Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Lojka1

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Czarne spaghetti z krewetkami i łososiem - składniki: 400 g makaronu barwionego atramentem z mątwy 200 g wędzonego łososia 350 g krewetek - mogą być małe garść pomidorków koktajlowych oliwa sok z 0.5 cytryny pół kieliszka białego wina 1 świeża papryczka chili 2-3 ząbki czosnku natka bazylia pieprz Czarne spaghetti z krewetkami i łososiem - sposób przygotowania: Makaron gotować. Łososia pokroić. Krewetki rozmrozić - ja przelewam wrzątkiem. Oliwę wlać na patelnię, na oliwę wrzucić posiekany czosnek i PÓŁ papryczki. Przesmażyć. Dodać łososia, wlać sok z cytryny. Przesmażyć. Dodać krewetki, przesmażyć. Ogólnie, tego przesmażania jest sporo, jak widać :D. Podlać winem, odparować z lekka. Ale nie dopuścić do tego, żeby sos stracił wilgoć. Doprawić do smaku pieprzem. Pomidorki pokroić, zioła posiekać. Dodać do sosu. Tym razem - nie przesmażać, tylko lekko podgrzać. Wrzucić drugą połowę chili (niekoniecznie, ale my lubimy ostrości). Makaron (niezbyt dokładnie odcedzony - woda spod makaronu rozcieńczyć sos) wymieszać z sosem.
  2. Lasagne ze szpinakiem - składniki: 1 paczka makaronu lasagne 3 kg świeżego szpinaku (same listki) 1 kg sera białego (półtłusty) 4 jaja 3 ząbki drobno posiekanego czosnku sos: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 3/4 l mleka 1 liść laurowy skórka z cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa parmezan do posypania Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania: Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan
  3. Przepis na Spaghetti cacio e pepe czas: ok. 15 minut liczba porcji: 2 Składniki 130 g sera pecorino 300 g spaghetti 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka gorącej wody z gotowania makaronu Przygotowanie spaghetti Krok 1 Gotuję makaron al dente. Przygotowanie spaghetti Krok 2 Do miski wlewam łyżkę wody z gotowania makaronu, dodaję gorący (nie przelewamy zimną wodą!!) makaron, do tego ser i pieprz i szybko mieszam. Podaję.
×