Dziewczyny jesteście SUPER BABKI, że o Waszych przepisach nie wspomnę....poezja
kesidi ja robiłam krem z ajerkoniaku i bitej śmietany i polewałam nim ciasto fale dunaju ale klasyka jest z wiśniami a ja miałam przepis z gruszkami. Jest to ciasto ucierane dwukolorowe a na wierzch wykłada sie ten krem. Nie mam pod reką przepisu na ciasto ale krem robiło sie tak:
250ml słodkiej śmietany kremówki ( tylko jak najświeższej)
250ml alerkoniaku
2-3 łyżeczki żelatyny
do ajerkoniaku dodajesz rozpuszczoną w ciepłej wodzie (kilka łyżek) żelatynę, ubijasz mocno schłodzoną śmietankę mikserem ze szczyptą soli i mieszasz obydwie masy i do lodówki na kilkanaście minut, następnie na zimne ciasto wylac i ponownie do lodówki-pycha
Ciasta palce lizać..mniaaaam
w Gotowanie, dom, ogród
Napisano