Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gizula888

RYBA - ulubione przepisy

Polecane posty

Zaczne od swojego - kocham ryby nawet podłą pangę, wszystkie. Najbardziej lubie smażonego na maśle pstrąga pstrąga faszeruje do środka masłem ziołowym z natką pietruszko pposzatkowaną - masło + zioła + sól + natka + pieprz cytrynowy. Następnie obtaczam ją w jajku i mące i smaze na maśle 20 min z jednej i 20 min z drugiej strony - tj na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pulpeciki rybne: 2 filety ryb np pangi tilapi pęczek szcypiorku kajzerka mleko przyprawy do ryb i pieprz cyt. sól jajko x 2 Zrobić pastę jak na kotlety mielone - ryby zmielić w maszynce lub zetrzec w blenderze, dodac namoczoną uprzednio w mleku kajzerkę, dla gęstości ciasta można dodac bułkę tartą, jajo, szczypior posiekany i przyprawy. Formować pulpeciki i smażyć obtoczone w jajku i bułce tartej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fxbsdfrthsbsgt
Rybka w panierce albo pieczona z czosnkiem mhm...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo dobra, prosta i szybka rybka, ktora robie czesto to: podsmazam ulubiona rybke na patelni i wrzucam na dno naczynia zaroodpornego podsmazam pieczarki z cebulka i jak juz sa podsmazone to mieszam je z bulka tarta i calosc wykladam na rybe zapiekam w piekarniku przez ok20-25min (w zaleznosci od wielkosci i grubosci ryby) a na koniec sypie na wierzch troche startego sera pyyycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
filtet z lososia - najlepiej z duzego, tlustego, np. norweski, szkocki - zamarynowany na noc w nastepujacej mieszance: oliwa, sok z cytryny, sol, pieprz, duzo czosnku i b. duzo koperku. jak mnie najdzie, to czasem jeszcze kropne ocet balsamiczny, albo sos sojowy, choc ten ostatni wydaje sie z zupelnie innej parafii ... piecze sie w najwyzszej temperaturze ok. 15 min. (jak strasznie gruby to dluzej). na telezu obsypac kaparami. zebacz - sol, pieprz i pod piekarnikowy grill - tu juz nic wiecej nie porzeba. male filety, np. tilapia - przyprawione sola, pieprzem i sokiem z cytryny, lekko podsmazone na patelni z obu strn i zalane smietanka z kaparami. zupy rybne z mlekiem kokosowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita podaj proszę przepis na zupę rybną:)) Uwielbiam też rybę po węgiersku podawaną z sosem octowym z dużą ilością cebuli, albo filelty przyprawione ziołami i czosnkiem, zalane jogurtem nat. i zapieczone:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SANDACZ NA PORACH sandacza pluczemy przyprawiamy ( sol ziolowa pieprz cytrynowy przyprawa do ryb ) wstawiamy na godzine do lodowki. Na masle dusimy pora pokrojonego w kawalki dodajemy zoltko zmieszane z ok 1/3 lub 1/3 kieliszka bialego wytrawnego lub polwytrawnego wina. Dusimy jeszcze chwilke na porach ukladamy kawalki sandacza dusimy max 10 minut :) PSTRAG Od dawna przepadam za pstragiem najczesciej pieke w piekarniku lub zawinietego w folie aluminiowa. przyprawiam sola pieprze bialym badz cytrynowym papryka ostra i odrobina ziol prowansalskich. Podaje z sosem chrzanowym opiekanymi ziemniakami lub frytkami lub piree Do tego koniecznie maslo czosnkowe O( ja robie tak maslo wyjmuje z lodowki czekam az sie rozgrzeje jak bedzie ieciutki dodaje kilka no ok bardzo duzo zabkow czosnku przecisnietych przez praske sol czarna lub ziolowa odrobine bazylii i troszke czubricy . maslo mieszam wstawiam do lodowki. Podaje na goracym pstragu w formie wiorek ;) PANGA/DORSZ Przyprawiam rybe pieprzem cytrynowym lub kolorowym odrobina bazylii i sola Naczynie zaroodporne smaruje lekko maslem na spod ukladam pokrojone w cienkie plasterki pomidory i cebule na tym ukladam rybe przykrywam taka sama warstwa warzyw ;) Rewelacyjna ze siwezymi ziemniakami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ależ się zaśliniłam;)) jAK macie jeszcze jakieś swoje przepisy piszczie mniam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smażysz rybę po 20
minut??? 20 nimut z jednej i 20 minnut z drugiej strony i ona nadaje sie do jedzenia? myslę, że czas smażenia jest spro krótszy. Moja ulubiora ryba pieczona: rybę doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przyprawą do ryb Knorr, układam w naczyniu żarododpornym. Na rybę kładę spro warzyw usmażonych ma maśle, na to plaster sera żółtego. Piec 15-20 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro ryby to
zastanawiam sie nad tym czy taki filet z ryby (niestety z tych ogolnodostepnych mrozonek) moge zrobic w folii aluminiowej z powiedzmy koperkiem i cytryna?taki filety to zazwyczaj na kotlety rybne badz w panierce...ehhh niby nad morzem ale nie zawsze da sie kupic swieza bo nie dosc ze praca to jeszcze inne obowiazki a niech sztorm bedzie to juz wogole o swiezynce zapomnij

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz tak upiec pange dorsza halibuta sandacza pstraga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie kupuje filetow ;) cale rybki chociaz ceny niektorych sa horrendalne no ale dorsz pachnacy czosnkiem w ziolach pieczony fw folii aluminiwej z maselkiem ziolowym ahhh mniam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro ryby to
ja tez staram sie nie kupowac...ogolnie niestety rzadko jadamy ryby ze wzgl na cene wlasnie...jak juz to raczej fladerki kupujemy ale to bezposrednio u rybakow ewentualnie dorsza ale wtedy tylko na klopsiki bo moj go nie trawi no i sledz ale wtedy juz w zalewie octowej smazony no i ewentualnie czasem u siostry na domku jakies jeziorowe co szwagier nalapie...makreli wedzonej reczej w ilosc spozywanych ryb nie wliczac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro ryby to
a co do ryb to ulubiona wlasnie fladerka sol majeranek krazki cebulowe to w folie aluminiowa i na grilla siostra jak czasem grilla zrobi(wieksza kasiorka) to zarzuci lososia w marynacie i to wrzuca do takiej specjalnej kratki do ryb mniiiiiiiammmmm no i oczywiscie pstrag faszerowany w foli z piekarnika uhhhh az mi slinka pociekla

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jestem z południa, więc cięzko kupić rybke u rybaka hehe. A co do tego pstrąga to ja na wolniutkim ogniu tyle go własnie saże - chyba że wcześniej się za rumieni, to go oczywiście ściągam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie, ceny ryb :o ale dla zdrowia i urody - warto sie czasem finansowo poswiecic ;) nie mowiac o smaku .... ja niestety glownie polegam na filetach mrozonych (rowniez krewetki). lososia kupuje swiezego, wszystko inne chyba i tak jest rozmrazane ... gizula888 - wybacz poslizg czasowy, zapodam przepis na 'moja' zupke rybna, ale nie znam go calkowicie na pamiec, wiec musze go najpierw znalezc, a chyba nawet wiem gdzie jest (w wersji papierowej) ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mój ulubiony przepis
na rybę to pstrąg cały patroszony, do brzuszka napchać tajemniczej mieszanki (zawsze mój mąż robi, wiem tylko że miksuje: masło, serek ostrowia ziołowy, pęczek pietruszki, bazylii, sól, pieprz, sok z cytryny), trochę ziół zostawia i wpycha w całości nie zmiksowane, tą samą mieszanką smaruje rybę z wierzchu, zawija w folię aluminiową i do nagrzanego piekarnika, aż zacznie pachnieć. Jak pachnie to znaczy, że dobra. jest pyyyyszna :) Druga ulubiona ryba to dzwonko łososia na parze z pieprzem cytrynowym, świeżymi ziołami jakie akurat mam pod ręką, podane z odrobiną masełka ziołowego i sokiem z cytryny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Giuzla888
Dziewczyny wczoraj zrobiłam pstrąga z przepisu powyżej muszę przyznac, że jest przepyszny - ta pasta z serka masła i czosnku mniam - z tym ze nie miałam cytryni i pęczku bazyli także było beż tego, już się slinie na myśl obiadu bo mam do tego jeszcze opiekanie ziemniaczki mniami i świeża sałatka:)) pozdrawaim wszystkie zapalone kuchareczki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brazylijska pomidorowka rybna :) 1. na dnie garnka w duzej ilosci oliwy lekko zarumienic duza cebule + 4 zabki czosnku + papryczke chili (lub suche wiorki lub cayenne) 2. dodac puszke krojonych pomidorow i ok. szklanke wywaru (drobiowy/warzywny/rybny). zagotowac, dodac puszke mleka kokosowego i sok z 1 limonki. 3. po zagotowaniu wrzucic pol kilo pokrojonych filetow rybnych (dorsz, fladra, tilapia ... jakakolwiek biala ryba) 4. gotowac 10 minut. na koniec doprawic do smaku sola i wrzycic peczek drobno posiekanych listkow kolendry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ps. podawac z osobno ugotowanym ryzem. ps2. powinno byc raczej ostre, ale oczywiscie mozna dostosowac do wlasnego gustu i stopnia przyswajalnosci pikanterii ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
smacznego :) zupka jest prosta, nie mozliwa do spaprania, a w smaku przyjemna, nawet nieco podobna do rodzimej pomidorowki z ryzem (pomidory, smietankowosc pochodzenia kokosowego, ryz ... ) co wiecej, mozna modyfikowac w zaleznosci od smaku i stanu posiadania. np. wczoraj ja robilam i nie mialam cebuli i kolendry, za to uzylam caly peczek szczypioru i sporo pietruszki plus nieco suszonej bazylii. z kolendra jednak lepsza ;) gestosc tej zupy tez bywa rozna, ja czesto daje wiecej wywaru. a na drugi dzien jest jeszcze lepsza, bo smaki dojrzeja, ryz (jezeli wrzucimy do zupy, sie rozwali i napecznieje - robi sie niemal 'gulasz' :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tzn. w oryginalnym przepisie jest pol szkl. wywaru, ja daje wiecej, nawet szklanke, a co - bedzie wiecej zupy :D jest calkowicie sycaca jako jedno danie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
ryba duszona z cebulą i białym winem ----------------------------------------------- dowolna ryba - obrać z ości i podzielić na duże kawałki cebula - dużo, bo po uduszeniu w winie jest pyszna cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, nie rumienić (można ten etap pominąć i na dno patelni/naczynia wrzucić surową cebulę i wiórki masła, posolić), na cebulę położyć kawałki ryby natarte solą i pieprzem, skropione cytryną, zalać wszystko białym winem (jak ktoś nie lubi intensywnego smaku wina to winem i bulionem), przykryć, zmniejszyć gaz i dusić, aż ryba będzie dobra. Wina dużo, ale bez przesady, to nie ma być zupa rybna - tyle, żeby przykryło cebulę i dotykało ryby, nie musi jej zakrywać. Sos można zagęścić, ale ja tego nie robię. ryba z makaronem i papryką ------------------------------------- filety z białej ryby podzielić na niewielkie kawałki, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i usmażyć na patelni ugotować makaron - ja najbardziej lubię do tej potrawy kokardki paprykę czerwoną pokroić i szybko podsmażyć na tej samej patelni, na której smażyła się ryba wszystko połączyć ze sobą, posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki ewentualnie polać odrobiną oliwy Powyższe przepisy dobrze sprawdzają się gdy mamy akurat gorszą rybę, na przykład mrożonego dorsza albo mintaja. grillowany pstrąg z "szarlotką" ------------------------------------ Rybę posolić, posypać pieprzem i skropić cytryna. Zamiast "flaków" nałożyć do środka ryby dużą ilość jabłek szarlotkowych (na słodko, z cynamonem, mogą być też z rodzynkami). Zawinąć w folię i upiec na grillu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie było mnie przez weekend a tu sporo fajnych przepisików dzieki dziewczyny - będziemy próbować:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zainteresowana zupka:)))
Mam pyt. odnośne zupy: mozna ją podać z małym makaronem i czy te filety z Ryby sie obsmaża wcześniej, nie rozwala sie to?? i ugotuje przez 10 min ta rybka - prosze pilenie o odp na jutro zupe bede robic tylko bez kolendry bo ni mam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zainteresowana zupka:)))
ludziska hej pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pstrąg smażony na patelni
Jak zrobić ? Dajcie jakiś dobry przepis :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uwielbiam salomona w koeprku i czosnku a na boku szpinak:) pyyychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×