Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Walda

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Walda

    Jaka patelnia??

    Rulllka - ale na tej stronie jest napisane: "Żelazna, ręcznie kuta". To nie jest żeliwna, niestety. Żeliwa nie kuje się.
  2. Walda

    Jaka patelnia??

    Cytat dotyczący patelni Ballarini GREENLINE cena 169,00 zł "...Gwarancja siedmiu lat wskazuje na trwałość produktów, które wykonane są produktów nadających się do 100% do recyklingu..." Czterokrotnie wyższa cena od mojej patelni żeliwnej i tylko 7 lat gwarancji. Moja ma tak na oko gwarancję z 50 lat :). Ot, taki zwykły polski wyrób. Nie ma tego bajeru w rączce ale jakoś dajemy radę :) I chyba też jest EKO bo ma drewniana rączkę.
  3. Walda

    Jaka patelnia??

    Czy warto się "szarpnąć"? OK, pomijam to pytanie :). A co do garnków żeliwnych - na pewno są dobre ale moja żona twierdzi, że żeliwo sprawuje się wspaniale w patelni ale jak pisałem - patelnia jest ciężka. Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzać waga garnka (ok.2-3 kg) + 2, 3 litry np zupy to ......
  4. Walda

    Jaka patelnia??

    A ja w dalszym ciągu namawiam na patelnie żeliwne. Są tanie i niezawodne. Ale jeśli ktoś koniecznie musi mieć patelnię markową ..... Niech ma :)
  5. Walda

    Jaka patelnia??

    Do @ merlena88 - bardzo ciekawego linka załączyłaś - dzięki :)
  6. Walda

    Jaka patelnia??

    Do AJadeit 1 - jajka smażymy na patelni z teflonem. 2 - do naleśników mamy specjalną patelnię z niskimi brzegami. I służy tylko i wyłącznie do naleśników. 3 - ceramiczna patelnia z wysokimi brzegami służy wyłącznie do przygotowywania gołąbków i innych potraw w głębokim sosie. Również do odgrzewania bigosu i innych objętościowych potraw. Do wszystkiego co niekoniecznie musi mieć rumianą skórkę. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Wniosek - w kuchni nie można mieć 1 patelni. Patelnia to nieomal jak narzędzie rzemieślnicze - należy używać zgodnie z przeznaczeniem. Coś co jest do wszystkiego, jest do niczego. I tej wersji będę się trzymał :).
  7. Walda

    Jaka patelnia??

    Mój post z 20:31 pozostał niezauważony lub "olany". Dlaczego?
  8. Walda

    Jaka patelnia??

    Najważniejsza zasada użytkowania patelni żeliwnej - nie myć jej płynami do mycia garów. Tylko i wyłącznie gorąca woda, wysuszenie np. papierem kuchennym i koniecznie natłuścić oliwą. O przygotowaniu przed rozpoczęciem używania pisałem kilka stron wcześniej.
  9. Walda

    Jaka patelnia??

    Dokładnie tak samo konserwuje się patelnię żeliwną. Nie wolno używać do mycia płynów ani detergentów. Tylko gorąca woda. I po myciu natarcie olejem.
  10. Walda

    Jaka patelnia??

    Witam, a ja jestem coraz bardziej zadowolony ze swojej żeliwnej, ciężkiej patelni :) Co więcej - moja żona również. Teraz się dziwi jak mogliśmy "zajadać się" teflonem przez tyle lat. Tylko, że te lata straciłem na przekonywanie małżonki aż w końcu .... udało się :). A więc żadnych teflonów a będziemy zdrowsi.
  11. Walda

    Jaka patelnia??

    Temat patelni wraca ......... Dostałem w prezencie podwójną patelnię do (chyba) omletów. Opakowanie i instrukcja podane w języku angielskim. Fajnie. Czy ktoś ma jakieś przepisy co można na tym cudzie zrobić? Naleśniki, omlet, chipsy, tosty, kanapki, jajka sadzone, jajecznicę ??? Nie mam pomysłu. Szukałem cały wieczór w Necie ... bez pozytywnych wyników..
  12. Walda

    Jaka patelnia??

    Ja kupiłem taką formę. http://allegro.pl/forma-do-robienia-pierogow-uszek-pierogi-37-szt-i2082925069.html Ale są też na Allegro inne.
  13. Walda

    Jaka patelnia??

    Na temat pomocnika do robienia uszek i pierogów nie mogę jeszcze się wypowiedzieć z prozaicznego powodu - jeszcze ich nie mam :). Ale jak tylko przyjadą (powinno to nastąpić w tym tygodniu) zaraz robimy pierożki z formy. Nie będą chyba tak ładne "jak z ręki" ale powinno być szybciej. Uszka też wypróbujemy z formy - do czerwonego barszczyku. Pozdrawiam.
  14. Walda

    Jaka patelnia??

    Do ruda22 - kupione :) 2 sztuki - 1 na 37 uszek i 1 na 14 pierogów. Szkoda, że nie było formy na 19 uszek, jak Twoja. Teraz będę czekał na opinię mojej kochanej Dyrekcji.
  15. Walda

    Jaka patelnia??

    Ruda22 - jak weszłaś w posiadanie tego cuda? "...Ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką pomocnika tyleż genialnego i prostego, co nieznanego..." - w pierwszej chwili pomyślałem że to o mnie :-)) - genialny, prosty i nieznany :-)) - tak, to mogło być o mnie. "...jego korzenie sięgają poprzedniej epoki, ale to w niczym nie umniejsza jego wartości...." - ja jestem również z poprzedniej epoki :) Gdzie można nabyć taki wynalazek? Pozdrawiam
×