Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

incola

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Dzisiaj polecamy pyszny przepis na bezglutenowe pierożki. Wyglądają i smakują wyśmienicie! Składniki na ciasto (ok. 30 sztuk): - 2 szklanki mąki ryżowej Incola - 60 g mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki wody g wody - 4 łyżki stołowe oleju roślinnego Składniki na farsz: - 400g mięsa wołowego/ wieprzowego lub z kurczaka - 200 g warzyw mieszanki chińskiej - 3-4 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz - 1 ząbek czosnku - cebula dymka – zielona część Sposób przygotowania ciasta: W rondelku o grubym dnie zagotowujemy wodę. Do wrzątku wsypujemy mąkę ryżową. Od razu zestawiamy rondel z ognia i szybko mieszamy ciasto, by nie powstały grudki. Powstałe ciasto o konsystencji bardzo gęstego budyniu przekładamy do miski albo na stolnicę. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, wgniatamy tłuszcz. Powstanie białe, bardzo elastyczne ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do dłoni, można dodać więcej mąki ryżowej. Ciasto zawijamy w folię i na chwilę odkładamy. Sposób przygotowania farszu: Mielimy mięso i mieszamy z warzywami doprawiamy sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzem, dodajemy posiekaną cebulę dymkę. Wykonanie: Ciasto dzielimy na 2 części. Wkładamy pomiędzy 2 kawałki foli spożywczej (możemy podsypać je z obu stron mąką) i wałkujemy, jak najcieniej. Dzielimy na 12 kwadratów. Na każdym umieszczamy porcję farszu i sklejamy w kształt sakiewki. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta i farszu. W garnku lub woku zagotowujemy wodę i stawiamy na nim bambusowy parowar, w którym na papierze posmarowanym olejem układamy pierożki, które ugotują się na parze w ciągu 7-10 minut. Podajemy z cebulą dymką, sosem sojowym lub sosem słodko-ostrym chilli. Smacznego!
  2. Wyeliminowanie z diety glutenu rzeczywiście może mieć wpływ na dokuczające nam dolegliwości. Wiele osób twierdzi, że odczuło poprawę samopoczucia oraz zyskało poczucie „lekkości”. Dieta bezglutenowa może być stosowana przez wszystkich, jednak istnieje też grupa, która musi jej przestrzegać, czyli osoby cierpiące na celiakię oraz nietolerancję glutenu. Jest to nieodłączny element w procesie leczenia tych chorób.
  3. incola

    Dieta bezglutenowa

    Podstawą diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten. Nie jest to jednak prosta sprawa, ponieważ w żywności jest on niekiedy ukryty lub podczas pakowania może dojść do wymieszania z innym produktem zawierającym gluten (np. musli). Dobrym sposobem na zminimalizowanie ryzyka jest zakup żywności od sprawdzonych firm zajmujących się wytwarzaniem jedynie produktów bezglutenowych. Dzięki temu będziemy pewni, że przypadkiem nie znajdzie on się w pożywieniu.
  4. WIele mówi się tutaj o dietach odchudzających, jednak zdrowie to o wiele więcej. Korzystacie może z diety bezglutenowej i chcecie się podzielić swoimi wrażeniami?
×