Lasagne ze szpinakiem - składniki:
1 paczka makaronu lasagne
3 kg świeżego szpinaku (same listki)
1 kg sera białego (półtłusty)
4 jaja
3 ząbki drobno posiekanego czosnku
sos: 4 łyżki masła
3 łyżki mąki
3/4 l mleka
1 liść laurowy
skórka z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
parmezan do posypania
Lasagne ze szpinakiem - sposób przygotowania: Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2 jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut. Parmezan