Mzelle83, w związku z tym, że wymieniłaś wodę Żywiec Zdrój, chciałbym nawiązać do Twojej wypowiedzi. Instytuty takie jak Instytut Matki i Dziecka mogą wydawać swoje pozytywne opinie jedynie dla tych produktów, które spełniają określone, restrykcyjne standardy i normy dotyczące bezpieczeństwa dla niemowląt, dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Dzięki optymalnemu składowi mineralnemu, takim produktem jest również woda Żywiec Zdrój. Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Właśnie dlatego, świeżo po otwarciu, może zostać podana bez przegotowania.
W sprawie wody odpowiedniej dla ciężarnych, nie mogę się z Tobą w pełni zgodzić. Według Stanowiska Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie spożycia wody pitnej przez kobiety w okresie rozrodczym, ciężarne oraz karmiące piersią, optymalna jest woda źródlana lub mineralna o niskiej mineralizacji (do 500 mg/litr), taka jak np. Żywiec Zdrój. Natomiast źródłem substancji odżywczych (w tym składników mineralnych) powinna być odpowiednio zbilansowana dieta, której podstawą jest wysokiej jakości woda. Jej głównym zadaniem jest nawadnianie organizmu, dzięki temu składniki odżywcze dostarczane wraz z pożywieniem są transportowane w organizmie. Warto pamiętać, że kobietom w ciąży nie zaleca się wód gazowanych, gdyż dwutlenek węgla może zwiększać zgagę, która bardzo często dokucza przyszłym mamom. Picie wód wysokozmineralizowanych należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, gdyż nie są one przeznaczone do stałego spożycia.
W czasie ciąży zapotrzebowanie na wspomniany przez Ciebie magnez wynosi 350 mg. Specjaliści ds. żywienia, w uzupełnianiu magnezu polecają produkty szczególnie bogate w ten pierwiastek, np. fasola - 500 mg, kakao - 440 mg, kasza jaglana i jęczmienna - 270-290 mg, soja - 250 - 290 mg, orzechy ziemne - 240 mg, kasza gryczana - 220 mg, orzechy włoskie i laskowe - 130 - 230 mg (zawartość w 100 g każdego z produktów).
Pozdrawiam,
Ekspert Żywiec Zdrój