łatwa sztuka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeszczejeszcze
a łatwy przepisik moze ktos podrzucic? dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis który podam napewno nie będa placki twarde.Ja miodownik robie tak ale stykałam sie też róznymi wersami.Nie tyle co trudne ale pracochłonne 20 dag gorzkiej czekolady 15 dag czekolady mlecznej 3 szklanki śmietany kremówki 2 czubate szklanki mąki szklanka cukru szczypta soli 1 jajko kostka maśła 200 ml mleka 4 dag drożdży 2 łyżki miodu 10 dag płatków migdałowych 5 dag orzechów laskowych 5-8 dag pełnoziarnistych płatków owsianych podgrzać śmietane,dodać pokrojoną czekolade,stopić,mieszając od czasu do czasu.Przykryć i wstawić na 4 godziny do lodówki. mąke wymieszać z 5 łyżkami cukru i szczypta soli.Dodać 1/3 kostke masła i jajko.W 150 ml mleka rozpuścić drożdże,wlac do mąki zagnieść.Ciasto odstawić na pół godizny do w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować.Wyłozyć na blache(32*39) odstawić na pół godziny do wyrośniecia zrobić polewę orzechową:do rondelka włożyć resztę masła i cukru oraz miód,mstopić.Mieszając.Dodac migdały,orzechy,płatki owsiane,zagotować,zmiejszyć ogień.Podrzewać,ciągle mieszając aż polewa lekko się zarumieni.Wymieszać z resztą mleka,przestudzić.Ciepłą polewę równomiernie pokryć wyrośniętym ciastem,piec 15-20 min w temp 20 stopni.Przestudzić pokroić na na 3 pasy o wymiarach 13*32 cm.Każdy pas przekroić na 2 cieńkie placki.Czekoladową śmietane ubić na sztywno.Posmarować dolne części pasków ciasta,przykryć orzechowymi wierzchami.Wstawić na godizne do lodówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak..tak..taksi
a ja robię miodownik przekładany masą z kaszy manny i z polewą czekoladową nie ma lepszego placka, na święta zawsze musi być!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to ja wrzucę szybki i prosty przepis na to pycha ciacho:-) ciacho 1/2 kg mąki 15 dkg cukru 15 dkg miodu 15 dkg margaryny 1 czubata łyżeczka sody mąkę wymieszać cukrem i sodą, dodać roztopioną margarynę z miodem i zagnieść ciasto.podzielić na 3 równe części, rozwałkować i upiec 3 takie same placki . piekę w 170 stopniach około 15 minut, ale z regóły nie patrzę na czas, tylko na kolor placków-jak zrobią sie złociste wyciągam z pieca:) masa 3 szkl mleka 1,5 szkl cukru 10 łyżek kaszy manny aromat migdałowy kostka masła do garnka wlewam mleko, dodaję cukier i kasze mannę-gotuję do momentu zgęstnienia. ucieram kostę masła i dodaję przestudzoną masę, a na koniec do smaku olejek migdałowy. placki lekko nasączam przegotowaną ciepłą wodą z dodatkiem alkoholu i aromatu migdałowego, przekładam masą. wierzch zdobię polewą. ciasto na drugi dzień robi się mięciutkie i jest pyszne:-)- nie ma problemów z krojeniem. zawsze piekę je na Boże narodzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×