Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozbiłam żarówkę proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

dziś przypadkowo stłukłam żarówkę energooszczędną i wpadłam w panikę bo słyszałam i czytałam że zawiera ona jakieś ilości rtęci. Posprzątałam to i wyrzuciłam a pomieszczenie przewietrzyłam jednak obawiam się czy to mi jakoś nie zaszkodziło...czy taka jedna nieduża żarówka mogłaby mnie zatruć???

Gość rezerwa
Musiałabyś ze sto takich żarówek wciągnąć. :-)

Gość gość
dzięki za odp. w necie tyle jest tych strasznych informacji że ta rtęć paruje i może zatruć... zwariować można

"Każda żarówka energooszczędna zawiera rtęć - około 2,8 miligrama. To wyjątkowo groźna trucizna, uszkadzająca wątrobę i nerki. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, dzieci i zwierząt domowych. Normalnie rtęć nie wydostaje się z żarówek, ale co zrobić, gdy ta się zbije? Natychmiast otworzyć wszystkie okna i wyjść z pomieszczenia, dobrze zamykając za sobą drzwi. Po 15 minutach trzeba ostrożnie, unikając kontaktu ze skórą, zebrać rozbitą żarówkę, najlepiej na taśmę samoprzylepną . Miejsce, w którym rozbiła się żarówka dokładnie wytrzeć wilgotnym ręcznikiem. Wszystko, to co udało się zebrać, umieścić w słoiku, który należy dobrze zakręcić i przekazać instytucji, która zajmuje się utylizacją tego rodzaju trucizn." trzeba chyba na ledy wymienić...

Gość gość
nie straszcie mnie bo i tak jestem już nakręcona...

Gość gość
Wietrzy sie i tyle. Rtęć która byłą i tak już z tamtąd wyparowała. Zbierasz wywalasz do śmieci i tyle.

Gość gość
nie przesadzajcie. Mam trochę lat i pamiętam termometry rtęciowe, które nieraz się tłukły. Sama pamietam takie zdarzenie. Nikt od tego nie umarł. Wyluzuj. Więcej trucizny wciągasz stojąc przy *****iwej jezdni :)

Gość rezerwa
Mi takie żarówki w rękach pękały, więc nie straszcie autorki.

Gość gość
no właśnie wywietrzyłam i od razu wystawiłam te resztki za okno a niedawno wywaliłam do śmieci...na pewno nic mi nie będzie??

rtęć na pewno jest szkodliwa, ale czy równiez wpadamy w panikę gdy ktos obok nas pali paierosa? gdy pijemy alkohol? nie mówiąc juz o dopalacach... a przeciez nawet cukier to "biała smierć"!

Gość gość
ja też czytałam że rtęć z żarówek może być szkodliwa ale czy aż tak? już sama nie wiem...

Gość gość
podbijam temat

Gość gość
W dzieciństwie stłukłem termometr. Rtęć się wylała i była tak fajna :D że sobie ją schowałem do szklanej buteleczki. Mam ją do dzisiaj :D Jakoś się nie zatrułem. Ale to nie opary, więc sam nie wiem. Tradycyjne żarówki były ok, ale ktoś wyniuchał jak zrobić interes i pod pozorem ekologii...

Gość gość
cóż, teraz to juz cięzko coś poradzić, na przyszłość warto pamiętać,że są takie punkty, gdzie można oddać toksyczne odpady, żarówki czy termometr rtęciowy też - http://www.pgrproeko.pl/

Gość gość
19:37 co ty w ogole piszesz ...uwazasz sie za inteligentna osobe? Porownywac papierosa do rteci :/... wez wypal jedna fajke a zbij zarowke jedna tylko i inhaluj sie oparami na 90% nic ci sie niestanie a jak stanie to skutki beda nieodwracalne i gdzie jest wieksze ryzyko? J****a unia niedlugo normalnej zarowki nie dostaniesz

Gość falsbugampue1988zkhgn
Wietrzy sie i tyle. Rtęć która byłą i tak już z tamtąd wyparowała. Zbierasz wywalasz do śmieci i tyle. Jasne http://517.at/go/bQnP

Gość gość
pomóżcie mi też m i się stukła żąrówka, jestem w ciąży, moje 5 letnie dziecko siedziało przy niej 15 minut-nikt nic nie wiedział, ze to takie szkodliwe, dopiero po tych 15 minutach się ewakuowaliśmy-jestem przerażona

Gość gość
Mi się kiedyś taka stłukła. Nawet nie wiedziałam że w tych jest rtęć. Pozamiatałam i tyle. Nie wietrzyłam, nie wychodziłam :O Jestem pod wrażeniem że na kafeterii można się czasami czegoś mądrego dowiedzieć.

Gość gość
Niestety, ale żadna z piszących wcześniejsze posty osób - już nie żyje :(

Gość gość
strachy na lachy , jakby to bylo takie szkodliwe to przeciez by tego nie uzywali do zapobiegania chorobom . A na dodatek to rzad zmusza do szczepien male dzieci .

Gość gość
Szczepią małe dzieci oparami rtęci???!!! To już teraz Polski Naród wymrze :(

Gość gość
A te żarówki które sprzedają w Polsce to mają specjalnie takie cienkie szkło. W Ameryce szkło w takich żarówkach jest 5x grubsze...

Gość gość
...a do mąki sypią opiłki żelaza. Jak pojesz chleba i pójdziesz popływać, to sie utopisz.

Bez paniki :) Nie Ty pierwsza i nie ostatnia. Najważniejsze zachować środki ostrożności - czyli koniecznie nie dotykać rozbitej części gołymi rękami. Wszystko należy wrzucić do woreczka i zanieść to punktu zbioru- pod żadnym pozorem nie należy wyrzucać do śmieci. Dobrze że przewietrzyłaś mieszkanie ( Tutaj dokładnie pisze tak samo: http://www.emi-led.pl/content/137-co-zrobic-z-zuzyta-zarowka) Jeżeli stosowałaś się do wszystkich kroków to myślę, że nie masz się czego obawiać. Rtęć owszem jest szkodliwa, ale tylko przy bliższym kontakcie.

Gość gość
Naprawde to jest trująca substancja. I co najlepsze jest niewidoczna i atakuje odrazu pisze to na serio. Po zbicu żarówki należy odrazu uciekać z mieszkania .Pisze to na serio .Takie są procedury.Ale kogo to interesuje ważne żeby pieniądz sie zgadzał producentom. 2 dni temu zbiła mi sie taka żarówka . Wiedziałem że to bardzo szkodliwe ale nie zachowalem sie jak trzeba.Poprostu na to trzeba być przygotowanym albo usunąć wszystkie żarówki z rtęcią. A ja głupi ostatnią taką żarówke miałem i jej nie wyrzuciłem ale jestem zły na siebie bo teraz mam same problemy. Mam takie objawy .Odrazu po incydencie dosłownie kilka sekund zaatakowane zatoki nosowe i czołowe .Ból głowy i nerek .

Gość gość
Nerki nie bolą. Poza tym są to żarówki ekologiczne, jak to wmawiają eurokomunofaszyści. :-D