Zbliżają się święta więc proponuję pyszną soljankę rybną.
1 pęczek dymki
150g pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 litra wywaru z ryb lub warzyw
400 g filetu z ryby o ścisłym mięsie
100g ogórków kiszonych
1 pęczek koperku
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
sól
pieprz
20 g przecieru pomidorowego
plastry cytryny do dekoracji
Dymkę umyć i pokroić w krążki, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.Rozgrzać oliwę i udusić krążki dymki i pieczarki a następnie zalać wywarem i zagotować Dodać przecier pomidorowy.Rybę umyć, pokroić na kawałki,takie na kęsa, dodać do wywaru i gotować na małym ogniu 10-15 min.
Ogórki kiszone pokroić w paski, koperek umyć , posiekać i dodać do zupy razem z ogorkami, oliwkami i kaparami, przyprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze kilka minut i podawać udekorowaną plastrami cytryny.