Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Joovika

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Witajcie, Czy ktoras z Was robila juz ciasto pt. łabędzi puch? widzialam przepis w necie i mi sie spodobal ale jestem ciekawa waszych opinii.
  2. Jeszcze jeden przepis, ja akurat robie z brzoskwiniami z puszki i wychodzi pyszne :) Ciasto szybkie i proste Składniki: # 4 jaja # 1 szklanka cukru # 1,5 szklanki mąki # 0,5 szklanki oleju # 1 łyżeczka proszku do pieczenia # kilka kropel olejku zapachowego # puszka brzoskwin w zalewie Jak przyrządzić? Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie (nadal miksując) wrzucić mąkę, olej, proszek do pieczenia i olejek zapachowy (nie jest to składnik konieczny). Kiedy masa będzie jednolita, wlać ciasto do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto wyłożyć owocami, np. bananami, brzoskwiniami, porzeczkami... Można też nic nie dodawać i posmarować kawałki ciasta dżemem lub poprostu zjeść bez niczego. Oczywiście formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na około 30 minut. Wyciągamy, czekamy aż wystygnie i ZJADAMY!!!
  3. Nie wiem czy ktos juz wklejal ten przepis ale zapodam, moze ktoras skorzysta :) Znalezione na kuchnia.o2.pl Brzoskwiniowy placek teściowej (bynajmniej nie mojej :)) -------------------------------------------------------------------------------- Składniki: - 25 dag masła lub margaryny - 25 dag cukru - 4 jajka - 2 łyżki cukru waniliowego - 30 dag mąki pszennej - 10 dag mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ok. 75 dag brzoskwiń - 1 łyżka siekanych orzechów - 4-6 łyżek konfitur Jak przyrządzić? Białka ubić na pianę, dodać połowę cukru, ubić na sztywno, do miękkiego masła wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, ucierać, dodając po jednym żółtku do czasu aż powstanie puszysta masa. Ubite na pianę białka kłaść łyżką na masie maślanej, wymieszać, w żadnym wypadku nie miksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem pergaminowym lub natłuścić masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć przy-gotowane ciasto, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Brzoskwinie umyć, wypestkować, można zdjąć skórkę, ułożyć na cieście płaską częścią do góry, piec 35-45 min w piekarniku o temp. 200°C, przestudzić, w miejsce po pestce włożyć konfiturę, posypać orzechami
×